Siirry sisältöön

Sukupuoli-identiteetti

Sukupuoli voi olla on yksi ensimmäisistä asioista, joita vastaantulevasta ihmisestä päätellään. Olemme jatkuvasti tekemisissä muiden ihmisten kanssa, jotka tulkitsevat sukupuoltamme. Monet ihmiset haluavat myös ilmaista sukupuoltaan esimerkiksi pukeutumisella, kampauksella, koruilla tai meikeillä, jotta tulisivat nähdyksi toivomallaan tavalla.

Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa sitä, miten kukin meistä kokee oman sukupuolensa. Olemme sukupuoli-identiteetiltä ja sukupuolen ilmaisussa moninaisia.

Ihmisille sukupuoli määritellään syntyessä kehon ulkoisten merkkien perusteella sekä biologisesti sukusolujen perusteella. Useimmin tämä määritelmä on mies tai nainen. Intersukupuolisia henkilöitä syntyy Suomessa vuodessa alle kymmenen, jolloin biologista sukupuolta on mahdoton määrittää.

Joillekin syntymän jälkeen tehty määritelmä sukupuolesta tuntuu kuitenkin virheelliseltä. Ihminen voi kokea kuuluvansa toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on syntymässä määritelty. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmiset, kuten transsukupuoliset, muunsukupuoliset (transgenderit) ja transvestiitit, sekä intersukupuoliset henkilöt.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top