MLL:lle pari kysymystä:
Mistä tietää, että mielenterveydessä on jotain vikaa?
Mitkä/mikä luokitellaan mielenterveyshäiriöiksi? Esim onko masennus mielenterveyshäiriö?
Mitä mielenterveyshäiriö tarkalleen tarkoittaa?
Hei,
kysyt hyviä ja tärkeitä kysymyksiä!
Mielenterveys on laaja käsite ja sen lisäksi jokainen voi käsittää sen eri tavalla. Jokaisella meistä on välillä aikoja, jolloin mieli on maassa tai joku juuri ajankohtainen asia elämässämme (esimerkiksi ero parisuhteessa, läheisen sairastuminen…) surettaa ja/tai ahdistaa meitä. Nämä ovat niin sanotusti normaaleja tunnereaktioita ja ajan myötä ne myös helpottavat tai katoavat kokonaan tai niiden kanssa pystyy elämään ja suoriutumaan normaalista elämästä ilman niiden jatkuvaa läsnäoloa.
Silloin, kun mielessä tapahtuneet muutokset (esimerkiksi alakuloisuus, surumielisyys, ahdistuneisuus..) jatkuvat yhtäjaksoisesti pitemmän aikaa (yli kaksi viikkoa) ja ne alkavat rajoittaa toimintakykyä ja suoriutumista arjessa, on hyvä jutella jonkun aikuisen/ammattilaisen kanssa. Nämä muutokset mielessä voivat olla mitä tahansa, jotka vaivaavat itseä.
Joskus ihmisen mieli saattaa olla myös hyvin pitkään koetuksella ja sitä saattavat rasittaa elämässä tapahtuvat vastoinkäymiset tai pitkittynyt kuormittava tilanne, kuten esimerkiksi kiusaaminen. Samalla tavalla, kuin esimerkiksi ihmisen jalka tai mikä tahansa fyysinen osa kehosta väsyy liian suuresta kuormasta tai rasituksesta, myös mieli voi väsyä ja tarvita hoitoa. Se ei tarkoita kuitenkaan, että mielessä olisi vikaa vaan enemmänkin sitä, että ympäristö ja ne olosuhteet, joissa ihmisen mieli joutuu olemaan, ovat kohtuuttoman raskaat. Eli silloinhan vika on pikemmin ympäristössä kuin mielessä? Tällaisissa tilanteissa mielen toipumiseen auttaa se, että olosuhteet muuttuvat, saa aikaa, apua ja tukea toipumiseen sekä ymmärrystä sille, että on esimerkiksi tullut kohdelluksi väärin.
Mieleen saattavat vaikuttaa myös biologiset seikat. Eli puhtaasti aivojen kemiaan liittyvät toiminnot. Joillain ihmisillä saattaa olla vajausta tiettyjen aivoissa olevien aineiden liikehdinnässä tai sitten jossain aivojen kohdassa on hyvinkin vilkasta liikehdintää ja nämä saattavat edesauttaa joidenkin häiriöiden muodostumista. Nämäkin asiat ovat lääkärien tarkasti tutkimia ja todennettavissa olevia.
Kysyit, onko masennus mielenterveyshäiriö. Kyllä, masennus on mielen sairaus, johon tarvitaan ja on oikeus saada lääkärin apua. Masennuksesta voi parantua esimerkiksi terapian avulla ja siihen on saatavilla myös lääkehoitoa. Ainoastaan lääkäri voi diagnosoida varsinaisen mielenterveydenhäiriön, kuten masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön.
Toivottavasti tästä oli jotain apua! Kannattaa tutustua Nuorennetin Mielenterveys-teksteihin: http://www.mll.fi/nuortennetti/mielenterveys/ .
onks mun kaveri iha kunnos ku sil on pieni kikkeli
Moikka,
pohdit sitä, että onko kaverisi kunnossa, kun hänellä on pieni kikkeli. Kiva, että hänellä on sinun laisesi ystävä, joka on kiinnostunut hänen voinnistaan. Pojat kehittyvät eri tahtiin eli on normaalia, että saman ikäisillä pojilla voi olla eri kokoiset kikkelit. Uskon, ettei sinun tarvitse olla huolissasi kaveristasi tässä asiassa.
Voit käydä lukemassa lisää poikien kehitykseen liittyvistä asioista täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/nuoresta-aikuiseksi/poika/
Terveisin,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä
Hei vain. Minua vähän jännittää laittaa tänne viestejä, mutta luotan teihin. Minulla olisi Kysymys.
Olen jo jonkin aikaa miettinyt, vaivaako minua joku. Se liittyy ajatuksiini. Ajattelen monet asiat moneen kertaan,
ahdistavaan ja sitkeään tapaan. Esim. Normaalit asiat saattavat alkaa ahdistamaan minua, kuten jos vaikka sanon tai teen jotain, saan heti vaivaa ja ahdistusta päähän. Alan ajatella, mitä minusta ajatellaan ympärilläni ja mitä minun pitää tehdä. Se on ahdistavaa ja pelottavaa. Mistä se johtuu?
Hei Oodi.H,
On todella hienoa ja rohkeaa, että päätit kirjoittaa tänne jännityksestä huolimatta! Kiitos siis paljon viestistäsi!
Pohdit, mistä se johtuu, kun ajattelet monia asioita usein ja sitkeästi sekä erilaiset asiat saavat sinut ahdistumaan. On ymmärrettävää, että tämä voi tuntua ahdistavalta ja pelottavalta. Joskus mieli voi käydä ikään kuin ylikierroksilla, jolloin ajatukset saattavat alkaa pyörimään päässä ja tulee ahdistuksen tunnetta. Ajatusten pyöriminen päässä voi johtua erilaisista syistä, esimerkiksi stressistä ja väsymyksestä tai vaikka jostakin menneestä tapahtumasta. Aina ei välttämättä osaa edes sanoa, mistä se voisi johtua.
On kuitenkin tärkeää, että omien vaikeiden ajatusten ja tunteiden kanssa ei jää yksin. Joskus jo omien ajatusten puhuminen ääneen jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle, voi jo hieman keventää omaa mieltä. Tällainen aikuinen voi olla oma lähipiirin aikuinen, tai esimerkiksi koululla opettaja, terveydenhoitaja tai kuraattori.
Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.
Aurinkoista kevättä toivottaen,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä
Voi, kallu toivottavasti sinun kaverisi voi hyvin:)