Siirry sisältöön
pelokas

Siis itselläni on järkyttävän iso piikkikammo. En pysty ottamaan esim. Rokotusta ilman, että
tärisen, huudan ja itken… Rokotus/verikoe ei sinänsä mua satu ollenkaa
mut jo pelkän piikin/neulan näkeminenki aiheuttaa mulle ahistusta. Pyörryn helposti verikoetta otettaessa, enkä saa silloin kunnolla henkeä. Mitä voisin tehä
tän asian kanssa ?
Nykyään myös ompeleminen käsityön tunnilla on liian raskasta… En pysty katsomaan
neulaa tai muuten minulle tulee pyörryttävä tunne päähän. En siis voi
melkein edes koskea neulaan taikka ompelukoneeseen. Tää vaikuttaa jonkun verran
mun koulunkäyntiin myös ja haluisin tehä tälle asialle jotain.

Muilla samoja ongelmia ??

Nimetön

Mäkin pelkään piikkejä mutta vaan sen verran että huippaa ja oksettaa ja inhottaa kun otetaan esim. verikokeita piikin kanssa, eli lääkärin piikit ja veri ällöttää tosi paljon.

Mutta sulle vinkkinä että kokeile vaikka ”siedätyshoitoa”? Että kattelet vaikka kotona piikeistä kuvia ja rohkaiset itseäsi ja palkitset vaikka suklaapatukalla kun et pyörry tms?
Ja puhu vaikka kavereille tai opettajalle tms ja kerro asiasta :)

Mut hei, halaus ja tsemppiä, toivottavasti autoin edes jotenkin! :)

hmmm

Itselläni ei ole piikkikammoa, mutta voisit yrittää yhdistää piikkien näkemisen yhteyteen jotain mukavaa, esim. aina rokotuksen jälkeen palkitse itseäsi vaikka suklaalla tai mikä ikinä tuottaakaan mielihyvää. Katsele netistä kuvia piikeistä ja rokotuksista samalla kun kaveri hieroo hartioitasi tai muuta vastaavaa. Tavallaan ehdollistat itsesi. (tsekkaa Pavlovin koirakokeet, jos et ymmärtänyt mitä tarkoitin :D) Jos rokotuksien ottaminen helpottuu sillä, ettet näe piikkiä, niin esitä toive rokotteen antajalle, ettet näkisi neulaa ollenkaan. En tiedä auttaako tuo, mutta aina kannattaa kokeilla :D Tsemppiä ja rakkautta sinne!

tyyppi

Hei ei piikkii tarttee pelätä se on vain kahen sekan pistos:) Mut jos pelottaa kerro aikuiselle

Minä tääl :D

ei se mitään herkkua oo mut pitää tottua kun joutuu käymään melko usein verikokeis

Hui

Mä pelkään tosi tosi paljon piikkejä. Itken tärisen ja huudan enkä voi kunnolla kontrolloida käsiäni ja jännitän koko kehoa. Tuleva lisä hpv rokote anhdistaa jo kuukausia ennen sen tapahtumista. Mulle on jäänyt tosi vahva pakotus kuva rokottamisesta. Yläänsä mun käteen kosketaan (painetaan tuolia vasten) ja se laukasee tosi vahvan paniikin. Siinä vaihheessa kun se lääkäri ei päästäkkään irti mun kädestä oaniikki vaan yltyy ja alan yleensä joko vetää tai jännittää kättä mikä ei kumpikaan helpota verikokeen ottoa. Unelma tilanteessa saisin ensin aikani itekeä ja täristä tuolissa ja suoristää käden omaan tahtiini. Lääkäri voisi ottaa kädestä kiinni kunhan ei liiskaisi sitä penkkiin. Siinä saisin yksin hiljaa hengittää ilman että lääkäri hokee ”ei se satu” Tai ”tehään tää nyt nopeesti ettei paniikki ylly” Huomaa kyllä ettei heillä itsellään ole piikkikammoa… Mä aijjon seuraavassa hpv rokotteessa pyytää hetken aikaa kun mennään liian lujaa. Itse olen harjoitellut mielikuvaharjotteilla. Kuvittelen itseni vastaanotolle ja sitten huoneeseen. Suoristan käteni itse. Ja katson youtubesta videota missä hymyilevät hoitajat pistävät iloista lasta. Mä en pelkää ompelupiikkejä mutta niitä voi itsehoitaa laittamalla vaikka sen koulupöydälle tai johonkin huoneeseen jotta näet sen siellä vähän väliä. Kaikkee hyvää❤

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki Hui.

Kiitos viestistäsi. Rokotuksien ja verikokeiden ottaminen voi olla monelle hyvinkin jännittävä ja ahdistava kokemus. Siksi onkin tärkeä, että hoitajan tai lääkärin kanssa ottaa pelkonsa ja tunteensa asiaan liittyen puheeksi, jotta he voivat tämän huomioida parhaimmalla tavalla. Ei siis ole yhtään väärin, että pyydät aikaa rokotteen ottamisen yhteydessä, jotta saisit itse rauhoitettua itsesi.

Tapoja rentoutua näissä tilanteissa on monia. Jotkut hengittelevät syvään, toiset ehkä kuuntelevat musiikkia. Hienoa, että sinä olet löytänyt oman tapasi rauhoittaa itseäsi ja valmistautua tilanteeseen mielikuvaharjoitteluilla.

Toivottavasti hoitaja tai lääkäri osaa huomioida pelkosi seuraavassa rokotustilanteessasi.

Hyvää syksyn jatkoa toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Piikkikammoinen.

moi minulta pitäisi ottaa parin päivän päästä hpv rokote mutta en tiedä pystynkö siihen piikkikammoni kanssa. Äiti sano että haluaisi minun ottavan sen mutta ymmärtää jos en ota. Kohdun syöpä on kuitenkin yleisin syöpä jotenka se oisi sika tärkeä. Olen siis 6 luokkalsinen tyttö

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki Piikkikammoinen,

Kiitos viestistäsi! Piikkikammo on todella yleistä, joten et ole pelkosi kanssa yksin.

Tämä vastaus tulee hieman viiveellä. Kerroit, että rokote on tulossa parin päivän päästä. Onkohan se päivä ehtinyt jo tulla?

Hienoa, että äitisi on ymmärtäväinen sen suhteen, jos et ota rokotetta. Tulevaisuudessa voi tulla kuitenkin vastaan tilanteita, joissa rokote tai verikoe pitää ottaa, joten niihin on hyvä valmistautua etukäteen. Tuossa edellisessä päivystäjän vastauksessa puhuttiin itsensä rauhoittamisesta esimerkiksi hengittelemällä syvään tai kuuntelemalla musiikkia. Mikäköhän voisi sinun kohdallasi olla parhain keino rauhoittua? Voisit tätä pohtia itse tai vaikka äitisi kanssa.

Hoitajat ja lääkärit ovat tottuneet siihen, että joitakin ihmisiä rokotteen ottaminen saattaa jännittää. Omasta pelostaan kannattaa kertoa ääneen, jotta he osaavat huomioida sitä paremmin. Hoitajilta ja lääkäreiltä kannattaa muutenkin kysyä, jos jokin asia vaikka syöpiin liittyen mietityttää.

Tsemppiä tulevaan!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

meow

moi,
mul on kohta rokotus ja se ajatuskin saa mut ihan kananlihalle. en oo löytäny viel mitään tapaa päästä siitä kammosta yli. ahdistaa myös se, että mun kavereita ei pelota piikit, ja sit mä oon aina se joka itkee kun rokotusta annetaan. mua kans hävettää se et mä pelkään niin paljon ja et oon itkeny joka kerta. mut must vaan tuntuu et en tuu ikinä pääsee siitä yli.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei meow,

Kiitos viestistäsi! Olet rohkea, kun kirjoitat pelostasi.

Piikkikammo on yllättävän yleistä, vaikka juuri sinun kavereitasi ne eivät pelottaisikaan. Siinä ei ole mitään hävettävää, jos piikit pelottavat ja itkettävät – jokainen reagoi omalla tavallaan.

Pelosta ylipääseminen voi olla vaikeaa, mutta se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Ennen rokotusta voit kertoa pelostasi terveydenhoitajalle, joka sinut rokottaa. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat tottuneet kohtaamaan ihmisiä, joita pelottavat esimerkiksi piikit.

Voit myös yrittää miettiä rentoutumiskeinoja ennen rokotteen ottamista. Mikä saa sinut yleensä rentoutuneeksi? Toisilla se voi olla hengitysharjoitukset ja toisilla vaikka lukeminen tai musiikin kuuntelu. Kannattaa kertoa pelosta myös jollekin lähipiirin luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi vanhemmalle. He voivat olla asiassa sinun tukenasi myös.

Paljon voimia rokotukseen!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

meow

ihanaa!
pari päivää sitten tulin tänne sanomaan, että pelkään rokotuksia. okei kyllä vieläkin vähän pelkään, mutta löysin hyvän tavan välttää pelkäämistä. ajattelin koko aika siinä penkillä ihmisiä, jotka joutuvat joka päivä kokemaan tämän saman pienen pistoksen, mm. jos on vakavampi sairaus tai sinnepäin. kuvittelin myös sarjojen ja leffojen urheita henkilöitä, kun niitä sattuu, mutta he vaan jaksavat jatkaa ja olla näyttämättä ettei heitä sattuisi. (ja en siis todellakaan tarkoita ettei saisi olla näyttämättä, että sattuisi!) ehkä tää ei sulle tehoa, mutta tässä oli yks vinkki. tsemppiä kaikille piikkikammoisille ja muillekkin sitä tarvitseville! kaikki voi löytää oman tavan päästä yli peloistaan.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei meow,

Ihana kuulla, että olet löytänyt hyvän tavan välttää pelkäämistä ja kiva, että kirjoitit siitä tännekin. Viestistäsi on varmasti apua monille muillekin piikkikammoisille! Kiitos siitä!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Rokotusten pelkääjä

Hei!

Minäkin pelkään kovasti rokotuksia. Pelkään, että ne sattuvat.

Minulle laitettiin viimeksi rokotus marraskuussa, ja se sattui. minua jännitti se niin paljon, että nukuin huonosti yöllä ja tärisin odotushuoneessa.

Haluaisin päästä eroon rokotuspelosta, mutta en tiedä miten. :(

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Rokotusten pelkääjä”,

Kiitos viestistäsi!

On ymmärrettävää ja luonnollista, että rokotusten ottaminen pelottaa. Et ole pelkosi kanssa yksin!

Olet ollut viime marraskuussa todella rohkea, kun olet jännityksestä huolimatta kuitenkin mennyt ottamaan rokotteen. Hyvä sinä!

Se ei kuitenkaan ole mukavaa, jos jännitys hallitsee mieltä liikaa. Hienoa, että haluat päästä pelosta eroon! Ehkä luitkin jo tämän viestiketjun aikaisempia viestejä, jossa päivystäjä on ehdottanut rentoutumiskeinoja. Mikä voisi olla sinun rentoutumiskeinosi? Voisiko se olla esimerkiksi lukeminen tai musiikin kuuntelu? Se voi joskus rauhoittaa mieltä, kun keskittyy johonkin itselle mieluisaan asiaan.

Täällä Nuortennetin sivulla on myös vinkkejä rentoutusharjoituksiin:

Rokotuspelosta kannattaa myös ehdottomasti kertoa hoitajalle, joka sinut rokottaa. Tällöin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Hän kohtaa työssään paljon rokotepelkoisia, joten hänelle voi olla sinulle hyviä vinkkejä myös.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: järkyttävä piikkikammo…

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top