Siirry sisältöön

Poika

”Onks mun penis normaalin pituinen?”

Pojilla murrosikä käynnistyy keskimäärin 12-vuotiaana. Tällöin kivekset alkavat kasvaa. Osalla pojista kivekset kasvavat varhain ja melko nopeasti, osalla kasvu on hitaampaa ja kestää vuosia. Kivesten kokonaiskasvu kestää yleensä 3–4 vuotta. Seuraavia murrosiän merkkejä on häpykarvoituksen ilmestyminen. Penis alkaa kasvaa yleensä noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta ja kasvaa keskimäärin kahdessa vuodessa aikuisen miehen mittoihin. Penis on kaikilla omannäköisensä, ja on aivan normaalia, että se on epäsymmetrinen. Peniksen koko ja käyryys saattavat huolestuttaa, mutta ne eivät vaikuta peniksen toimivuuteen.

Yhtäkkisiä yöllisiä siemensyöksyjä saattaa alkaa tulla 12–16-vuotiaana. Hämmennystä saattavat aiheuttaa myös yhtäkkiset erektiot, jotka syntyvät ilman seksuaalista kiihotetta esimerkiksi pelästymisestä, innostumisesta tai lämpötilan muutoksesta. Oman kehon hallitsemattomuus voi tuntua aluksi pelottavalta ja monissa tilanteissa kiusalliselta. Tämä kuitenkin kuuluu asiaan ja ajan myötä tilanne rauhoittuu.

”Tuleekohan musta koskaan miehen näköistä?”

Ennen varsinaista pituuskasvua pää, kädet ja jalkaterät kasvavat. Kasvavia jäseniä voi olla vaikeampi hallita ja niiden suhteettomuus muuhun kehoon verrattuna saattaa tuntua oudolta. Olo voi tuntua kömpelöltä, mutta kömpelyys vähenee ajan myötä, kun oma vartalo tulee vähitellen tutummaksi ja kasvu tasaantuu. 13–14-vuotiaat pojat saattavat olla kehityksessään huomattavan eritahtisia, pituuserot voivat olla jopa 35 cm. Pituuskasvun kiihtyminen alkaa 10,5–16 ikävuoden paikkeilla ja kasvua voi olla jopa yli 10 cm vuodessa. Loppupituus saavutetaan keskimäärin 18-vuotiaana. Osa kasvaa vielä tämänkin jälkeen muutamien vuosien ajan.

”Ihan kuin mulle olis kasvamassa rinnat.”

Ääni madaltuu, iho rasvoittuu, hienhaju kitkeröityy, lihakset kasvavat ja paino nousee. Hieman myöhemmin myös parta- ja kainalokarvoitus kehittyvät. Noin puolella pojista myös rinnat kasvavat jonkin verran murrosiässä. Asia voi tuntua hämmentävältä, koska voi kuvitella saavansa rinnat tai sairastavansa vakavaa sairautta. Kyseessä on kuitenkin useimmiten normaali, hormonaalinen ilmiö, joka menee ohi noin 1,5 vuodessa.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top