Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Jatkuva haku: Ammattikoulu

Itselläni oli hieman kivinen alku yhteishaussa; Ensin hain lukioon, ensimmäisen viikon jälkeen lensin Otavan Nettilukioon, ja sitten ammattikouluun opiskelemaan media-alaa ja kuvallista ilmaisua. Valmistuinkin 2021 joulukuussa mediapalvelujen toteuttajaksi.

Tiesin haluavani opiskella joskus toimittajaksi, mutta luulin lukion olevan ainoa tapa päästä urapolulle, sillä sitä kautta useammat ovat sinne päätyneet. Lopetin kuitenkin jo viikon sisään, sillä tajusin kesälomalla että ehkä ei olisi pitänytkään hakea sinne, ja miettiä mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Yhteishaku tuli minulle liian nopeasti, mutta lopulta pääsin haluamiini opintoihin.

Nettilukiossa opiskelin vielä pari kuukautta etteivät opintoni keskeytyisi täysin. Kävin myös Ohjaamolla ja Etsivän nuorisotyön kanssa puhumassa mitä haluaisin tehdä jatkossa, koska en haluaisi jäädä suorittamaan lukio-opintoja, sillä ne eivät vaikuttaneet minun jutulta. He auttoivat minua paljon kaikessa, ja kertoivat muun muassa ammattikoulusta, kaksoistutkinnosta ja kymppiluokasta. Tein lopullisen päätöksen tässä kohtaa, että haluan opiskella ammattikoulussa, ja opiskella enemmän käytännönläheisesti.

Äitini näki lokakuussa lähimmäisen ammattikoulun uuden mainoksen mediapalvelujen toteuttajan alasta, mikä kuulosti mainiolta ratkaisulta. Luvassa olisi pelisuunnittelua, mainosten tekemistä, valokuvaamista ja muuta luovaa tekemistä. Ala kuulosti täysin minun jutulta, olinhan tätä ennen ollut kuvataidepainotteisella linjalla yläasteella. Päätin siis hakea jatkuvan haun kautta kyseiselle alalle lomakkeen kautta, sillä pääsykokeita ei ollut.

Pääsykokeita siis minulla ei ollut, sillä ala oli vielä uusi koulussa. Täytin tuolloin tosiaan lomakkeen, kävin avoimissa ovissa koululla tutustumassa paikkoihin, ja koitin odottaa kaksi kuukautta malttamattomana. Opettajani olivat etsineet jokaisesta oppilaasta kuulemma tietoa ja edellisiä töitä heidän mukaansa, ja noin sadasta hakemuksesta 20 valittiin. Kyseisellä linjalla ei kuulemma kaverini mukaan ole vieläkään pääsykokeita, joten tiettyyn pistemäärärajaan pitää päästä päästäkseen sisälle.

Opiskelu oli ajoittain hieman rankkaa etäopiskelun takia, mutta opin tiedonhakutaitoja erityisen paljon tänä aikana. Etsin itse miten rakennetaan videointiin hyvä ympäristö, miten kirjoitan selkeän ja hyvän käsikirjoituksen, tai vaikka miten toimitaan videon ohjaajana.

Opettajat olivat kyllä linjan päässä tavoitettavissa, mutta monilla muillakin oli ongelmia, joten opettelin asioita itse suurimmaksi osaksi YouTubesta ja muiden sosiaalisten medioiden avulla. Tein myös yhteiset opinnon osat etänä (eli esimerkiksi äidinkieli, englanti, jne.), ja ne olivat ainoat tehtävät jotka opettajat tarkastivat näyttötehtävien lisäksi.

Eli työskentely oli todella itsenäistä välillä, ja opettajat painottivat että olet suorittamassa opintoja itseäsi varten, etkä ole enää esimerkiksi peruskoulussa suorittamassa pakollisia opintoja.

Näytöissä jouduin aina noin kolme päivää näyttämään mitä olen oppinut tietyistä aiheista, ja yhden tehtävän tekeminen saattoi kestää kolmesta tunnista seitsemään. Ne arvioidaan asteikolla 1-5. Näyttöviikot eivät olleet minulle hankalia, sillä netti ja muut ohjeet olivat käytettävissä koko ajan. Opettajien neuvot taas eivät. Tällä haluttiin oppilaille kertoa, että erilaiset lähteet ovat koko ajan käytössä työelämässä, mutta kukaan ei ole koko ajan kertomassa mitä sinun kannattaa tehdä; Eli olet itse se, joka etsii tiedon.

Jos olet hakemassa ammattikouluun, älä suhtaudu itseesi tai itse koulunkäyntiin vähättelevästi. Vaikka nykyään oppivelvollisuus onkin 18 ikävuoteen asti, niin olet koulussa kuitenkin itseäsi varten. En sano, että sinun tulisi kuluttaa itseäsi loppuun, mutta suhtautuvan asiaan vakavasti.

Haluan myös lopussa muistuttaa kaikkia, että koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa elämässä, ja siitä voi lukea minun tarinasta. Ryhmässäni myös oli yli 30-vuotiaita ihmisiä, jotka tulivat lukion tai muun alan käyneinä, ja sosiaalisten medioiden mukaan he ovat päässeet tekemään nykyään mitä haluavat. Ja niin olen minäkin, nykyään olen tietyn firman markkinointitiimissä, ja nautin ajastani siellä!

Joten älä pelkää erottua joukosta ja tehdä mitä rakastat, kaikki haasteet ovat osa elämää ja matkaa jotka muovaavat meitä ihmisinä.

[helpful]

Viivi

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvä

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top