Siirry sisältöön

Sukupuoli-identiteetti

Usein sukupuoli on yksi ensimmäisistä asioista, joita vastaantulevasta ihmisestä päätellään. Olemme jatkuvasti tekemisissä muiden ihmisten kanssa, jotka tulkitsevat sukupuoltamme. Monet ihmiset haluavat myös ilmaista sukupuoltaan esimerkiksi pukeutumisella, kampauksella, koruilla tai meikeillä, jotta tulisivat nähdyksi toivomallaan tavalla.

Elämme kulttuurissa, jossa on kaksi sukupuolta: mies ja nainen. On kuitenkin olemassa myös sellaisia kulttuureita, joissa on useampi kuin kaksi sukupuolta. Oman kulttuurimme näkökulmasta voi olla vaikea nähdä useamman sukupuolen kirjoa, sillä olemme tottuneet näkemään ja tulkitsemaan vain kaksi sukupuolta.

Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa sitä, miten kukin meistä kokee oman sukupuolensa. Syntymähetken jälkeen jokainen syntynyt ihminen määritellään kehon piirteiden perusteella joko tytöksi tai pojaksi. Suurin osa ihmisistä kokee olevansa sitä sukupuolta, johon hänet on lain mukaan syntymässä määritelty kuuluvaksi.

Joillekin syntymähetken jälkeen tehty määritelmä sukupuolesta tuntuu kuitenkin virheelliseltä. Ihminen voi kokea kuuluvansa toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on syntymässä määritelty. Tällaisesta henkilöstä käytetään termiä transsukupuolinen.

Monet transsukupuoliset ihmiset käyvät läpi kokonaan tai osittain korjausprosessin, jonka tavoitteena on korjata ihmisen sukupuoli (fyysinen ja/tai lain mukainen) vastaamaan ihmisen kokemusta omasta sukupuolestaan.

On myös ihmisiä, jotka eivät koe kuuluvansa kumpaankaan yhteiskuntamme sukupuolista. Tällaista kokemusta saatetaan kuvata esimerkiksi termeillä transgender tai muunsukupuolinen.

Ihminen, jonka kokemus sukupuolestaan ei ole mies tai nainen, haastaa myös käsitystä seksuaalisesta suuntautumisesta. Esimerkiksi transgenderin, joka ei koe olevansa mies tai nainen, voi olla vaikeaa määritellä seksuaalista suuntautumistaan hetero-, bi- tai homoseksuaaliseksi. Myös ihmisen, joka tuntee vetoa transgenderiin, voi olla vaikea määritellä itseään hetero-, bi- tai homoseksuaaliseksi.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

[helpful]
Back to top