Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Mikä sinulle antaa voimaa?

Viime vuodet on ollut niin Suomessa kuin maailman laajuisestikin erilaisia. 2019 alkoi korona pandemia, joka on rajoittanut meitä näiden vuosien aikana jonkun verran. Harrastukset on saattanut olla tauolla, maskit on tullut käyttöön ja lähikontakteja on jouduttu välttelemään.

Venäjän ja Ukrainan sota on saanut myös meidät kaikki tuntemaan erilaisia ajatuksia tuntemuksia ja herättänyt myös varmasti ajatuksia.

Meillä täällä Suomessa ei kuitenkaan ole hätää. Kukaan ei ole tänne ole hyökkäämässä tai tulossa sotimaan. Me voidaan olla tukena ja avuksi Ukrainalle.

Kun maailmalla on uudenlainen tilanne, mikä ei suoranaisesti kosketa meitä täällä Suomessa, mutta tilanne herättää varmasti erilaisia tunteita ja ajatuksia.  On hyvä aika miettiä mitkä asiat meillä täällä Suomessa on hyvin ja mitä asiat just sulla on hyvin.

Me ollaan täällä Suomessa täysin turvassa. Meillä on täällä ruokaa, juotavaa, turvaa, katto päänpäällä ja voidaan olla läheistemme kanssa.

Keksi ja kirjoita itsellesi ylös asioita, jotka tuo sinulle voimaa ja positiivisia ajatuksia juuri nyt. Voit myös kirjoittaa asioita, jotka tukee sinun omaa hyvinvointia arjessa.

Itselläni voimaa tuo: kaverit ja koirat, joiden kanssa voin lenkkeillä ja viettää aikaa. Arjen rutiinit, mistä ei ole tarvinnut juurikaan poiketa, vaikka maailmalla tilanne on muuttunut. Myös itselle mielekäs tekeminen, neulominen, piirtäminen, sarjojen katseleminen ja ulkona liikkuminen tukee omaa hyvinvointia ja tuo voimaa.

Jokaisella meistä on omat asiat mitkä auttaa meitä jaksamaan ja voimauttaa, onneksi asioita on vähintään yhtä paljon kun meitä ihmisiä mitkä auttaa meitä jaksamaan.

Asioita mitkä voi auttaa: piirtäminen, kirjoittaminen, neulominen, musiikin kuunteleminen, lenkkeily, kavereiden kanssa jutteleminen, sarjojen katseleminen, leipominen.

Netissä on myös paljon erilaisia somealustoja missä voi päästä juttelemaan toisten nuorten kanssa. Esimerkiksi Discordista löytyy monta nuorten olohuone -tyylistä valvottua alustaa missä pääsee juttelemaan toisten nuorten kanssa ja missä järjestetään erilaisia ohjelmia.

Välillä se, mikä auttaa eniten ja antaa voimaa selviytyä, on kun pääsee juttelemaan jonkun toisen kanssa omista asioista. Jos kaipaat kuitenkin enemmän aikuisen tukea omassa tilanteessa ja päästä puhumaan enemmän omista asioista on netissä myös monia matalankynnyksen avun tarjoajaa.

Esimerkiksi täällä Nuortennetissä Lasten ja nuorten puhelin päivystää viikon jokaisena päivänä numerossa 116 111 arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20. Chat päivystää joka päivä 17-20. Muita chatteja, jotka päivystää ja tarjoaa apua, on Sekasin chat (arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24) sekä Apuu chat (auki joka päivä klo 9-22).

Emilia

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top