Siirry sisältöön
eemelisthuolissaan

Toivon että voisin saaha tähän vastauksen. Yhellä kaverilla on syömishäiriö. En vaan tiedä, mikä syömishäiriö. [osa tekstistä poistettu] Mitä minä ystävänä voisin tehdä? Miten saisin hänet ymmärtämään että tarvitsee apua? [osa tekstistä poistettu] Olen yrittänyt miettiä, miksi syömishäiriö on muka niin vaarallinen. Ystäväni on kysynyt, että mitä se haittaa ettei hän syö, mutta en ole osannut selittää. Enkä löydä netistäkään vastausta. Auttakaa minua, haluan että ystävälläni menisi kaikki hyvin! :'(

MLL Ylläpito

Hei,

hienoa, että olet puhunut huolestasi ystävällesi! Syömishäiriö on vakava sairaus, joka voi olla jopa hengenvaarallinen. Siihen tulee siis aina suhtautua vakavasti. Syömishäiriöinen itse ei useinkaan tunnista alussa toimivansa mitenkään haitallisesti itselleen tai voivansa huonosti. Hänen mielestään kaikki saattaa olla ihan hyvin ja muiden silmissä huolestuttavat oireet ja muuttunut käyttäytyminen saattavat hänestä itsestään olla ihan pikku juttu. Onkin hyvä, että läheiset puhuvat huolestaan, kuten sinä olet tehnyt.

Syömishäiriön ”muotoja” on monenlaisia eikä tarvitse osata määritellä, minkä ”tyyppistä” se on. Syöminen on häiriintynyttä silloin kun se selvästi haittaa sairastuneen ja hänen läheistensä (silmissä) henkilön elämää ja arkea. Kun syöminen alkaa määritellä ja hallita liikaa elämää, arjen tekemisiä, kuten koulunkäyntiä ja kaveri- ja muita ihmissuhteita ja viedä suunnattomasti tilaa ajatuksissa, on aihetta huolestua. Esimerkiksi tuo, mitä kuvasit ystäväsi käytöksestä, ei kuulosta normaalilta.

Syömishäiriö vaarantaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Jaksaminen on heikompaa, veren sokeriarvot saattavat heitellä (heikotusta, huimausta), hemoglobiini saattaa laskea hälyttävän alas (anemia). Aivotoiminta ei pelaa samalla tavalla ja keskittymiskyky on heikkoa. Lapsella ja nuorella kehitys saattaa viivästyä ja jopa pysähtyä, koska elimistö ei saa rakennusaineita.

Pitkään sairastaneelle syömishäiriöstä voi aiheutua jopa pysyviä elinvaurioita, esimerkiksi sydänlihakselle. Huono ravitsemus vaikuttaa myös mielialaan. Jokainen meistä varmaan tietää tunteen, kun pinna on kireällä ja ajatustyö heikkoa, kun ei ole saanut syötyä tai nälkä on päässyt liian isoksi. Pitempään sairastaneen mielenmaisemaa saattaakin kuvata synkkyys ja pohjaton väsymys, josta ei kuitenkaan tunnu löytävän tietä ulos. Mieli masentuu. Eli mitä pikemmin häiriintyneeseen syömiseen saa apua, sen parempi. Mitä vähemmän sairaus pääsee etenemään, sitä helpompi sen otteesta on irtautua.

Se, mitä voit ystävänä tehdä, on tuoda edelleen esiin huoltasi. Ystäväsi toipuminen ei kuitenkaan voi olla sinun vastuullasi ja olisikin hyvä, jos joku aikuinen pystyisi kuulemaan huolesi ja mahdollisesti kääntymään myös ystäväsi puoleen? Voit kannustaa ystävääsi terveydenhoitajan juttusille ja tarjoutua vaikka mukaan. Tai kannustaa ystävääsi olemaan yhteydessä meihin esimerkiksi Lasten ja nuorten puhelimen tai chatin kautta.

Olet ihana ystävä! Muistathan huolehtia omasta hyvinvoinnistasi? Jotta voi olla muiden tukena, on huolehdittava ensisijaisesti itsestään.

Mukavaa kesää ja toivon, että ystäväsi suostuu hakemaan ja vastaanottamaan apua jo pian!

Vastaa aiheeseen: mikä syömishäiriö?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top