Siirry sisältöön
Enhaluapahaa00

Moi! Olen 14 vuotias tyttö ja olen ollut itsetuhoinen jo noin pari vuotta. Nykyään minulle tulee myös välillä ahistuksen tunteita, rupean tärisemään ja [osa tekstistä poistettu]. Minulla on kyllä kavereita, mutta kenenkään kanssa en uskalla puhua, en ystävien, en äitini enkä muiden lääkäreiden kanssa. Kyllä, minut on viety koululääkärille, kuraattorille ja alavaan puhumaan, mutta en uskalla avata suutani. Kukaan ei varmaan edes tiedä, että [osa tekstistä poistettu], paitsi pari kaveriani, jotka eivät edes asu samalla paikkakunnalla kanssani. Nyt tarvitsisin apua, miten saisin [osa tekstistä poistettu] loppumaan ja ahdistuksen tunteen!

MLL Ylläpito

Hei,

pari vuotta on pitkä aika kärsiä niin huonosta olosta, että itseään tahtoo satuttaa. Minusta olisi todella tärkeää, että saisit aikuisen tukea ja apua oloosi, ennen kuin se pahenee entisestään. Mitä pitempään paha olo pysyy, sitä vaikeampi siitä voi olla päästä eroon. Voiko mikään olla pelottavampaa, kuin pahan olon sietäminen vielä toiset kaksi vuotta? Mikään ei ainakaan ole tärkeämpää, kuin se, että sinun ei tarvitsisi enää olla yksin noin ison asian kanssa ja että alkaisit voimaan paremmin. Sinun hyvinvointisi on tärkeää ja Sinä olet tärkeä ja arvokas ihminen.

Itsensä satuttaminen on yleensä oire jostain, mikä kytee sisällä. Kun muistelet kahden vuoden taakse, osaatko sanoa, mikä pahan olon alkamista edelsi? Tapahtuiko jotain? Aina syytä ja pahan olon alkutekijää/-tekijöitä ei osaa nimetä suorilta. Eikä tarvitsekaan. Mutta se, että pääsisit lopullisesti eroon ahdistuksesta ja sen huonoista purkamiskeinoista, edellyttäisi sitä, että paneuduttaisiin syihin eikä vain oireisiin. Muuten huonot tavat palaavat helposti takaisin, koska paha olo kytee sisimmässä edelleen.

Ymmärrän, että puhuminen voi olla vaikeaa, mutta entäpä jos kirjoittaisit kirjeen jollekin aikuiselle – joko äidillesi tai koulun aikuiselle? Kirjeessä voi kertoa, että sinua pelottaa/jännittää puhua tai että koet, ettet pysty, mutta haluaisit silti apua. Meillä on täällä Nuortennetin Mistä apua -osiossa myös Huoli puheeksi -lomake (kyseisen sivun alaosassa linkki), joka on tarkoitettu puhumisen avuksi.

Kannustan sinua olemaan yhteydessä myös meihin esimerkiksi chatin kautta (ma-ke klo 17-20). Chattiin pääset Nuortennetin etusivulta. Tai jos haluat harjoitella aikuiselle puhumista, voisit aloittaa soittamalla Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111. Siellä saat olla täysin nimetön, puhelu on maksuton, numerosi ei näy eikä edes puhelinlaskuusi tule tietoa soitostasi. Voit soittaa niin monta kertaa, kunnes sinulla on tarpeeksi rohkeutta puhua. Tai voit ensin puhua niitä näitä ja tunnustella, uskaltaisitko puhua myös näistä asioista.

Tsemppiä ja rohkeutta!

Vastaa aiheeseen: Itsetuhoisuus, ahistus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top