Siirry sisältöön
Solita⚘

Onko normaalia, että minua on seksuaalisesti ahdisteltu, mutta se ei haittaa yhtään? Aika monet olisivat ahdistuneet siitä tosi kovasti, ja olisivat heti tehneet ilmoituksen ahdistelijasta ja olisivat tosi vihaisia. Mutta minä en, ei haitannut yhtään, että tuolla tavalla tapahtui. [Osa tekstistä poistettu] Olen varmaan ainoa, joka ajattelee näin, eikä ahdistu seksuaalisesta ahdistelusta. Mutta kuitenkin mietityttää: olisiko oikein, että masentuisin ja ahdistuisin tapahtumasta, koska niin kuuluisi käydä, vai pitäisikö minun pysyä tässä tilassa, eli ihan rauhallisella mielellä? Toivoisin, että kertoisitte sen.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi ja kysymyksestäsi!

Seksuaalinen ahdistelu on aina vakava asia, mutta eri ihmiset voivat reagoida siihen eri tavoin. Tällaisen asian kokeminen voi aiheuttaa tunteita ihan laidasta laitaan. Joillakin vaikeat ajatukset saattavat tulla mieleen vasta myöhemmin tapahtuneen jälkeen. On tavallista, että tapahtuma voi aiheuttaa vaikeita tunteita, mutta ei ole myöskään epänormaalia, jos mieli pysyy rauhallisena.

Seksuaalinen ahdistelu on aina laitonta ja väärin oli tekijänä kuka tahansa. Seksuaaliset halut ovat täysin luonnollinen osa ihmisyyttä, mutta niitä tulee toteuttaa niin, että on jokaisen osapuolen suostumus. Toisen koskemattomuutta ei saa rikkoa ja minusta oli todella ikävää kuulla, että sinulle on niin tehty. Sinä olet arvokas ja sinun koskemattomuuttasi pitää kunnioittaa. Halut tai mikään muukaan eivät ikinä oikeuta seksuaaliseen ahdisteluun.

Vaikka oletkin asiasta rauhallisin mielin, niin mielestäni sinun olisi hyvä kertoa tapahtuneesta jollekin. Asian käsittely voi silti olla hyväksi, vaikka se ei aiheuttaisikaan vaikeita tunteita. Toisaalta sinua mietityttää, että onko normaalia, että on asiasta rauhallisin mielin – tätäkin ajatusta voi olla hyvä pohtia jonkun toisen kanssa. Voit kertoa asiasta jollekin lähipiirin turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle. Jos olet koulussa, niin myös esimerkiksi kuraattorille tai terveydenhoitajalle voi kertoa asiasta. Seksuaalisesta ahdistelusta tulisi tehdä myös rikosilmoitus. Voit tehdä rikosilmoituksen itse tai voit pyytää jotakin aikuista siihen sinulle tueksi.

Myös Rikosuhripäivystyksellä on ilmainen puhelin, jonne voi soittaa, jos on joutunut seksuaalisen ahdistelun tai muun rikoksen uhriksi: https://www.riku.fi/

Nuortennetistä voi myös lukea lisää aiheesta: https://www.nuortennetti.fi/seksuaalisuus/seksuaalinen-hairinta-ja-vakivalta/

Jos haluat jutella anonyymisti ja luottamuksellisesti, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Voit myös tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen.

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Entinen Solita

Mutta kun en halua tehdä rikosilmoitusta! Onko se ok? Se vain lisää ahdistusta, että pitäis muka tehä ilmoituskin.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos jatkokysymyksestäsi. Ymmärrän hyvin, että ilmoituksen tekeminen voi tuntua työläältä tai lisätä ahdistusta. Ilmoituksen tekeminen voi olla joillekin uhreille tärkeää asian läpikäymiseksi ja oikeuden saamiseksi, mutta tärkeää se on myös tekijän kannalta. Luulen, että aika harvasta häirintätapauksesta tehdään rikosilmoitus, mikä on harmillista, mutta toki aivan ymmärrettävää. Kaikilla ei ole siihen jaksamista.

Kun teosta tehdään rikosilmoitus, tekijä ymmärtää tehneensä rikoksen, jolla voi olla uhrille suuria ja kauaskantoisia vaikutuksia. Näin ollen tekijä toivottavasti käyttäytyy jatkossa paremmin eikä enää tulevaisuudessa loukkaa kanssaihmisiään rikkomalla heidän oikeuttaan koskemattomuuteen. Tekemällä tapahtuneesta rikosilmoituksen voit siis vähentää muiden ihmisten kokemaa häirintää.

Yksi tapa tehdä ilmoitus on marssia lähimmälle poliisiasemalle. Verkossakin sen tosiaan pystyy tekemään, mutta sinne täytyy tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai vastaavilla.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää rikosilmoitukseen liittyen, voit soittaa poliisin neuvontapalveluun, joka palvelee joka arkipäivä klo 8 – 16.15 numerossa 0295 419 800. Myös tuo aiemmassa vastauksessa mainittu Rikosuhripäivystys auttaa sinua tarpeen mukaan ja aina voit myös olla yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin tai kirjepalveluun. Olemme täällä sinua varten!

Aurinkoisin kevätterveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Entinen Solita

Oikeasti ahdistaa! En haluaisi tehdä tästä mitään ilmoitusta. Oikeasti, älä suutu, mutta minua todella kiihottaa kaikki seksuaaliset ahdistelut ja raiskaukset, enkä voi sille mitään. Olen sitä mieltä, että se on usein [osa tekstistä poistettu], älkää suuttuko en voi näille ajatuksille mitään. Ajattelen myös, että miehet ovat miehiä. Olisin halunnut syntyä joskus siihen aikaan, jolloin naisen tuli vain hymyillä ja kestää.

Joo, eli siis en halua tehdä ikinä ilmoitusta, koska se herättää liikaa ahdistusta. Ja muuten jopa rakastun sellaisiin, jotka seksuaalisesti ahdistelevat minua, enkä voi sille mitään. Ja vielä kerran: en voi näille ajatuksille mitään. Auttakaa!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos taas viestistäsi. Onpa hienoa, että pohdit näitä ajatuksia ja mietiskelet, miltä ne sinusta tuntuvat. On myös hyvä pitää mielessä, että seksuaalisuus muuttuu läpi elämän – se, mikä nyt tuntuu epämiellyttävältä, voi joskus tuntua kiinnostavalta ja mistä nyt tykkää, saattaa joskus saada uudenlaisia muotoja tai jäädä taka-alalle.

On täysin ymmärrettävää, ettei ahdisteluista haluta tehdä ilmoituksia – monista tuntuu helpommalta vain antaa olla ja jatkaa elämää. Suurin osa ihmisistä on erilaisia kuin sinä ja pitävät näitä ahdistavina kokemuksina, jotka rajoittavat heidän elämäänsä ja tuovat paljon tuskaa. Juuri näiden muiden uhrien vuoksi olisi hyvä tehdä ilmoitus, mutta ymmärrän hyvin, miksi et halua sitä tehdä.

Erilaiset ahdistelu- ja raiskausfantasiat ovat todella yleisiä. Voi tuntua vapauttavalta ajatella, että joku muu ottaa ohjat käsiin tai että on itse niin haluttava, että toinen ei mahda vieteilleen mitään. Tämä on ihan ok. Seksuaalisuudessa jokainen tykkää eri asioista ja niistä on hyvä keskustella seksikumppanin kanssa. Erilaiset valtaleikit ovat hyvin suosittuja ja niissä voi leikitellä vallan ottamisella tai sen luovuttamisella toiselle. Kunhan säännöt ovat molemmille selvät. Ennen seksiä on hyvä keskustella siitä, mistä tykkää ja mistä ei ja miten seksin voi keskeyttää, jos niin haluaa. Joskus mieli muuttuu kesken kaiken ja se on täysin sallittua.

Haluaisin kuitenkin hieman haastaa sinua, jos sopii? Sanot ajattelevasi, että ”miehet ovat miehiä”. Tarkoitatko tällä sitä, että heillä on suuret seksuaaliset halut, joille he eivät voi mitään? Mitä ajattelet, miltä tällainen tätä palstaa lukevista pojista tuntuu? Mitä jos ei haluakaan koko ajan seksiä tai ei haluaisi olla se dominoivampi osapuoli? Saako mieskin olla halun kohde ja joskus se vastaanottava osapuoli? Entä miltä tuntuu olla ihminen, josta ajatellaan, ettei hän pysty hillitsemään halujaan? Eikö se ole aika väheksyvä ajatus siitä, että miehet ovat täysin viettiensä vietävissä eikä heillä ole mitään omaa tahtoa?

Ymmärrän kuitenkin mitä ajat takaa. Tuo voi olla oma miesihanteesi (tai ainakin fantasiasi), mutta se voi myös luoda tarpeettomia paineita pojille, jotka vielä miettivät omaa seksuaalisuuttaan tai sitä, minkälaiseen muottiin heidän täytyisi itsensä mahduttaa tai mitä heiltä odotetaan. Miltä sinusta tuntuisi, jos mies päättäisi tekemisistäsi myös seksin ulkopuolella? Jos et saisi valita, mitä vaatteita pukisit päällesi tai keitä tapaisit vapaa-aikanasi? Tuollainen henkinen väkivalta voi olla hyvin satuttavaa ja murentaa itsetunnon.

Poistin viestistäsi uhria syyllistävän kohdan, toivottavasti ymmärrät päätökseni. Seksuaalirikokset eivät koskaan ole uhrin vika ja toivon, että tällainen ajattelutapa jää pian jo historiaan. Vaikka uhri pukeutuisi miten tai ”antaisi ymmärtää” mitä, seksin ja kaikenlaisen muun seksuaalisen kanssakäymisen (viestittelyt, puheet, katseet, koskettelu ym.) täytyy ihan joka kerta toteutua yhteisymmärryksessä. Silloin se on kivaa, nautinnollista ja hauskaa ja siitä jää molemmille hyvä mieli.

Olen tosi iloinen, että pohdit näitä asioita ja käyt näistä kanssamme keskusteluita. Minkäänlaiset ajatukset, mieltymykset ja fantasiat eivät ole vääriä. Tärkeintä on, että kukaan ei loukkaa toista tai riko tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Otathan yhteyttä, mikäli haluat jatkaa keskustelua!

Mukavaa kevään jatkoa,
toivottaa Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Entinen Solita

Kiitos vastauksista! Saatan ehkä tehdä sen ilmoituksen.

Entinen Solita

Moi! Joku toinen oli jo tehnyt ilmoituksen siitä samasta tyypistä, joten mulla ei tarvitse tehdä sitä.

Vastaa aiheeseen: Onko normaalia?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top