Siirry sisältöön
Poika 16v

Elikkä siis onko mitä mahdollisuuksia lastensuojelun kautta jos äiti [Osa otsikosta poistettu]

Olisiko minun siis mahdollista pysyä [Osa otsikosta poistettu] jotta voin pysyä samassa lukiossa? Nykyinen lukioni on minulle todella tärkeä joten en halua vaihtaa. Olen nimittäin ollut aina ennen kiusattu ja syrjitty koulussa joten minulla on ensimmäistä kertaa pari luotettava ja hyvää kaveria. Yksi ystäväni myös sanoi, että saattaisi olla mahdollista, että saisi jotenkin apua jotta olisi mahdollisuus asua yksin? Haluaisin mieluusti kuulla kaikki mahdolliset tavat asua/elää ja miten voin edistää asiaa.

Haluan todeta tähän vielä, että olen tässä täysin oman mukavuusalueeni ulkopuolella sillä minut on kasvatettu siihen, että näen lastensuojelun ja muut vastaavat asiat huonoina asioina. Tyttöystäväni on kuitenkin vakuutellut, että ihan hyvä idea olisi minun jotain tällaista tehdä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos paljon viestistäsi! Oli todella kurja lukea kaikesta kokemastasi, mutta olen iloinen, että rohkaistuit kirjoittamaan tänne. Moderoin osan tekstistäsi pois yksityisyytesi turvan takia, mutta olen lukenut tekstisi kokonaisuudessaan.

Kodin kuuluisi olla sellainen paikka, jossa kokee olonsa hyväksi ja turvalliseksi – kaikenlainen uhkailu ja päälle käyminen on aina ehdottoman väärin. Sinulla on oikeus myös yksityisyyteen, hygieniastasi huolehtimiseen, riittävään ravintoa sekä saada rauhaa opiskelulle. Sinulla on myös täysi oikeus tulla kohdelluksi samalla tavalla kuin kaikki muutkin.

Pohdit tekstissäsi, millaista tukea lastensuojelusta voisi saada, millaisia asumisratkaisuja on tarjolla ja olisiko mahdollista pysyä samalla paikkakunnalla, jossa lukiosi on. En pysty valitettavasti antamaan tarkkoja vastauksia kysymyksiisi, mutta lastensuojelussa kuullaan aina lapsen ja nuoren omia ajatuksia ja toiveita. Yli 12-vuotialla on puhevalta omissa asioissaan. THL:n Lastensuojelun käsikirjassa kirjoitetaan asiasta näin:

”12 vuotta täyttäneellä lapsella on siis mahdollisuus vaikuttaa voimakkaammin työskentelyyn kuin nuoremmilla lapsilla. Hän voi hakea apua, vaatia palveluja ja vastustaa häntä koskevia päätöksiä.”
https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/lapsen-osallisuus

Lisää lastensuojelusta voit lukea myös Nuortennetin sivuilta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Ymmärrän hyvin, että joskus lastensuojelusta voi olla huono mielikuva, mutta lastensuojelun tehtävänä on varmistaa, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisimman hyvä ja turvallinen olla. Lastensuojelussa on lisäksi monia erilaisia keinoja auttaa ja tukea haastavissa tilanteissa. Kannustaisin siis sinua ehdottomasti hakemaan apua!

Apua on mahdollista saada myös esimerkiksi omalta lukioltasi. Esimerkiksi kuraattori osaa ammattinsa puolesta olla tukena haastavissa perhetilanteissa ja hän voi olla tukenasi, kun haet apua lastensuojelun kautta. Hänen kanssaan voit myös pohtia, millaisia erilaisia ratkaisuja sinulla voisi olla esimerkiksi asumisen suhteen. Tärkeintä on, että et jää asian kanssa yksin, vaan saat tukea joltakin luotettavalta ja turvalliselta aikuiselta.

Aina voi soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla juttelemaan chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Palvelumme ovat anonyymeja ja luottamuksellisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Oli mahtavaa kuulla, kuinka sinulla on ympärilläsi hyviä ja luotettavia ystäviä sekä tyttöystävä. Olet upeasti myös pyrkinyt hakemaan itse apua ja nyt kirjoitit rohkeasti tänne – olet siis ottanut jo askeleen kohti parempaa. Toivon sinulla paljon voimia ja rohkeutta jatkoon!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä voi tehdä?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top