Pintaraapaisu matkasta Belgiaan
Osallistuttiin Safer Internet Forumille, joka kerää yhteen eri alojen asiantuntijoita, nuoria ja muita lapsien ja nuorien nettiturvallisuudesta kiinnostuneita ja sen parissa työskenteleviä eri toimialoilla. Tämän vuoden teema oli Empowering YOUth with skills for the Digital Decade. Tapahtuman tarkoitus on lisätä tietoisuutta netin hyvistä ja huonoista puolista ja mahdollistaa puhe yhteyksiä eri ryhmien välillä.
Osa tapahtumaa on nuorten ideoima ja toteuttama osuus ja tänä vuonna teimme pieniä kohtauksia liittyen esimerkiksi siihen ettei kaikki netissä nähty ole totta ja nettikiusaamisesta. Käsittelimme myös erilaisia prosentuaalisia lukuja, yksi esimerkki oli, että kuinka paljon tietty ikäryhmä on kokenut häirintää somessa.
Suomesta lähti minä ja toinen suomalaisnuori Diya, lähdettiin tiistaina 21.11 aamulennolla Brysseliin, Belgiaan, jotta ehdimme hyvissä ajoin käydä esimerkiksi lounaalla ja rauhoittua ennen virallisen ohjelman alkua. Ohjelman alkaessa tapasimme muut nuoret, joita oli jopa 20 eri Euroopan maasta. Tutustuimme toisiimme ja saimme ensikosketuksen tulevasta. Illalla kävimme myös yhdessä syömässä illallista.
Seuraavana päivänä valmistelimme pienemmissä ryhmissä osaamme isoon kokonaisuuteen ja illalla yhdistimme kaiken yhdeksi ja harjoittelimme sitä. Keskustelimme myös paljon eri aiheista toistemme kanssa, esimerkiksi millainen osa kouluilla on lasten ja nuorten mediakasvatukseen. Kaiken lomassa myös söimme ja tutustuimme samalla toisiimme paremmin.
Torstai 23.11 oli pääpäivä jolloin itse tapahtuma otti paikkansa. Aamu aloitettiin tottakai aamupalalla enne itse tapahtuman alkua. Tapahtuman aikana kävimme useita keskusteluita liittyen eri aiheisiin teeman ympärille, kuulimme erilaisia paneeleita ja ihmisten kokemuksia netissä esillä olemiseen ja sen hyviin ja huonoihin puoliin. Lähdimme hieman ennen tapahtuman loppumista, jotta ehdimme lennolle ja samaksi illaksi vielä koti suomeen.
Aihe herätti itselläni myös paljon ajatuksia mikä voisi olla ehkä paremmin tai mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota miettiessä, miten netistä voitaisiin saada parempi ja turvallisempi paikka elää ja kasvaa. Seuraavaksi muutama ajatus aiheeseen liittyen:
- Netissä ja eri palvelimet/sivustojen tulisi panostaa siihen, että asiat olisi mahdollisen saavutettavia erilaisille ihmisille. Ettei tarvitse olla tekniikan ihmelapsi, jotta voisi ymmärtää tekoälyn ja sen toiminnan
- Digi- ja mediakasvatus on monen ryhmän yhteistyötä ja esimerkiksi vanhemmat tai koulu eivät voi onnistua siinä yksin.
- Jokaiselle lapselle ja nuorelle kuuluu tarjota mahdollisuuksia oppia ja saada apua netissä toimimiseen ja kohtaamiinsa tilanteisiin, olivat ne hyviä tai huonoja
- Koen myös tärkeänä sen, että vaikka maailma digitalisoituu kovaa tahtia, niin myös nuoria kuunnellaan ja halutaan tietää, mikä on tällä hetkellä hyvin ja mitä ongelmia nuoret näkee ja kokee.
Tässä oli pintaraapaisu siihen, miltä Safer Internet Forum näytti tapahtumalle osallistuneen nuoren silmin!
Euroopan unionin rahoittama. Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.
Kia-Maria
Nuortennetin toimittaja