Siirry sisältöön

Miten voin vaikuttaa pelikulttuuriin?

Artikkelin on kirjoittanut pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen.

Pelaajien huono käytös on valtava, maailmanlaajuinen ilmiö. Se ei ratkea vain yhden henkilön teoilla, mutta yksilö voi silti vaikuttaa ja tehdä omalta osaltaan pelikulttuurista parempaa.

Voit aloittaa esimerkiksi seuraavista:

Pelikulttuuri syntyy ihmisistä ja näiden teoista. Helpointa mitä voit tehdä parantaaksesi nettipelien ilmapiiriä on käyttäytyä itse hyvin – tai ainakin olla itse käyttäytymättä huonosti. Pidä mölyt mahassa ja anna ihmisten nauttia peleistä. Anna joukkuepeleissä muille positiivista palautetta, äläkä ilkeile tai rähjää silloinkaan jos joku tekee virheitä. Ole myönteinen esimerkki etenkin uusille pelaajille.

Huonoon käytökseen tai suoranaiseen kiusaamiseen puuttuminen ei ole nettipeleissäkään helppoa. Jos peli mahdollistaa sen, raportoi asiaton käytös ylläpidolle tai äänestä joukkueesi kanssa asiattomasti käyttäytyvä pelaaja pois pelistä.

Asiattomaan huuteluun vastaaminen samalla mitalla harvoin auttaa tilannetta millään tavalla. Jos asiaton käytös kohdistuu johonkin yksittäiseen pelaajaan, voit rohkaista ja tukea tätä ja osoittaa että hän ei ole epämiellyttävässä tilanteessa yksin. Teon ei tarvitse olla iso – sähläävälle aloittelijalle voi olla helpotus, että kokeneempi pelaaja muistuttaa kaikkien tehneen joskus samat virheet. Jos sinulla on pienempiä sisaruksia, voit vaikuttaa paljon siihen, miten he käyttäytyvät peleissä.

Vaikka tunteet kuumenisivatkin, syrjivä kielenkäyttö ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää. Seksismi, rasismi, homofobia ja transfobia eivät ansaitse pelikulttuurissa jalansijaa. Muista, että vaikka jokin juttu olisi omassa kaveriporukassasi kaikkien ymmärtämä vitsi, se voi olla jollekulle toiselle satuttava ja ahdistava.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top