Siirry sisältöön

Otsikko kertoo jo pääsiasian. Siis mietin että mitä teen ku tekee mieli mut en voi koska kesä tulossa ja kukaa ei saa huomata. Kaverit huomas jo pari ihsn pientä naarmuu mut sain ehkä uskoteltuu niille et kissa teki ne. Mut jos ne rupee viel tutkii niit tarkemmi nii ne näkee myös vanhemmat arvet ja ei kyl enää usko niitä kissan tekemiks.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olen pahoillani, että koet tarvetta viiltää. Se kertoo siitä, ettei kaikki ole nyt ihan hyvin. Mutta hienoa, että yrität pysyä siitä erossa.

Haluan ensin kysyä, saatko apua tuohon pahaan oloon? Yleensä ihminen viiltää silloin, kun ei kestä henkistä pahaa oloa. Toki joillain se voi olla esimerkiksi rankaisukeino. Toivon, että saat ammattiapua pahaan oloosi ja että se alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Sinulla on oikeus voida hyvin!

Jos et vielä ole avun piirissä, niin toivon, että kävisit vielä ennen kesälomaa juttelemassa jollekin koulusi ammattilaiselle. Näitä voi koulusta riippuen olla terkkari, kuraattori, psykologi, psyykkari tai kouluvalmentaja. Kun saat apua, olosi helpottuu etkä koe enää tarvetta satuttaa itseäsi.

Mutta sitten itse kysymykseen eli mitä voisit tehdä silloin, kun tekee mieli viiltää. Kehon vahingoittuminen aiheuttaa aivoissamme hyvän olon hormonien ryöpsähdyksen ja tuon saman efektin voi saada kylmäaltistuksella (pulahtamalla viileään veteen, käymällä kylmässä suihkussa, valuttamalla kylmää vettä ranteille, huuhtomalla kasvot oikein kylmällä vedellä tai pitämällä jääpalaa kädessä) tai reippaalla liikunnalla, esimerkiksi juoksemalla tai nyrkkeilemällä. Joillain auttaa kuminauhan räpsyttely ranteessa.

Aivan toinen tapa on turvautua toiseen ihmiseen tai toisen ihmisen kosketukseen. Olisiko siis mahdollista soittaa jollekin kaverille ja sanoa, että kaipaat nyt hetkeksi seuraa? Tai voitko mennä perheenjäsenen kainaloon, pyytää hierontaa tai vaikka hiusten harjaamista? Tai oletko kokeillut silittää tuolloin kissaanne? Myös lemmikkien silittelyn on tutkittu lisäävän hyvän olon hormoneita ja alentavan stressitasoa sekä sydämen sykettä.

Ja vielä viimeisenä: monet ammattilaiset kehottavat tekemään erilaisia hengitysharjoituksia, joista voi saada hyvän avun juuri siinä hetkessä, kun keho on ahdistuneessa tilassa. Ahdistushan on usein sukulainen pelolle, jolloin keho on ylikierroksilla ja valmistautuu vaaraan.

Tähän auttaa kehon rentouttaminen niin, että hengittää nenän kautta sisään hitaasti kolmeen laskien ja sitten suun kautta ulos viiteen laskien. Hengitysharjoituksista voit lukea lisää esimerkiksi mielenterveystalo.fi-sivulta, jonka löydät googlaamalla. Koska keho ja mieli ovat yhtä kokonaisuutta, saa näin kehon rauhoittumisen avulla rauhoitettua myös mieltä. Kannattaa kokeilla! Lisää mielen hyvinvoinnista voit lukea täältä Nuortennetistä kohdasta Mieli ja keho – Mielen hyvinvointi.

Toivottavasti näistä joku toimii! Kannattaa kokeilla useammankin kerran samaa ja tunnustella, menikö pahin ahdistus ohi. Mutta toivon sydämestäni, ettet ole yksin tämän asian kanssa, vaan saat siihen myös ihan ammattilaisen apua, jotta pääset koko vaivasta eroon ja voit viettää taas huoletonta elämää.

Voit aina myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen! Numeron 116 111 eikä puhelu maksa sinulle mitään. Lisäksi arki-iltaisin klo 20-24 samassa numerossa vastaa Tukipuhelin, jossa päivystää ammattilaiset ja joiden kanssa voit myös jutella anonyymisti ja maksuttomasti. Ehkä puhelu meille tai Tukipuhelimeen auttaa seuraavan kerran, kun sinua ahdistaa illalla? Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu, jos haluat mieluummin kirjoittaa. Chat on auki joka ilta klo 17-20 ja nettikirjepalveluun voit kirjoittaa milloin vain.

Kaikkea hyvää sinulle!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä teen jos tekee mieli viillellä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top