Siirry sisältöön
Huolissaan

Mun parhaalla kaverilla on anoreksia ja se väittää et se on lievä anoreksia mut ei se kyl oo ! Mä oon aino joka siitä tietää. Ollaan saman ikäsii ja meil on ainaki 20kg painoeroo. Oon tosi huolissani. Se sano etten sais kertoo kenelekkää. Mitä mun pitäis tehä? Vahdinko ite sen syömistä vai pitäskö mun kertoo jollekki? Oikeesti auttKaa oon tosi huolissaan!

HotChocolate

No ompas kurjaa!
On hyvä että huolehdit kaveristasi, se on tosiystävyyttä ja onneksi jotkut meistä on niin siunattuja että meillä vaikka kaveri joka huolehtii :)
Paino ei sinänsä kerro onko anoreksia vai ei, myös pituus, lihaksikkuus ja muu massa vaikuttaa siihen, mutta anoreksiaa on kyllä syytä epäillä jos luut alkaa näkyä ja syöminen ei tule kuuloonkaan.
Olis tosi hyvä että voisit puhua kaverillesi siitä. Ongelmien käsittely lähtee aina siitä että ne tunnustaa muille ja itselleen, ja että ymmärtää että niistä pääsee eroon ja ne voi hoitaa.
Sano kaverillesi että oot huolestunut tämän kunnosta ja haluaisit että tämä saa apua. Voisitte mennä vaikka yhdessä terveydenhoitajan puheille, sinä henkiseksi tueksi jos ystäväsi näin haluaa?
Anoreksiaan liittyy varmasti myös enemmän tai vähemmän häpeää ja itseinhoa, näkee itsensä läskinä ja yrittää olla syömättä että on kaunis ja laiha, ja häpeää ulkoista olemustaan ja itsestään voi jopa haluta eroon, joten kannattaa ymmärtää se, että asiaan voi kuulua myös epävarmuus ja huono itsetunto, ole siis varovainen ettet vahingossa saa häntä sulkeutumaan kuoreensa.

Tietty voisit myös ottaa yhteyttä kaverisi vanhempiin ja kertoa että olet huolissasi? Jotkut voi olla tosi kiitollisia koska ne ei ite sitä uskalla kertoa, mutta tosiaan toiset voi suuttua verisestikin, eli varovaisia pikkuaskelia kannattaa ottaa :)

Anoreksiasta saa tietoa mm. googlettamalla, siitä kannattaa ottaa selvää ihan siksi että tiedät miten anorektikko ajattelee ja mahdollisesti käyttäytyy, että sitä sairautta on helpompi ymmärtää.
Pelkkä syöminenhän tuskin auttaa parantamaan sitä, pitää opetella hyväksymään ja tajuamaan itsensä, että ei ole ihan kunnossa jos ei pysty syömään, ja että siihen saa apua.

Älä myöskään sä jää yksin, vaan kerro esim. terkkarille tai koulupsykologille huolistasi, heillä on vaitiolovelvollisuus eivätkä he saa kertoa mitään eteenpäin ellet itse halua sitä. Voit saada apua ja tukea asian kanssa myös perheeltäsi.

Paljon siunausta ja hyvää syksyä! :)

Vee

Hei, Huolissaan

Oletteko kaverisi kanssa samanlaisia kehonrakenteeltanne?
Sama ikä ei tarkoita samaa painoa.
Anoreksia on vakava sairaus ja jos kaverisi oireilee näkyvästi, on sinun järkevää vihjaista hänen vanhemmilleen. Koita tukea kaveriasi paljon ja kuuntele häntä. Älä ala tuputtamaan kaverillesi ruokaa, äläkä vahdi häntä silmä kovana.
Mutta eihän pieni huolehtiminen pahasta ole. ;)
Tuossa tilanteessa vähäinenkin vahtiminen voi kuitenkin kaverillesi tuntua kovalta painostukselta.
Älä jätä kaveriasi yksin.

~Vee

jenny

hei

en tiedä mitä tehdä kun mulla on anoreksia.
Kaverini yksi päivä koulussa otti lautaseni ja täytti sen ihan täyteen jonka seurauksena heitin ruuat hänen päälleen ja juoksin pois.
Olen käynyt kerran osastolla mutta en sen jälkeen ja siitäkin on jo 2 vuotta.
[osa viestistä poistettu]
auttakaa pliis

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,
Olipa hyvä, että otit asian puheeksi, sillä anoreksiaan pitäisi pystyä puuttumaan mahdollisimman pian. On myös hyvä, että tiedostat itse tilanteesi ja pystyt puhumaan siitä, sillä se on ensin tehtävä, jotta apua voi lähteä hakemaan. Et kerro lyhyessä viestissäsi, mitä kautta viime kerralla pääsit/jouduit osastolle, mutta jonkun lähellä olevan aikuisen (vanhemmat, isovanhemmat, opettaja, terveydenhoitaja, koulupsykologi) kanssa kannattaa ehdottomasti jutella ja miettiä, mitä kautta apua lähdetään tällä kerralla hakemaan.

Huolen kanssa ei saa jäädä yksin. Kaverisi ehkä yritti kömpelösti auttaa, mutta ei todellakaan osannut tehdä sitä niin, että olisit kokenut sen hyväksi asiaksi, vaan päin vastoin, ja reagointisi oli sen mukaista.
Avun hakeminen syömishäiriöön kannattaa, sillä laihuus- ja ahmimishäiriöistä voi parantua. Tärkeintä on tunnistaa oireet ja uskaltaa hakea apua. Mitä nopeammin hoito alkaa, sitä nopeampaa on palata normaaliin elämään.

Sanotaan, että anoreksia on oire jostakin ja varsinainen ongelma on syömistä syvemmällä ja siihen pääsee pureutumaan hoidon kuluessa. Toki on pelottavaa kohdata oma paha olo ja sen käsittelemiseen apua tarvitaankin.

Jos et ole vielä tutkaillut Syömishäiriöliiton sivuja, osoitteesta http://www.syomishairioliitto.fi löydät paljon tietoa mm. anoreksiasta. Sitä kautta järjestetään myös vertaistukea monilla paikkakunnilla.

Toivon, että saat lähipäivinä juteltua aikuisen kanssa ja pääset pikaisesti avun piiriin. Muistutan myös, että voit tulla juttelemaan MLL:n koulutetun vapaaehtoisen aikuisen kanssa nimettömänä ja ilmaiseksi joko puhelimessa (puh. 116 111 ma-pe klo 14-20, la-su klo 17-20 tai chatissa su-ke klo 17-20).

Terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Huolestunut ystävä

Hei!
Kaverini on alkanut laihduttaa huomattavasti ja hän merkitsee kaikki syömiset ylös ja liikkuu hurjasti. Hän kertoi minulle että aluksi se tuntui mukavalta mutta nyt siitä on alkanut muodostua pakkomielle…
Hänen vanhempansa eivät ole kiinnostuneita asiasta…mitä voin tehdä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Huolestunut ystävä”.

Kiitos viestistäsi. Sinulla on varmasti kova huoli kaveristasi, hienoa ett lähdit pohtimaan, miten voisit häntä auttaa.

Syömishäiriöisen olisi hyvä päästä ammattiavun piiriin mahdollisimman nopeasti. Hyvä, että kaverisi on itse pystynyt kertomaan ajatuksistaan sinulle, tämä on suuri luottamuksen osoitus sinua kohtaan. Tässä tapauksessa sinä voit toimia kaverisi tukena. Ole kiinnostunut ja kysy kaverilta, miten hän voi. Voit myös kysyä, jos hän haluaisi jutella. Useimmiten syömishäiriön puhkeamisen taustalla on ahdistavia kokemuksia tai ajatuksia, joita tulee selvittää syömishäiriön hoidon yhteydessä. Voisitko myös ehdottaa kaverillesi, että tulisit mukaan tueksi esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin luokse, jotta kaverisi pääsisi avun piiriin?

Parantumisprosessi lähtee kaverisi halusta parantua. Älä siis syytä itseäsi, jos paranemisprosessi on hidasta tai ei etene. Jos kaverisi vanhemmat eivät ole kiinnostuneita, olisiko mahdollista, että ottaisit asian puheeksi myös sinun vanhempiesi kanssa? He varmasti myös osaavat kertoa, miten kaveriasi voisi auttaa.

Onpa hienoa, että kaverillasi on sinunlaisesi huolehtivainen ihminen ystävänään. Ystävän tuki on varmasti korvaamaton hänen tilanteessaan. Muista myös pitää huoli itsestäsi.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Kaverilla anoreksia

Mun kaveri kerto mulle eilen et sil on anorexia mitä sille pitäis sanoo? Voiks olla niinku ennenkin? Pitääks huolestuu jos se ei syö? Help!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Kaverilla anoreksia”,

Kiitos viestistäsi! Todella hienoa, että kirjoitit huolestasi tänne!

Kaverisi on ollut todella rohkea, kun on kertonut sinulle sairastavansa anoreksiaa. Hän selkeästi luottaa sinuun todella paljon.

Anoreksia on vakava sairaus ja tällaisiin aiheisiin voi olla välillä hyvinkin vaikea löytää oikeita sanoja. Uskon kuitenkin, että voit olla niin kuin ennenkin! Voit myös kertoa hänelle, että olet hänestä huolissasi. On myös ihan ok sanoa ääneen, jos sinusta tuntuu siltä, että et oikein tietä, mitä tulisi sanoa.

Voit myös kysyä häneltä, että onko hän saanut anoreksiaansa apua. Anoreksia on aina sellainen asia, johon tulee saada terveydenhoitajan tai lääkärin apua. Voit myös ehdottaa kaverillesi, että voit mennä hänen mukaansa tueksi esimerkiksi terveydenhoitajan luokse.

On tärkeää, että et jää huolesi kanssa yksin! Voisitko ajatella kertovasi huolestasi jollekin sinun oman lähipiirisi aikuiselle? Voit myös mennä yksin juttelemaan huolestasi esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa.

Syömättömyys on yksi anoreksian oire ja siitä on syytä olla huolissaan. Anoreksiaan on kuitenkin mahdollista saada hyvää tukea ja siitä on mahdollista parantua. Voit lukea lisää syömishäiriöstä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/syomishairiot/millaisia-oireita-syomishairioihin-liittyy/

Jos haluat jutella tästä tai jostakin muusta aiheesta nimettömästi, niin meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

nimimerkki

mun kaveri sanoi just mulle näin
”haluun et mulla on anoreksia”
kysyin silt et miks haluut, se vastas
”mua ahistaa että kaikki kattoo mua ja haluuun et mun jotkut luut näkyy”
en tiedä miten voin auttaa häntä!!!!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”nimimerkki”,

Kiitos viestistäsi ja hienoa, että haluat auttaa kaveriasi!

Syömishäiriöt, kuten anoreksia, ovat aina sellaisia, joihin tulee saada ammattiapua. Voit lukea syömishäiriöistä lisää täältä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/syomishairiot/

Kun kaverista herää huoli, niin sen huolen kanssa ei kannata jäädä yksin. Huolesta kannattaa aina kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle. Voisit ehdottaa kaverillesi, että hän voisi yksin tai yhdessä kanssasi käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajalle. Voit myös mennä yksin kertomaan huolestasi terveydenhoitajalle tai voit kertoa jollekin toiselle lähipiirisi aikuiselle, esimerkiksi vanhemmalle. Pääasia, että sinun ei tarvitse kantaa huolta yksin.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

auttakaa

mun kaveri on pitkää valittanu et se vihaa sen reisiä ja vatsaa tms mut nyt oon huomannu et se on alkanu laihtua aika paljon, alan olee huolissaan koska se on aina ollu normipainone tms et mitään ”järkevää” syytä ei ois laihuttaa ainakaan noin paljoa. en tiiä miten mun pitäs puhua sille tai kysyä asiasta mutta mun paras kaveri on sairastanut anoreksian viimevuonna ja se oli ihan kauheeta en haluis että mun muutki ystävät joutus kokea saman. miten autan sitä ennenku tää menee tosi pahaks???

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”auttakaa”,

Kiitos viestistäsi! Ihan ensinäkin haluan kehua sinua, että kirjoitit huolestasi tänne Nuortennetin keskustelupalstalle! Tilanne on varmasti sinulle hankala ja olet varmasti huolissasi. Kerroit, että kaverisi on kertonut vihaavansa eri kehonosiaan sekä olet huomannut hänen laihtuneen. Olet seurannut viime vuonna parhaan kaverisi sairastumista anoreksiaan ja ymmärrän hyvin, että se on tuntunut varmasti kauhealta. Voi olla, että tunnistat tässä toisessa kaverissa mahdollisesti samoja merkkejä kuin anoreksiaan sairastuneessa kaverissakin oli.

Kuulostaa siltä, että olet upea ja huolehtiva ystävä! Kirjoitit, että et tiedä, miten asiasta voisi puhua kaverille ja pohdit, miten voisit häntä auttaa. Voisitko kertoa kaverillesi, että olet hänestä huolissasi ja pohdit, miten voisit häntä auttaa? Voit olla hänen tukenaan oman jaksamisesi mukaan, mutta muistathan, että auttaminen ei ole sinun vastuullasi. Jos syömisen tai kehonkuvan kanssa on haasteita, niin siihen on hyvä saada aina tukea ammattilaiselta ja läheisiltä aikuisilta.

Voisitko ehdottaa kaverillesi, että esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle on hyvä jutella tämän kaltaisista haasteista? Terveydenhoitaja on tottunut työssään kohtaamaan monenlaisia haasteita ja esimerkiksi juuri syömiseen ja kehonkuvaan liittyvät asiat ovat sellaisia, joista voi jutella hänelle. Jos haluat, voit myös ehdottaa, että voisit mennä terveydenhoitajalle hänen mukaansa henkiseksi tueksi.

Tärkeää myös on, että sinun ei tarvitse olla yksin huolesi kanssa. Voisitko kertoa huolestasi jollekin oman lähipiirisi luotettavalle aikuiselle? Voit myös mennä keskustelemaan asiasta yksin kouluterveydenhoitajan luokse ja kertoa, että olet huolissasi kaveristasi.

Jos haluat jutella anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa tästä asiasta tai ihan mistä tahansa muusta, meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

moikkulimoi

pikkusiskolla (10v) on anoreksia. oon tosi huolestunu siitä, eikä kotona oo enää samallaista, ku arki pyörii sairauden ympärillä. se ei syö melkeimpä ollenkaan, koulussa tai kotona, mut onneks mun vanhemmat on ottanu asian tosissaan, ja on huolestuneita. ne aikoo käyttää sitä sairaalassa tän takii, ja oon iha paniikissa ku pelottaa esimerkiks iltasin et herääkö se enää aamulla.. on varattu jo ainaki ravitsemusterapeutille aika. kaikesta tästä huolimatta pelottaa, että jos se ei parannukkaan ikinä.

ja kaikille vielä muistutuksena, että ootte tosi vahvoja, sekä selviitte kyllä!!<3

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”moikkulimoi”,

Kiitos, kun jaoit kokemuksesi tänne ja samalla tsemppasit muita! <3

Kurjaa kuulla, että siskosi sairastaa anoreksiaa. Ymmärrän, että olet todella huolestunut hänestä ja arki pyörii kotona siskon sairauden ympärillä. On kuitenkin todella hienoa kuulla, että vanhempasi ovat ottaneet asian tosissaan ja siskosi saa hoitoa. Syömishäiriöstä toipuminen voi olla hidasta, mutta siitä on mahdollista parantua ja kuulostaa siltä, että siskosi asiat etenevät hyvään suuntaan.

On tärkeää, että siskosi saa nyt hoitoa ja aikaa parantumiselle. Läheisen ihmisen sairaus kuitenkin vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin, joten muistathan, että myös sinulla on oikeus saada tukea itsellesi asian käsittelemiseen. Puhuthan ajatuksistasi ja tunteistasi vanhemmille!

Joskus voi olla hyvä myös mennä juttelemaan ihan perheen ulkopuoliselle henkilölle, esimerkiksi koulusi kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Tärkeää on, että sinun ei tarvitse yksin olla huolesi ja ajatustesi kanssa.

Jos haluat, voit myös soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Voit tulla juttelemaan myös chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Palvelumme ovat nimettömiä ja luottamuksellisia sekä voit jutella ihan mistä aiheesta tahansa! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: kaverin anoreksia

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top