Siirry sisältöön
Helurei:D

Siis ite oon tehny sh:ta useita vuosia ja yrittäny lopettaa monia monia kertoja mä vaan en osaa pysyä puhtaana siitä kovin pitkiä aikoja ja pienikin asia joka menee väärin saa mut relapsaamaan onko teillä jotain hyviä konsteja joilla pysytte relapsaamatta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi!

Epäilen, että tarkoitat sh-lyhenteellä syömishäiriötä. Ikävä kuulla, että tämä on jatkunut sinulla jo vuosia. Voit olla kuitenkin todella ylpeä itsestäsi, että olet pyrkinyt saamaan vointiasi paremmaksi, vaikka olisikin tullut takapakkia.

Olet rohkea, kun kirjoitit tänne ja pyydät apua muilta. Se voi olla tärkeää ja merkityksellistä kuulla, miten muut saman kaltaisessa tilanteessa olevat ovat selviytyneet. Et varmastikaan ole yksin ajatustesi kanssa.

Jos on syömishäiriö tai syömiseen liittyy haasteita ja vaikeita ajatuksia, niin silloin on tärkeää, ettei jää asian kanssa yksin. Oletko saanut itsellesi ammattilaisen tukea ja tietävätkö läheiset aikuiset voinnistasi? Syömiseen liittyviin haasteisiin ja vaikeisiin ajatuksiin on tärkeää saada apua ammattilaiselta. Apua on mahdollista saada esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. Olet jo oikealla tiellä, kun tunnistat sen, että haluat parantua. Ammattilainen osaa auttaa ja tukea sinua tällä tiellä, joten ethän jätä hakematta apua!

Jos se on mahdollista, niin myös omille läheisille aikuisille olisi tärkeää kertoa ajatuksistaan. Täältä voit lukea lisää, miten ottaa vaikeita asioita puheeksi: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/

Täältä Nuortennetin sivulta voit lisäksi lukea lisää syömishäiriöistä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/syomishairiot/

Syömishäiriöliiton sivuihin kannattaa tutustua myös. Syömishäiriöliitolla on esimerkiksi tukipuhelin ja chat. https://syomishairioliitto.fi/

Myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa, jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu.

Muista, että olet kaiken avun ja tuen arvoinen!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Meikä mandoliini

Sh yleisesti tarkottaa samaa kuin Self Harm eli itsensä satuttaminen, Päivystäjälle tiedoks :D

Joo samaa mietin ittekki, kannattaa kokeilla ottaa kuminauha ja sillä naputtaa, mut ei se samaa oo.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Meikä mandoliini”,

Kiitos, kun kommentoit ja tarjosit vinkkiä aloittajalle!

Kiitos myös, että korjasit päivystäjän väärinymmärryksen ”sh”-lyhenteestä. Kaikki lyhenteet eivät aina niin tuttuja ja joskus voi tulla väärinymmärryksiä.

Jos satuttaa itseään, niin silloin on tärkeää saada ammattilaisen apua. Usein taustalla on pahaa oloa, jota sitten yrittää helpottaa ja purkaa itsensä satuttamisen kautta. Olisi kuitenkin tärkeää, että pahan olon purkamiselle löytäisi muita, turvallisempia keinoja. Tässä ammattilainen osaa auttaa ja tukea!

Apua on mahdollista saada esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai oman paikkakunnan terveysasemalta. Vaikka edellisessä viestissä päivystäjä puhuukin syömishäiriöstä, niin oikeastaan samat asiat pätevät myös, kun hakee apua itsensä satuttamiseen: vaikeiden ja haastavien asioiden kanssa ei pidä jäädä yksin, ja ammattilainen osaa tukea tällä tiellä kohti parempaa vointia. Olisi myös tärkeää, että voisi kertoa tilanteestaan ja voinnistaan jollekin omalle läheiselle, turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle.

Tästä aiheesta voi lukea lisää vielä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Ja meillekin voi tietenkin aina soittaa (p. 116 111), chatata tai kirjoittaa, jos haluaa nimettömästi ja luottamuksellisesti jutella turvallisen aikuisen kanssa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Miten te pysytte puhtaana sh:sta (TW)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top