Hei,
Kiitos, kun kirjoitit omasta kokemuksestasi tuonne toiseen viestiketjuun. Asiasi oli vakava, joten se siirrettiin myös tänne ”Päivystäjä mukana keskustelussa”, jotta saat myös aikuisen tukea.
Oli kurja kuulla, että sinulla on vakavia asioita mielenpäällä. Se, että haluaa viillellä, kertoo usein siitä, että on paha olla. Oli myös ikävä lukea, että pelkäät isääsi ja hän huutaa sinulle. Lisäksi perheesi muillakin lapsilla on mielenterveyteen liittyviä haasteita.
Vaikeissa asioissa tulisi ehdottomasti saada apua joltakin lähellä olevalta aikuiselta. Tuleeko sinulla itselläsi mieleen läheistä, luotettavaa ja turvallista aikuista, kenelle voisit kertoa voinnistasi ja tilanteestasi? Entä tuntuuko sinusta, että pystyisit isällesi kertomaan, miltä sinusta tuntuu? Jos tuntuu siltä, että isälle ei pysty puhumaan, niin silloin on hyvä kääntyä jonkun toisen aikuisen puoleen.
Koulussa esimerkiksi koulukuraattori tai -terveydenhoitaja ovat ammattilaisia, joka osaa auttaa lapsia ja nuoria vaikeissa tilanteissa. Jo se, että tekee mieli satuttaa itseään on vakava asia ja siihen tulisi hakea apua. Koulun ammattilaiset eivät säikähdä sitä, jos kerrot, että sinun tekee mieli viillellä, vaan he osaavat auttaa sinua. Koulun ammattilaisille voi myös kertoa, jos kotona on huolia – esimerkiksi jos isän käytös pelottaa tai perheen muiden lasten vointi huolettaa. He ovat tottuneet kohtaamaan monenlaisia vaikeita asioita ja ovat tukenasi.
Voit mennä itse kertomaan kuraattorille tai terveydenhoitajalle, että haluaisit jutella, tai sitten voit alkuun kertoa vaikka tutulle opettajalle, joka osaa varmasti auttaa sinua asiassa eteenpäin. Asiasta on hyvä myös kertoa jollekin oman lähipiirin turvalliselle aikuiselle, esimerkiksi läheiselle sukulaiselle. Tärkeää on, että ympärilläsi olevat aikuiset tietävät, jotta he voivat olla tukenasi.
Jos sinusta tuntuu vaikealta ottaa asiaa puheeksi aikuisen kanssa, niin voit aloittaa esimerkiksi niin, että laitat viestiä tutulle aikuiselle. Voit vaikka näyttää tämän keskustelupalstalle kirjoittamasi viestin.
Nuortennetin ”Apua ja tukea” -osiosta voit lukea lisää avun hakemisesta.
Jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Voit tulla juttelemaan myös chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
Olet tosi rohkea, kun kirjoitit tänne voinnistasi ja tilanteestasi. Ethän jää yksin!
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä