Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Yhteishaku: Lukio

Jokaiselle tulee joskus se päivä, jolloin pitäisi hakea amikseen tai lukioon. Päätös saattaa tuntua haastavalta, eteenkin jos tulevaisuus näyttää vielä olevan hakusessa. Tässä tekstissä kerron lukioon hakeutumisesta sekä jaan vinkkejä ylioppilaskirjoituksiin.

Yleensä yhteishakua tehdään opinto-ohjaajan kanssa nettisivuston kautta. Suomenkielisiin kouluihin hakeutuvat voivat tehdä hakemuksen Opintopolun kautta, kun toisaalta ruotsinkielisiin kouluihin hakeutuvat käyttävät Studieinfoa. Keskiarvorajat vaihtelevat eri lukioiden välillä, joten on hyvä ottaa niistä selvää ennen hakemista. On myös olemassa lukioita, joihin pääsee helpommallakin.

Syitä käydä lukiota on monta. Se on perusta tulevaisuuden korkeakouluopintoihin sekä hyvä mahdollisuus saada lisäaikaa, jos ei vielä tiedä, mihin ammattiin hakeutuisi. Lukio edistää yleissivistystä sekä voi tarjota kielitaitoa, jota voi tarvita tulevaisuudessa. Esimerkkinä voit saada kielitaidosta todistuksen, kun on lukion aikana päässyt läpi tietyistä kursseista.

  • Älä missään nimessä ota puhelinta mukaan kirjoitus saliin! Kaikki kokeet ovat siinä vaiheessa hylättyjä. Jätä puhelimen kotiin tai salin ulkopuolelle.
  • Jotkut aiheet ovat toisia enemmän haastavia.
  • Pyri siihen, että kurssien aikana ymmärtäisit kokonaisuuksia kursseista.
  • Käy läpi vanhoja kokeita suomenkielellä Abitreeneissä ja ruotsiksi Abimixissä.
  • Jaottele kirjoituskerrat, että kaikki ei jää kevääseen.
  • Käy tarvittaessa nettikursseja.
  • Yhdistä lukemaasi tuttuun kokemukseen tai asiaan.

Tsemppiä kaikille yhteishakuun sekä abiturienteille ylioppilaskirjoituksiin!

Lisa

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top