Siirry sisältöön
[Nimimerkki poistettu]

Moi! Täytän huomenna 13 ja mun peniksen pituus on 5cm. Mulla ei oo alkanut karvat kasvamaan missään. Pitäiskö huolestua?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos, kun laitoit viestiä!

Ei tarvitse lainkaan huolestua! Murrosikä tapahtuu jokaisella hieman eri tahtiin ja erityisesti sinun iässäsi erot ikätovereiden kesken voivat olla todella isoja. Jollakin murrosikä on alkanut jo paljon aikaisemmin, kun taas kaikilla ei vielä näy murrosiän merkkejä. Keskimäärin murrosikä saattaa alkaa noin 12-vuotiaana, mutta on myös tavallista, että se voi alkaa myös myöhemmin.

Peniksen koko monia lapsia ja nuoria, joten et ole ajatustesi kanssa yksin. Peniksen kasvu alkaa murrosiässä ja kasvua voi olla jopa 20-vuotiaaksi asti. Kaikkien penikset ovat erilaisia, eikä ole olemassa yhtä oikeanlaista. Voit lukea vielä lisää tästä aiheesta Nuortennetistä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/poika/peniksen-koko-mietityttaa/

Sekin on myös aivan normaalia, että karvat eivät vielä ole lähteneet kasvamaan. Joillakin ikäisilläsi on murrosiän myötä saattanut jo karvojen kasvu alkaa, mutta ei kuitenkaan vielä kaikilla. Täältä voit lukea lisää murrosiästä ja sen mukana tulevista muutoksista: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/poika/

Jos murrosikään liittyvät asiat mietityttävät, niin niistä kannattaa aina myös jutella jonkun läheisen aikuisen kanssa. Kesäloman jälkeen myös kouluterveydenhoitaja aivan varmasti mielellään vastaa kaikkiin kysymyksiin.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Toivottavasti näistä vastauksista oli sinulle apua. Ja muuten, oikein paljon onnea huomisen syntymäpäivän johdosta! :)

Kesäisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Murrosikä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top