Hei Beauty23!
Kiitos viestistäsi! Moderoin viestistäsi pois tarkemmat kuvailut tappeluistanne, sillä ne saattavat järkyttää muita lukijoita. Olen kuitenkin lukenut koko viestisi.
Ikävää, että sinulla ja siskollasi on ollut paljon riitoja ja tappeluita. Väkivallan käyttäminen, kuten lyöminen, on aina väärin ja onkin kurja kuulla, että teillä puolin ja toisin riidat menevät niin pahoiksi, että käytte toistenne kimppuun. Väkivalta voi olla myös henkistä väkivaltaa, eli esimerkiksi toisen haukkumista. Toimit kuitenkin nyt tosi hienosti, kun kysyt neuvoa tilanteeseen ja voitkin olla ylpeä itsestäsi. Tuo on varmasti kummallekin teistä tosi ikävää, että riitelette ja tappelette tuolla tavalla.
On tavallista, että sisarusten välillä syntyy joskus riitoja. On kuitenkin tärkeää, että riitatilanteiden selvittämiseen saa tarvittaessa tukea aikuisilta. Erityisesti silloin aikuisen tuki on tärkeää, jos riidat menevät väkivaltaisiksi. Usein esimerkiksi lyödessä tai potkiessa on voimakkaan tunteen vallassa. Olisi tärkeää, että aikuisen kanssa voisi yhdessä miettiä, millä turvallisilla keinoilla voisi purkaa voimakasta tunnetta ilman, että satuttaa ketään tai rikkoo mitään.
Ovatko läheiset aikuiset puuttuneet ja olleet tukena riitatilanteissa? Tuntuuko sinusta, että voisit pyytää tähän asiaan apua omalta läheiseltä aikuiselta, esimerkiksi huoltajalta? Yleensä oma aikuinen tuntee parhaiten ja osaa yhdessä nuoren kanssa pohtia keinoja vaikeisiin tilanteisiin.
Tukea on mahdollista saada myös koulujen alettua esimerkiksi koulukuraattorilta. Nyt kesäloma-aikana mielenpäällä olevista asioista voi mennä juttelemaan esimerkiksi oman paikkakunnan nuorisotyöntekijän kanssa.
Entä tuntuuko sinusta, että voit rauhallisena hetkenä jutella siskosi kanssa, miltä riitatilanteet ovat sinusta tuntuneet? Jos haluat, niin täältä voit lukea myös lisää vinkkejä sisarussuhteen parantamiseksi: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/vanhemmat-ja-sisarukset/sisarussuhteet/
Jos haluat jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi, niin voit soittaa myös meidän Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä