Seksiä vai raiskaus…vai jotain muuta???
Hei, Minua vaivaa asia:
Henkilö, joka ei ole selvästi kieltäytynyt tai antanut suostumusta seksiin, mutta ”joutuu tilanteeseen” onko se silloin raiskaus vai seksiä vai jotain ihan muuta??
Tarkoitan, että jos ”uhri” ei ymmärrä täysin mitä tapahtuu, on kyvytön ilmaisemaan itseään.
Esimerkiksi: Olenko siis ymmärtämättäni joutunut raiskauksen tai seksin kohteeksi, jos toinen henkilö tulee liian lähelle ja alistaa minut, (ilman että olen selkeästi suostunut) mutta en itse tilanteessa osaa/pysty ilmaista haluamistani päästä tilanteesta pois tai antaa toisen jatkaa?
Jos en itse tiedä missä menee minun rajani, niin en tiedä onko toinen rikkonut sitä vai ei. Missä menee seksin ja raiskauksen raja ja miten ne erotetaan toisistaan, onko olemassa jotain näiden kahden ”välimuotoa”? Vai voiko seksiä olla myös huonossa mielessä?
Ja haluaisin tietää, mikä on edes suostumuksen antaminen seksiin, milloin siitä tulee ns. virallista? Jos esim. sanoo ”kyllä” niin tarkoittaako se kyllä? Jos ei sano ”kyllä” mutta joutuu silti tilanteeseen, mitä se tarkoittaa? (Sitä paitsi en varmaan kykenisi edes sanomaan, koska minulla on mutismi, en pysty kommunikoimaan puheen avulla) Olen siis autisminkirjolla, minulla on välillä hankalaa ymmärtää asioita. Eikä minulle ole siis oikeasti tapahtunut näitä aiemmin kirjoittamiani juttuja, mutta jouduin tilanteeseen jossa kaveri / puolituttu nuori henkilö ilmaisi viestillään että ilmeisesti haluaa harrastaa seksiä, josta tämä minun pohdintani alkoi. (En osannut vastata hänelle koska – koska en osaa…) En saanut peruskoulussa tarpeeksi hyvää seksuaalikasvatusta +oppimisvaikeudet ja minun erityisavun tarvetta ei huomioitu.
Hei,
Kiitos viestistäsi! Hienoa, että päätit kirjoittaa pohdintojasi tänne, sillä nämä ovat todella tärkeitä aiheita. Olet tosi monipuolisesti itse miettinyt tätä asiaa ja toivottavasti tästä vastauksesta on apua sinulle.
Oikeus ruumiilliseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen ja itsemääräisoikeuteen on jokaisella. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ketään ei saa painostaa seksuaalisiin tekoihin sekä kaikkien osapuolten pitää olla selvästi suostuneita tilanteeseen. Se ei ole vielä suostumus, jos ei ole kieltäytynyt tai selkeästi ilmaissut suostumustaan. Toista ei myöskään saa painostaa antamaan suostumusta.
Seksuaalirikoksilla on useampia nimikkeitä riippuen tilanteesta. Näitä nimikkeitä voivat olla esimerkiksi raiskaus, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Olet ymmärtänyt aivan oikein, että on voinut joutua seksuaalirikoksen uhriksi siitäkin huolimatta, että ei ole pystynyt tai osannut ilmaista suostumustaan, eikä ole välttämättä ymmärtänyt tilanteessa täysin, mitä tapahtuu. Aina ei välttämättä edes itse osaa sanoa, missä omat rajat menevät. Seksiä haluavalle henkilölle kuuluu vastuu siitä, että hänellä on varmasti aito suostumus toiselta osapuolelta. Seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen ei ole ikinä uhrin syy.
Esitit myös erittäin hyvän kysymyksen siitä, että mitä edes on suostumuksen antaminen seksiin. Suostumuksen voi antaa sanallisesti, mutta suostumuksen voi antaa myös sanattomalla kommunikoimisella. Esimerkiksi omalla kehonkielellään voi osoittaa suostumustaan. Vaikka onkin antanut suostumuksensa, niin aina voi myös muuttaa mielensä ja kieltäytyä. Myös kesken seksin voi kieltäytyä ja silloin toisen täytyy huomioida tämä ja lopettaa. Onkin tärkeää, että kokee turvallisena myös sen, että voi milloin tahansa kieltäytyä. Kieltäytyä voi sanallisesti tai osoittamalla se kehonkielellä (esimerkiksi vetäytymällä pois).
Oli huojentavaa lukea, että et ole itse joutunut vastaavaan tilanteeseen, mutta mainitsit kuitenkin tuttusi lähettämästä viestistä. Onkin tosi tärkeää ja hienoa, että kirjoitit tästä viestistä herännyttä pohdintaasi myös tänne. Seksiin liittyvän viestin saaminen on voinut tuntua hämmentävältä ja ymmärrän hyvin, että siihen ei ole välttämättä osannut vastata. Sinulla on oikeus myös kieltää toista lähettämästä seksiin liittyviä viestejä, jos ne tuntuvat sinusta epämukavilta. On hyvä myös tietää, että esimerkiksi alastonkuvien lähettäminen toiselle ilman lupaa on rikos.
Ikävä kuulla, että et ole peruskoulussa saanut tarpeeksi hyvää seksuaalikasvatusta, eikä sinun tarpeitasi ole huomioitu. Haluaisin kannustaa sinua vielä jakamaan mietteitäsi jonkun sinulle tutun, luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa. Nämä ovat isoja ja tärkeitä pohdintoja, joten ehkä siitä voisi olla apua, jos saisit tätä käydä läpi vielä jonkun aikuisen kanssa, joka tuntee sinut. Miltä tämä kuulostaisi? Myös, jos saat viestejä, jotka mietityttävät sinua, niin jaathan asian aikuisen kanssa, niin sinun ei tarvitse jäädä sen kanssa yksin.
Jos joutuu tai epäilee joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi, on tärkeää hakea apua. Rikosuhripäivystyksen sivuilla on ohjeet, miten toimia, jos on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi tai epäilee sitä: https://www.riku.fi/oppaat-ja-ohjeet/ohjeet-raiskauksen-uhrille/
Tukea ja neuvoa saa myös Rikosuhripäivystyksestä (https://www.riku.fi/) sekä Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta (https://tukinainen.fi/).
Nuortennetistä voit lukea myös seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta: https://www.nuortennetti.fi/seksuaalisuus/seksuaalinen-hairinta-ja-vakivalta/
Jos sinusta tuntuu, että haluat jatkaa asian pohtimista tästä aiheesta tai ihan mistä tahansa muustakin meihinkin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi nettikirjeellä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/tietoa-nettikirjepalvelusta/
Kaikki palvelumme (puhelin, chat ja nettikirjeet) ovat aina ilmaisia, luottamuksellisia ja nimettömiä.
Mukavaa kesää toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä