Siirry sisältöön

Puran kaiken tuntemani vihan ja ärsytyksen itseeni.

Ärsyynnyn-Liiankin-Helposta

Ärsyynnyn tosi helposti. Jos koira ei tee tarpeitaan, vaikka kuinka pitkällä sitä käyttäisin, pikkuveli tyhmäilee, ruokaa tippuu lattialle, joku ei usko, vaikka sanotaan yms. Tulen vihaiseksi tai tosi ärtyneeksi ja haluan purkaa vihani yleensä siihen, joka tätä vihaa tai ärtymystä minulle aiheuttaa. Ajattelen yleensä sen/hänen satuttamista. En kuitenkaan satuta niitä/heitä. Jos satuttaisin heistäkin tulisi vihaisia.

Joskus rikoin kurkun pöytään ja siittä minulle suututtiin kovasti. Levitin vihaa. En halua tehdä sitä. Haluan pitää vihan vain itselläni. Siihen olen löytänyt keinon.. Se toimii hyvin.. [Osa tekstistä poistettu]

Tuota keinoa en ole käyttänyt vielä, niin kauhean pitkään. Ehkä kuukauden? Silti, haluan päästä siittä jo eroon. En tiedä miten voisin vihaa/ärsytystä hallita. Tai miten muuten voisin sitä helpottaa ilman, että levittäisin sitä.

Laitan tämän jutun tänne, koska en haluaisi puhua tästä asiasta kellekkään face to face.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos viestistäsi. Mietit, miten voisit hallita vihaa ja ärsytystä, jotta oma olosi helpottuisi. Hienoa, että lähdit pohtimaan näitä asioita. Tunteiden, kuten vihan ja ärsytyksen hallinta ei aina olekaan helppoa.

Viha ja ärsytys ovat tunteina usein hyvin ladattuja ja usein moni pelkää niitä myös näyttää. Tosiasia on kuitenkin, että jokaisella ihmisellä on vihan ja ärsytyksen tunteita ja myös oikeus ilmaista nämä tunteet. Nuoruudessa varsinkin nämäkin tunteet voivat tuntua erityisen vahvoilta, ja se on aivan luonnollista. Se miten näitä tunteita ilmaisee, on merkitystä omaan oloon.

On totta, että jos vihaa tai ärsytystä ei pääse purkamaan tai näyttämään ollenkaan, kohdistuu nämä tunteet helposti omaan itseensä. Tämä voi näyttäytyä juuri itsetuhoisena käytöksen, josta itsekin viestissäsi mainitset. Hienoa, että olet huomannut tavan purkaa tunteitasi olevan vahingollinen ja että haluat keksiä uusia tapoja.

Ymmärrän, ettet halua levittää vihaasi muihin ja tunteiden näyttäminen voi joskus tuntua pelottavaltakin. Uskon kuitenkin, että ympärillä olevat ihmiset ymmärtäisivät sinua ja osaisivat auttaa ja huomioida sinua paremmin, jos saisit kerrottua olostasi. Ärsytystä tai vihaa kuitenkin purkaa parhaiten puhumalla jonkun kanssa. Usein se, että saa kerrottua jollekin, että jokin tai joku ärsyttää jo helpottaa, oli se sitten ärsytyksen kohteelle itselleen tai ei. Voisitko miettiä, josko tunteiden ilmaisemiseen liittyy jonkinnäköisiä pelkoja? Miten uskot, että esimerkiksi perheenjäsenesi reagoisivat, jos alkaisit näyttämään tunteitasi enemmän? Entä miten kotonasi muut perheenjäsenet näyttävät näitä tunteita?

Fyysinen aktiviteetti voi myös saada mielen rauhoittumaan. Onko sinulla jokin mielekäs harrastus tai muu aktiviteetti, jota voisit tehdä, kun ärsytys iskee? Vihan ja ärsytyksen tunteita voi myös saada purettua esimerkiksi mieteharjoituksilla. Voisitko vaikka päiväkirjatyylisesti kirjoittaa ylös millaisia tunteita sinulle herää, mikä on saanut sinut ärsyyntymään ja mitä kehossasi tapahtuu juuri silloin? Tunteiden purkaminen konkreettisemmaksi auttaa usein rauhoittumaan ja ymmärtämään itseään paremmin.

Älä jää yksin tunteittesi kanssa. Muista, että sinulla on oikeus näyttää tunteesi myös muille. Nuortennetistä löytyy myös artikkeli tähän liittyen. Linkki siihen tässä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/aggressiivisuus/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Puran kaiken tuntemani vihan ja ärsytyksen itseeni.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top