Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Milla autismidiagnoosistaan: "Mulla on ikuinen uteliaisuus maailmaa kohtaan"

Nuortennetin uudessa sarjassa toimittajat haastattelevat henkilöitä, jotka elävät erilaisten sairauksien, vaivojen tai diagnoosien kanssa. Sarjan tarkoitus on välittää tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä tarjota vertaistukea. Haastateltavat kertovat omista kokemuksistaan ja jakavat vinkkejä vertaisilleen. Muista, et ole koskaan yksin.

Nuortennetin toimittajalla Millalla, 20v, on aspergerin oireyhtymä, joka tulevaisuudessa kulkee nimellä autismikirjon häiriö. 17-vuotiaana Milla ajatteli, että hänellä on sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja etsi tietoa siitä.

”Nuorisopsykiatrisella poliklinikalla mulle kuitenkin sanottiin, että sosiaalisten tilanteiden ahdistuksen taustalla voi olla jokin synnynnäinen selitys. Heti kotona menin googlettamaan neuropsykologisista häiriöistä ja ensimmäisenä sieltä tuli autismikirjo. Seuraavalla kerralla avauduin poliklinikalla tästä ja meni noin kaksi kuukautta, että sain asperger-diagnoosin.”

Autismi merkitsee Millalle erityisesti omaperäisyyttä.

”Mulla on ikuinen uteliaisuus maailmaa kohtaan. Haluan koko ajan etsiä tietoa asioista ja rakastan oppia uutta. Se on mun mielestä hyvä puoli autismissa, että on erityisiä mielenkiinnon kohteita, joihin voi panostaa. Mun erityinen mielenkiinnon kohde on taide.”

Diagnoosin saamisen jälkeen Milla sai tukea itsenäistymiseen ja tavallisten arjen asioiden hoitamiseen. Myös vertaistuki on ollut hyödyllistä, sitä Milla on saanut erilaisista chateista verkon välityksellä.

Tulevaisuudessa Milla toivoo pääsevänsä opiskelemaan taidealaa.

Diagnoosin ja oikeanlaisen tuen saaminen voi kestää jopa vuosia. Milla kannustaakin nuoria olemaan itse aktiivisia ja vaatimaan itselleen sitä tukea, jota tarvitsee.

Jos sinulle heräsi jutun luettuasi huoli omasta terveydentilastasi, otathan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Muut sarjan jutut

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top