Siirry sisältöön
Randomboy?

Mietin vaan, aloitin viiltelyn joskus (en muista milloin) mutta nyt aloin miettimään ”onko tämä huono asia”.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Randomboy?”,

Kiitos viestistäsi ja tosi hienoa, että olet pysähtynyt miettimään asiaa!

On ikävä kuulla, että olet satuttanut itseäsi. Pohdit viestissäsi, onko viiltely huono asia. Vastaisin tähän, että viiltely on aina vakava asia, johon tulee saada apua. Usein viiltely viestii siitä, että voi huonosti jollakin tavalla ja se voi olla esimerkiksi tapa helpottaa tätä huonoa oloa.

Jos haluat, niin viiltelystä voit lukea lisää täältä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Olet ilmeisesti jo jonkin aikaa satuttanut itseäsi, etkä oikein muista, koska olet aloittanut. Osaatko sanoa, onko viiltelyn alkaessa elämässäsi tapahtunut jotakin? Entä miten muuten elämässäsi menee? Joka tapauksessa viiltelyyn ja viiltelyn taustalla oleviin asioihin tulisi aina hakea apua. Olet jo toiminut tosi hienosti, kun olet kirjoittanut pohdintaasi tänne ja tärkeä seuraava askel olisi, että saisit tukea joltakin lähipiirisi aikuiselta. Miltä sinusta tuntuisi kertoa viiltelystä jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle?

Itsensä satuttamiseen on tärkeää saada apua ammattilaiselta. Esimerkiksi kouluterveydenhoitaja, -psykologi ja -kuraattori ovat ammattilaisia, jotka osaavat tukea nuorta, joka viiltelee. Tärkeää olisi myös, jos joku oma läheinen aikuinen tietäisi asiasta ja hän tarvittaessa osaisi tukea sinua siinä, että saat tarvittavaa apua.

Täältä voit lukea esimerkiksi vinkkejä siihen, miten viiltelyn voi ottaa puheeksi aikuisen kanssa: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/mista-apua-viiltelyyn/

Jos haluat nimettömästi ja luottamuksellisesti keskustella tästä aiheesta tai jostakin muusta, niin voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen.

Toivon, ettet jäisi asian kanssa yksin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko viiltely huono asia?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top