Siirry sisältöön
666

Oon viime aikoina miettiny vanhemilleni kaapista tulemista. Ahdistaa ajatus siitä, että joudun aika varmasti lähtee kotoolta. En kuitenkaa tiedä mihin mennä…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei 666,

tosi hyvä kun kirjoitit!

Oli ikävä lukea, että pidät aika varmana, ettet voi asua kotona, jos tulet vanhemmillesi ulos kaapista. Olet todella rohkea, että haluat tästä huolimatta olla avoin ja rehellinen vanhemmillesi, se kertoo sinusta paljon! On myös todella hienoa, että huolehdit itsestäsi ja etsit jo etukäteen tietoa siitä, mitä tehdä, jos et voi enää olla kotona.

Lapsen sulkeminen pois omasta kodistaan on väärin, kuten on lapsen torjuminen seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen moninaisuuden vuoksi. Jos vanhempasi toimivat näin, he toimivat väärin sinua kohtaan. Minusta olisi hyvä, jos sinulla olisi tukea valmiina jo siinä vaiheessa, kun tulet vanhemmillesi ulos kaapista. Mitä ajattelet, olisitko valmis keskustelemaan esimerkiksi koulusi koulukuraattorin kanssa asiasta ennen vanhempien kanssa keskustelemista? Hänellä on vaitiolovelvollisuus ja voit pohtia hänen kanssaan luottamuksellisesti, miten olisi parasta toimia. Hän osaa myös kertoa sinulle, mistä saat tarvittaessa tukea omalla asuinpaikkakunnallasi, jos tilanne kotona vaikeaksi.

Toinen paikka, mistä voit myös tiedustella tukea itsellesi on Seta ry. Heidän kauttaan voit saada tietoa paikoista, jossa voit kohdata muita nuoria ja saada vertaistukea, sekä tietoa heidän palveluistaan nuorille.

Muistathan, että voit aina soittaa, kirjoittaa tai chatata Lasten ja nuorten puhelimeen. Olemme mielellämme tukenasi!

Paljon tsemppiä tulevaan, ja muistathan pitää hyvän huolen itsestäsi.

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Kata, verkk@ri

Paljon tsemppiä sinne! Sä selviät ihan varmasti, sulla on iso joukko ihmisiä tukena. <3

Moikka

Siis mulla on ollut monet monet vuodet vanhempienkanssa ongelmia ja olen jo 17vuotias ja haluaisin lähteä pois kotoolta ja nekään ei haluaisi minut niin annatteko neuvoja mihin mennä

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Moikka”.

Kiitos viestistäsi. Onpa ikävä kuulla, että sinulla on ollut ongelmalliset välit vanhempiesi kanssa jo pitkään. Ymmärrän hyvin, että jos kotona on raskasta, voi haluta pois hengähtämään välillä.

Viestissäsi kerrot toiveestasi lähteä pois kotoa. Olet vielä alaikäinen, mikä tarkoittaa sitä, että vanhempasi ovat vielä elatusvelvollisia ja vastuussa sinusta. Alaikäinen lapsi voi muuttaa kotoa pois mutta vain vanhempien luvalla. Vaikka et asuisi saman katon alla vanhempiesi kanssa, ovat vanhempasi aina vastuussa sinun hyvinvoinnistasi ja elatuksestasi kunnes olet täysi-ikäinen. Kannustan siis sinua juttelemaan vanhempiesi kanssa kotitilanteestanne ja miettimään yhdessä mahdollisia asumisratkaisuja. Mietin myös, jos esimerkiksi muutto kokonaan omilleen ei ole mahdollinen, olisiko sinulla sukulaisia tai muita läheisiä aikuisia, joiden luokse voisit välillä mennä hengähtämään?

Tietämättä missä asut ehdotan myös nuorten turvataloa, joita on olemassa joillakin paikkakunnilla suomessa. Niissä voi yöpyä satunnaisesti, jos kaipaa hengähdystä omista kotioloista. Sieltä saa myös keskusteluapua ja tukea, jos haluaa purkaa omaa kotitilannettaan turvallisen aikuisen kanssa. Tässä linkki https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta

Oletko keskustellut kotioloistasi ja suhteestasi vanhempiisi jonkun ulkopuolisen kanssa? Uskon, että keskustelu esimerkiksi koulun kuraattorin kanssa voisi auttaa sinua purkamaan ajatuksiasi. Hänen kanssaan voit myös yhdessä miettiä mahdollisia ratkaisuja tilanteeseesi ja hän tietää myös oman paikkakuntasi tukitahot parhaiten.

Vaikka välit vanhempiisi ovatkin mielestäsi ongelmalliset, uskon, että vanhempasi haluavat sinulle pelkkää hyvää ja haluavat yhdessä kanssasi löytää ratkaisun, jossa kaikilla on hyvä olla. Toivottavasti asiat selkenevät pian, toivon sinulle kaikkea hyvää!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Anonyymi

En tiedä mitä tehdä…
Isällä ja minulla ei ole ikinä ollut hyvät välit
Minulla ja äitillä taas on ennen ollut aina hyvät välit mutta tällä viikolla he ovat puhuneet että minun pitäisi alkaa käymään töissä ja pitää myös huoli omista asioistani. Ruokaa ja syötävää on välillä erittäin hankalaa saada kun kotona ei ole muuta kuin leipää.. ja olen vaihteeksi työharjoittelussa missä ei saa ilmaista ruoka tarjoilua

Joka on hieman hankalaa koska A. Olen 17-vuotias ammatti koulussa käyvä B. Alkuvara tilanteeni on pyöreät 0€ C. En saa työpaikkaa mistään lähi alueelta D. Minulla ei fyysinen eikä henkinen kunto/mieli ala kestäisi sitä painetta

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Anonyymi,

Kiitos viestistäsi! Ikävä kuulla, että sinulla ja isälläsi ei ole hyvät välit. Kerroit, että äitisi kanssa sinulla on ennen ollut hyvät välit, mutta käsitinkö oikein, että tämä työssä käymiseen liittyvä keskustelu on muuttanut niitä? Tilanteesi kuulostaa hankalalta.

Kuulostaa huolestuttavalta, jos kotona ei ole leivän lisäksi muuta syötävää tarjolla. Olet vielä alaikäinen, joten vanhempasi ovat sinusta elatusvelvollisia. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että heidän tehtävä on pitää huoli, että sinä saat kunnollista ravintoa.

Tunnistat hienosti rajasi, mitä tulee työssä käymiseen ja omista asioista huolehtimiseen. Ammattikoulussa opiskelu on tällä hetkellä päätyösi ja tunnistat, että sinulla ei ole energiaa käydä töissä samalla. Se on erittäin tärkeää, että tunnistat tämän ja pystyt näin keskittymään paremmin opiskeluihin. Siinä ei ole mitään väärää, että haluat nyt keskittyä vain opiskeluun.

Voisitko kertoa nuo samat perustelut vanhemmillesi? Jos tuntuu siltä, että et vanhemmillesi asiasta pysty puhumaan, niin voit kertoa tilanteestasi myös jollekin toiselle luotettavalle aikuiselle. Esimerkiksi koulussa voit kertoa opettajalle tai kuraattorille.

Jos halut purkaa mieltäsi anonyymisti, meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
Palveluissamme pystyt luottamuksellisesti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Olit rohkea, kun kerroit asiasta tänne! Muista, että älä jää asian kanssa yksin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Minne mennä jos vanhemmat heittää ulos?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top