Siirry sisältöön

Netin yhteisöt

Olemme kaikki osa monenlaisia yhteisöjä. Kuuluminen yhteisöön onkin ihmiselle perustarve. Esimerkiksi perheemme on eräänlainen yhteisö, samoin koululuokkamme tai harrastusporukkamme.

Internetin avulla ihmiset kuuluvat nykyään yhä useampiin yhteisöihin, eikä yhteisöjen tarvitse enää perustua omaan lähiympäristöön. Internetin yhteisöt rakentuvatkin yleensä yhteisten kiinnostuksenkohteiden tai kokemusten ympärille.

Internet on rajaton, kaikille avoin ja monin paikoin valvomaton. Se on täynnä sisältöä, josta osa on valheellista, värittynyttä tai harkitsematonta. Somessa tapaa paljon enemmän ihmisiä ja ideoita – myös huonoja sellaisia.

Parhaimmillaan netin yhteisöt voivat tarjota viihdettä, tukea ja ystävyyden kokemuksia. Ne voivat auttaa meitä oppimaan uusia taitoja tai kehittymään harrastuksessa, johon lähiympäristössämme ei ole mahdollisuutta.

Teettämässämme Nuorten netinkäytön kyselyssä (2024) käy ilmi, että nuorilla on paljon hyviä kokemuksia netin yhteisöistä:

Kuulun moniin yhteisöihin, joista olen saanut paljon ystäviä. Samat mielenkiintoiset aiheet yhdistävät, opin kieliä, opin uusia asioita päivittäin, saan vinkkejä ja life hacks.

Jotkut yhteisöt esimerkiksi voivat olla todella hyviä, jos ne on vaikka body positivity kannattajia. Niiden avulla voi oppia tuntea olonsa kauniiksi ja arvokkaaksi vaikka luuli että ei ole.

Peliyhteisöissä voi puhua samanlaisille ihmisille kuin itse on. Se myös auttaa avautumaan paremmin.

Parhaimmillaan somesta voi löytää yhteisön, jollainen puuttuu lähiympäristöstä. Silloin pääsee toteuttamaan itseään, saa rohkaisua ja kannustusta, viihtyy, saa vertaistukea tai oppii uusia tietoja tai taitoja. Turvallisessa yhteisössä tunnet olosi hyväntuuliseksi ja onnistuneeksi!

Turvallisessa yhteisössä kannustetaan – ei yllytetä. Tämä tarkoittaa, että tunnet saavasi tukea niihin asioihin, mihin kaipaat tukea, mutta sinua ei kannusteta tekemään mitään mikä tuntuu sinusta epämukavalta.

Turvallisessa yhteisössä on jonkinlainen ylläpito, joka poistaa asiattomia viestejä. Etsi tietoa siitä kuka yhteisöä ylläpitää, minkälaiset viestit ovat sallittuja, tutki onko asiattomia viestejä mahdollista ilmiantaa.

Turvallinen yhteisö on säätänyt pelisäännöt yhteiselle keskustelulle. Ylläpito on siis selkeästi ilmaissut, minkälainen keskustelu on sallittua ja mitä ei hyväksytä. Häirintää, syrjintää, kiusaamista tai vihapuhetta ei koskaan sallita turvallisessa yhteisössä. Turvallinen yhteisö saattaa MLL:n nuortennetin keskustelupalstan tavoin noudattaa esimerkiksi turvallisemman tilan periaatteita.

Terveys ja mielenterveys

Netissä tarjolla saattaa joskus olla vertaistukea enemmän kuin omassa lähiympäristössä.

Netissä voi käydä keskusteluja aiheista, joista ei muuten uskalla tai kehtaa puhua, myös nimettömänä.

Nettiyhteisöstä löytyvä ymmärrys, hyväksyntä ja empatia saattaa tuntua hyvältä, mutta keskustelut saattavat joskus kärjistää tai vääristää todellisuutta, jos kaikkien keskustelijoiden kokemukset ovat samanlaisia. Voi myös olla, että toisten huolien ja murheiden kantaminen tuntuu raskaalta ja saa oman mielen voimaan huonosti.

On hyvä muistaa, että vaikka ihmisten kokemukset voivat auttaa ymmärtämään omaa olotilaa, niin moni tieto nojaa ihmisten mielipiteisiin eikä esimerkiksi tutkittuun tietoon.

Vaikka välillä voi kuulla tarinoita siitä, miten someyhteisöt ovat auttaneet terveysongelmissa, on terveyshuolien kanssa paras aina kääntyä ammattilaisten puoleen.

Elätkö kuplassa?

Netin avulla ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa maiden ja kulttuurien rajojen yli. Tämä tarjoaa upean mahdollisuuden oppia ihmisiltä, joilla on erilaiset kokemukset kuin itselläsi.

Valitettavasti todellisuudessa samoin ajattelevat ihmiset kerääntyvät yhteen myös netin maailmassa. Tällöin samanlaiset ajatukset alkavat toistua ryhmässä uudelleen ja uudelleen. Syntyy helposti kaikukammioita, joiden sisässä vain yhdenlaiset mielipiteet saavat vahvistusta, kuin kaikuina luolassa.

Joskus kannattaa tietoisesti etsiytyä oman yhteisön ulkopuolelle tutkimaan vaihtoehtoisia näkökulmia, esimerkiksi ihan googlaamalla.

Ihmisillä on tapana olettaa, että usein toistetut asiat ovat totuudellisempia (illusory truth effect). Myös ilmiöt, jotka eivät oikeastaan ole normaaleja, normalisoituvat, eli alkavat tuntua normaaleilta, kun niille altistuu toistuvasti.

Ilmiöt, kuten huumausaineiden käyttö ja itsensä vahingoittamisen ihannointi voivat normalisoitua haitallisessa yhteisössä, eikä tämä ole milloinkaan ok. Jos yhteisön keskusteluissa tällainen käytös esiintyy täysin normaalina, kannattaa katsoa neuvoa kyseisen yhteisön ulkopuolelta.

Yhteisö, jossa kehotetaan syrjimään tai vihaamaan toista ihmisryhmää, on aina vaarallinen yhteisö. Vihapuheen levittäminen on hyvin haitallista yhteiskunnalle, sillä se vääristelee totuuksia ja vaikeuttaa toistemme ymmärtämistä ja yhteistyötä. Vihapuheen leviäminen uhkaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia, kuten vähemmistöjä.

Tasapainoinen elämä

Viekö yhteisö elämästä tilaa muilta asioilta? Kärsiikö esimerkiksi unensaantisi tai koulunkäyntisi siitä, että osallistut yhteisön aktiviteetteihin? Onko joku lähelläsi huolestunut terveydestäsi? Tuntuuko usein, että kaverit ei ole yhtä kiinnostuneita jostain mistä itse olet kiinnostunut?

Nämä saattavat olla merkkejä, että sinun kannattaa tarkastella sitoutumistasi tiettyyn yhteisöön.

Joskus voi käydä niinkin, että yhteisössä itsessään ei ole mitään haitallista, mutta et silti tunne oloasi hyväksi yhteisön parissa.

Koetko esimerkiksi, että vertailet itseäsi muihin tai koet huonommuuden tunnetta? Koetko että et tee yhtä paljon hyväntekeväisyyttä kuin muut ryhmässä tai kouluta koiraasi yhtä täydellisesti?

Tämä on luultavasti vääristynyt mielikuva, sillä ihmisillä on taipumus kertoa muille onnistumisistaan useammin kuin epäonnistumisistaan.

Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Jos yhteisö antaa sinun ymmärtää muuta, on aika jättää sellainen yhteisö taakse.


Nuortennetin keskustelupalstalla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Lue turvallisemman tilan periaatteista

Keskustelu on anonyymia ja jokainen viesti luetaan. Voit keskustella eri aiheisilla palstoilla nimettömästi ihan mistä vain vertaistesi nuorten kanssa rekisteröitymättä.

Nuortennetti on rakennettu nuoria varten huolehtien lasten ja nuorten digitaalisista oikeuksista.

Lue digitaalisista oikeuksistasi

Mitä ajatuksia turvallinen someyhteisö herättää? Osallistu keskusteluun.

MLL Nuortennetin ylläpito

Nyt vietetään Rasisminvastaista viikkoa ja puhutaan syrjimättömyydestä verkossa.
Millainen sun mielestä turvallinen someyhteisö on? Tuu kertomaan oma mielipiteesi.

Vastaa aiheeseen: Turvallinen someyhteisö?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top