Siirry sisältöön

Apua kaverille

Monet nuoret miettivät, miten olla tukena kaverille jolla on huolia. Jos kaverisi uskaltautuu kertomaan sinulle huolistaan, muista, että ystäväsi on saattanut harkita ja valmistella kertomista pitkään. Ole siis otettu, että hän uskoutuu sinulle.

On todella tärkeää, että hän saa kerrottua asiasta jollekin. Kaverisi on saattanut pitää asian pitkään omana tietonaan mikä on lisännyt hänen taakkaansa. On tärkeää, että hänellä on nyt joku jonka kanssa käydä läpi huoliaan. Samalla hän voi harjoitella asiasta puhumista ja hän saa kokemuksen, että asian jakaminen toisen ihmisen kanssa helpottaa oloa. Hänen on hyvä tietää, että olet hänen tukenaan ja valmis kuuntelemaan.

Pidä huolta, että teette ystäväsi kanssa myös muuta kuin juttelette hänen huolistaan. Tällä tavoin ystäväsi voi välillä pitää taukoa ajatuksistaan ja saa kokemuksia siitä, että elämällä on hänelle annettavaa tapahtuneesta huolimatta.

Muista viettää aikaa muiden ystäviesi ja perheesi kanssa ja tee asioita joista nautit. Jos tilanne on vaikea, voit myös jutella kaverisi asioista jonkun luotettavan aikuisen kuten vanhempiesi, koulun terveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin tai opettajan kanssa. Voit puhua asiasta niin, ettet kerro ystäväsi nimeä. Näin voit yhdessä aikuisen kanssa miettiä, mitä sinun kannattaa tässä tilanteessa tehdä.

Varsinkin jos ystäväsi huoli on vakava, on ehdottoman tärkeää kertoa siitä jollekin luotettavalle aikuiselle. Vain kertomalla asiaan voidaan saada muutos. Näin varmistatte sen, että ystäväsi saa mahdollisimman pian apua ja aikuinen voi päättää, onko tarvetta ammattiavulle. Jos ystäväsi ei saa apua vaikeaan tilanteeseen, hän saattaa alkaa voida entistä huonommin.

Parasta olisi, jos ystäväsi pystyisi kertomaan asiasta jollekin aikuiselle itse. Tällaisia aikuisia ovat hänen omat vanhempansa tai joku koulun henkilökuntaan kuuluva kuten terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori tai opettaja. Apua voi hakea myös koulun ulkopuolelta muilta ammattiauttajilta. Voit tarjoutua menemään hänen seurakseen kertomaan tapahtuneesta tai voit kertoa asioista hänen puolestaan.

Varsinkin jos vaikeudet ovat vakavia, sinun kannattaa harkita aikuiselle kertomista, vaikkei ystäväsi antaisi lupaa. Vaikka ystäväsi loukkaantuisi sinulle joksikin aikaa, osoitat hänen olevan sinulle tärkeä ja haluat hänen parastaan. Ystäväsi voi myös kiittää sinua jälkikäteen.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top