Siirry sisältöön
Helurei:D

Siis ite oon tehny sh:ta useita vuosia ja yrittäny lopettaa monia monia kertoja mä vaan en osaa pysyä puhtaana siitä kovin pitkiä aikoja ja pienikin asia joka menee väärin saa mut relapsaamaan onko teillä jotain hyviä konsteja joilla pysytte relapsaamatta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi!

Epäilen, että tarkoitat sh-lyhenteellä syömishäiriötä. Ikävä kuulla, että tämä on jatkunut sinulla jo vuosia. Voit olla kuitenkin todella ylpeä itsestäsi, että olet pyrkinyt saamaan vointiasi paremmaksi, vaikka olisikin tullut takapakkia.

Olet rohkea, kun kirjoitit tänne ja pyydät apua muilta. Se voi olla tärkeää ja merkityksellistä kuulla, miten muut saman kaltaisessa tilanteessa olevat ovat selviytyneet. Et varmastikaan ole yksin ajatustesi kanssa.

Jos on syömishäiriö tai syömiseen liittyy haasteita ja vaikeita ajatuksia, niin silloin on tärkeää, ettei jää asian kanssa yksin. Oletko saanut itsellesi ammattilaisen tukea ja tietävätkö läheiset aikuiset voinnistasi? Syömiseen liittyviin haasteisiin ja vaikeisiin ajatuksiin on tärkeää saada apua ammattilaiselta. Apua on mahdollista saada esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. Olet jo oikealla tiellä, kun tunnistat sen, että haluat parantua. Ammattilainen osaa auttaa ja tukea sinua tällä tiellä, joten ethän jätä hakematta apua!

Jos se on mahdollista, niin myös omille läheisille aikuisille olisi tärkeää kertoa ajatuksistaan. Täältä voit lukea lisää, miten ottaa vaikeita asioita puheeksi: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/

Täältä Nuortennetin sivulta voit lisäksi lukea lisää syömishäiriöistä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/syomishairiot/

Syömishäiriöliiton sivuihin kannattaa tutustua myös. Syömishäiriöliitolla on esimerkiksi tukipuhelin ja chat. https://syomishairioliitto.fi/

Myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa, jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu.

Muista, että olet kaiken avun ja tuen arvoinen!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Meikä mandoliini

Sh yleisesti tarkottaa samaa kuin Self Harm eli itsensä satuttaminen, Päivystäjälle tiedoks :D

Joo samaa mietin ittekki, kannattaa kokeilla ottaa kuminauha ja sillä naputtaa, mut ei se samaa oo.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Meikä mandoliini”,

Kiitos, kun kommentoit ja tarjosit vinkkiä aloittajalle!

Kiitos myös, että korjasit päivystäjän väärinymmärryksen ”sh”-lyhenteestä. Kaikki lyhenteet eivät aina niin tuttuja ja joskus voi tulla väärinymmärryksiä.

Jos satuttaa itseään, niin silloin on tärkeää saada ammattilaisen apua. Usein taustalla on pahaa oloa, jota sitten yrittää helpottaa ja purkaa itsensä satuttamisen kautta. Olisi kuitenkin tärkeää, että pahan olon purkamiselle löytäisi muita, turvallisempia keinoja. Tässä ammattilainen osaa auttaa ja tukea!

Apua on mahdollista saada esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai oman paikkakunnan terveysasemalta. Vaikka edellisessä viestissä päivystäjä puhuukin syömishäiriöstä, niin oikeastaan samat asiat pätevät myös, kun hakee apua itsensä satuttamiseen: vaikeiden ja haastavien asioiden kanssa ei pidä jäädä yksin, ja ammattilainen osaa tukea tällä tiellä kohti parempaa vointia. Olisi myös tärkeää, että voisi kertoa tilanteestaan ja voinnistaan jollekin omalle läheiselle, turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle.

Tästä aiheesta voi lukea lisää vielä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/

Ja meillekin voi tietenkin aina soittaa (p. 116 111), chatata tai kirjoittaa, jos haluaa nimettömästi ja luottamuksellisesti jutella turvallisen aikuisen kanssa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Niinpäniin

Itse oon kamppaillut tosi pahasti päihteiden ja v11ltelyn kanssa ja kun lopetin päihteet päätin lopettaa v11ltelynkin ja aloin sit vaa nyppii mun käden ihoo aina kun ahdisti tai ois ollu tarve kääntää rautaa peigellä paperilla…

Pikkuinen myy

No siis en pysy

Panda

Moi

Jotain tarvetta se itsellä palveli. Ei tarkoituksena ollut ajatuksen tasolla itsensä vahingoittaminen vaan se ettei sattuisi niin paljon koko ajan. Itse pääsin yli ystävien kautta, muutama hyvä vuosi hauskaa yhdessäoloa täytti sen aukon joka itselle jäi siitä kun erkaannuin perheestä ihan ala-asteen aikana.

Me voitaisiin miettiä että millaisia tunteita sinulla on niissä kivuissa jotka ajaa tuohon. Niitä voi olla vaikea sanoittaa, joskus jopa lyhyessä ajassa mahdotonta. Voidaan silti kokeilla ja aloitella.

Minulla se perheen puutos johti siihen että kuvittelin koko elämän olevan vaan selviytymistä ja suorittamista. En halunnut sellaista elämää mutta en itse ymmärtänyt sillä hetkellä että tarvitsin minua ymmärtäviä ihmisiä elämääni.

Miltä se sinusta tuntuu?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Pikkuinen myy”,

Kiitos, kun vastasit tähän viestiketjuun ja jaoit oman kokemuksesi.

Jos ymmärsin oikein, niin et ole pystynyt olemaan satuttamatta itseäsi. Tämä on tosi ikävä kuulla ja haluaisinkin tarjota sinulle aikuisen tukea. Apua on parhain lähteä hakemaan omasta lähipiiristä, esimerkiksi omalta lähiaikuiselta tai koulun työntekijältä. Lisää avun hakemisesta voit lukea täältä osiosta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/

Myös Nuortennetissä on saatavilla keskustelutukea anonyymisti ja luottamuksellisesti. Voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Voit jutella ihan mistä aiheesta tahansa. Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu. Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Nuorten tukilinja päivystää samassa numerossa (116 111) joka arki-ilta klo 20-24. Voit myös varata soittoajan MLL:n työntekijälle soittamalla Tukilinjalle tai voit kysyä soittoaikoja nettikirjepalvelumme kautta. Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Älä jää yksin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Mustien siipien alle kätkeytyen….

En kyllä itse pysty olemaan, jos ahdistaa kovasti. Siitä on tullut vähän kuin rutiini erään harrastuksen jälkeen, jossa en haluaisin olla, koska siellä olo ahdistaa. En tiedä, miksi illalla sen jälkeen puiston penkillä yksin sen tekeminen tuntuu kuin palkinnolta? Mutta jos lähellä on jotain tyyppejä vaikka ystäviä, niin silloin en voi tehdä sitä, koska en halua, että he saisivat tietää siitä. Silloin teen sen kynsillä piilossa enkä saksilla. Kun ei ahdista tai stressaa, niin en yleensä tee sitä… Itse haluaisin kyllä testata vaikka talon ympäri juoksemista ennen sitä harrastusta, jolloin toivottavasti ahdistus laskisi…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olen tosi pahoillani, että harrastuksessasi ollessasi sinua ahdistaa noin paljon. Onko harrastus kaikesta huolimatta sellainen, jota haluat jatkaa? Jos, niin olisi hyvä pohtia jonkun kanssa, miten käynneistä voisi tehdä sellaisia, että tuntisit siellä olosi hyväksi ja turvalliseksi. Tuollaisenaan harrastuksessa käyminen ei tunnu tekevän sinulle hyvää. Johtuuko ahdistus muista kävijöistä? Vai sen vetäjästä? Ehkä sen tuomista paineista? Joka tapauksessa toivon, että jatkossa siellä käyminen muuttuisi mukavaksi.

Olisi myös hyvä opetella muita keinoja sietämään stressiä ja ahdistusta. Ne kun kuuluvat kaikkien meidän elämään eikä niiltä oikein voi välttyä.

Toivoisin, että sinulla olisi joku aikuinen, jonka kanssa voisit pohtia näitä asioita. Harrastukseen liittyen se voisi olla vanhempasi tai tuon harrastuksen vetäjä (tai hänen esimiehensä), stressin- ja ahdistuksen hoidossa esimerkiksi koulupsykologi. Miltä kuulostaa hakea apua näitä ihmisiltä? Toivoisin, että pääsisit pois tavasta satuttaa itseäsi ja löytäisit muita keinoja stressin ja ahdistuksen hallintaan.

Jos puhuminen näistä teemoista jännittää sinua, voit harjoitella soittamalla meille Lasten ja nuorten puhelimeen. Kuuntelemme sinua mielellämme ja voimme yhdessä pohtia, mitä huolillesi voisi tehdä. Miltä kuulostaa? Uskon, että kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa, jos niistä on avoin ja ottaa apua vastaan. (Tai ainakin oloa voi helpottaa, jos antaa toisten ihmisten auttaa.)

Numeromme on 116 111 ja vastaamme puheluihin ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20. Meillä on myös chat, joka on auki ma-su klo 17-20. Kaikki palvelumme ovat anonyymejä ja maksuttomia ja yhteyttä voi ottaa niin monta kertaa kuin haluaa. Lisätietoa niistä löytyy täältä Nuortennetistä.

Ethän jää yksi näiden asioiden kanssa, etteivät ne vain mene pahemmaksi, vaan päinvastoin harrastuksesta tulisi mahdollisesti mukava hetki rentoutua ja oppia uutta.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

🌈 Keith

Ite oon ollu nyt clean 100+ päivää, ekat päivät (1-30) oli vaikeita, ja nytkin koulujen alettua on ollu tosi vaikeeta, mut yritän häiritä itteeni kattomalla jotain sarjaa yms. Tsemppiä teille, kyl te pystytte.

Hellou

Itse pysyn puhtaana kun piirrän siihen paikkaan mihin teen sh:ta niin perhosen ja että se kuolee jos viiltelen niin koitan pysyä puhtaana viiltelystä välillä vaikeaa mutta pärjään kyllä olen ollut nyt clean jotain 5pv en ole vielä ylpeä mutta pärjään sen kyllä
Katson sarjaa tai piirrän tai maalaan tai viestittelen että joku häiritsee. Minua siitä

Ja onnea Kaikille sinne jotka vielä tekee sh:ta TE PYSTYTTE SIIHEN !

Vaikka jokin on vaikeaa se ei tee siitä mahdotonta Muistakaa tää!!

Vastaa aiheeseen: Miten te pysytte puhtaana sh:sta (TW)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top