Siirry sisältöön

Pelien ja kuvaohjelmien ikärajat

Kuvaohjelmien eli elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat merkitään S, 7, 12, 16 ja 18 -merkeillä. Lisäksi materiaalissa tulee olla kaksi tärkeintä sisältösymbolia, jos teos sisältää väkivaltaa, seksiä, päihteiden käyttöä tai voi aiheuttaa ahdistusta. Vain aikuisille tarkoitettujen ohjelmien ja pelien luovuttaminen alaikäiselle on rikoslain vastaista. Nämä ohjelmat ja pelit merkitään merkillä 18.

Ikärajat eivät ole suosituksia. Julkisissa esityksissä kuten esimerkiksi elokuvateattereissa voidaan 7, 12, ja 16 vuoden ikärajoista joustaa kolme vuotta silloin, kun alaikäinen on aikuisen seurassa. Ikäjousto ei kuitenkaan koske 18-merkittyjä, vain aikuisille tarkoitettuja ohjelmia.

Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajamerkinnät

Digitaalisissa peleissä on oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI, joka huomioi pelien ikärajoja määriteltäessä väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön lisäksi myös alastomuuden, syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun. Lisäksi PEGI tiedottaa sisältösymbolin avulla myös mahdollisuudesta pelata peliä verkossa.

Peleissä käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta. Pelien ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa.

Digitaalisten pelien ikärajamerkinnät

Aiheeseen liittyvät

Tietoa ikärajoista

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top