Siirry sisältöön
14boyka

Hei, olen 14-vuotias poika. Olen alkanut huomaamaan itsestä uusia puolia, kuten esimerkiksi yritän välttää koulua kaikin tavoin. Olen ollut kaksi viikkoa poissa koulusta, mutta eilen kävin ja lähdin heti tunnin päästä kotiin tunnin jälkeen. Minua ei olla kiusattu, mutta tunnen itseni niin turhaksi ja ettei kukaan pidä musta. [osa tekstistä poistettu]

Myös en uskalla mennä kaupungille yksin, koska joutuisi olemaan kaikkien huomiopisteenä. Koe arvosanat on laskeneet..

MLL ylläpito

Hei
Tosi hyvä kun kirjoitit meille, kirjoitat vakavista asioista. Olet selvästi huolestunut huonontuneesta olostasi, kaverisuhteista ja koulunkäynnistäsi. On hyvä, että olet alkanut pohtia asiaa tarkemmin ja otit yhteyttä meihin.

Onkohan elämässäsi tapahtunut viime aikoina jotakin, mikä vaikuttaa oloosi ja koulussa viihtymiseesi ja eristäytymiseesi? Oletko pystynyt kertomaan siitä kenellekään? Ymmärrän, että mitä pidempään olet poissa koulusta, sitä hankalampi sinne on mennä takaisin. Kaveritkin saattavat hiukan ihmetellä poissaolojasi, mutta se on eräänlaista positiivisen huolen osoittamista.

Joka tapauksessa olisi tosi tärkeää, että pitäisit kiinni normaalista arkirytmistä, luokkakavereiden kanssa ajanvietosta sekä muista (pienistäkin) asioista, joista pidät ja nautit – se kantaa mielenterveyttä jo pitkälle. Oletko aiemmin käynyt joidenkin tiettyjen kavereiden kanssa kaupungilla? Voisitko ottaa heihin yhteyttä ja menisitte yhdessä? Uskon, että koearvosanasikin palautuvat varmasti pian ennalleen, kunhan olet paikalla koulussa.

Kurjaa, että olosi tuntuu turhalle. Joskus huolien painaessa voi olla vaikea löytää omalle olemiselle mielekkyyttä. Ajattelen kuitenkin niin, että jokainen tänen pallolle syntyvä on jo itsessään arvokas ihminen. Uskon, että olosi voi parantua, kun saat huoliasi purettua jollekin luotettavalle aikuiselle ja toisaalta pääset viettämään aikaa kavereiden kanssa. Yksin huolet usein kasaantuvat. Voit löytää hyviä lisäajatuksia Nuorten Netin sivuilta Mielenterveys-osiosta (http://www.mll.fi/nuortennetti/mielenterveys/).

Tietävätkö vanhempasi ajatuksistasi? Omille vanhemmille kannattaa rohkeasti kertoa omista asioista, he tuntevat sinut hyvin ja osaavat tukea sinua pohdinnoissasi. Kouluissa ja oppilaitoksissa tällaisia tilanteita varten on myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori, jotka osaavat ja haluavat auttaa. Jos tuntuu, että kertominen puhumalla jännittää tai on mahdoton ajatus, niin mitä luulet, voisitko kirjoittaa esimerkiksi kirjeen valitsemallesi aikuiselle? Sinua lähellä olevista auttavista tahoista löydät lisätietoa Nuortennetin Mistä apua? –osiosta (www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua).

Voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton ja luottamuksellinen) tai kirjoittaa MLL:n Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun (www.mll.fi/nuortennetti). Saat kirjeeseesi henkilökohtaisen vastauksen luotettavalta aikuiselta. Voit myös chatata kanssamme ma-ke klo 17-20. Ethän jää ajatustesi ja huoliesi kanssa yksin, olemme mielellämme tukenasi!

Vastaa aiheeseen: Mikä minulla on?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top