Siirry sisältöön
Nimetön#☆

Ite oon 12 v tyttö ja viiltelen. En vaan voi lopettaa ku itsensä satuttaminen tuntuu hyvältä. On ollu vaikeeta, ei vaan tunnu siltä että oon tarpeeks. Vanhemmille oon kertonut asiasta, näyttänyt arpia, mut ei oo helppoa lopettaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olet ihan valtavan rohkea, kun olet uskaltanut kertoa viiltelystä vanhemmillesi ja nyt vielä kirjoitit tänne!

Itsensä satuttamisen taustalla saattaa usein olla pahaa oloa, mitä viiltelyllä yritetään helpottaa. Olikin surullista kuulla, kuinka sinulla on ollut vaikeaa ja koet, ettet ole tarpeeksi. Itsensä satuttamiseen tulee aina saada apua, jotta voisi löytää itselleen muita keinoja pahan olon helpottamiseksi. Viiltelystä voi olla tosi vaikea päästä yksin eroon, joten yksin ei kannatakaan jäädä. Oletkin toiminut jo tosi hienosti, kun olet kertonut vanhemmillesi ja kirjoittanut tänne. Tarvitset kuitenkin yhä apua.

Esimerkiksi juuri arpien näyttäminen turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle on hyvä tapa ottaa puheeksi, että on viillellyt. Hienoa, että olet toiminut näin ja kertonut vanhemmillesi! Miltä sinusta tuntuisi ottaa asia uudelleen puheeksi vielä vanhempiesi kanssa ja kertoa, että et ole voinut lopettaa viiltelyä ja tarvitset apua?

Pahaan oloon ja viiltelyyn tulee myös aina saada ammattilaisen apua! Toivoisinkin, että voisit yhdessä vanhempiesi kanssa varata ajan esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille. Heille jutteleminen on luottamuksellista ja he osaavat tukea nuoria monenlaisissa haasteissa. Nuorten mielenterveyteen liittyvät asiat ja esimerkiksi itsetuhoisuus ovat heille sellaisia asioita, joissa he osaavat auttaa.

Omista tunteistaan ja ajatuksistaan puhuminen luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle on tosi tärkeää! Toivon, että voit jatkossakin uskoutua vanhemmillesi ja voit halutessasi myös jutella meidän palveluissamme:

– Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) päivystää ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20
– Nuorten Tukilinja (p. 116 111) päivystää ma-pe klo 20-24
– Lasten ja nuorten chat päivystää joka ilta klo 17-20
– Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa myös

Viiltelystä voi halutessaan lukea lisää täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/
Ja täältä voi lukea, mistä voi saada apua viiltelyyn: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/mista-apua-viiltelyyn/

Olet jo ottanut ison ja tärkeän askeleen, kun olet lähtenyt hakemaan apua! Vaikka viiltelyn lopettaminen voi tuntua vaikealta, niin se on mahdollista. Olet tärkeä ja arvokas!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Viiltely

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top