Mun ongelma on, etten tavallaan osaa hallita vihaani ja suutun iha pienistä asioista.
Voin suuttua siitä, jos äitini tulee esim aamulla aukaisemaan verhojani (tyhmä esimerkki, tiedän..), tai jos kotona on jotain hirveää ruokaa, josta en pidä.
Ja jos suutun, raivoan ihan hirveästi, viimeksi kun siskoni kamppasi minut vahingossa, huusin ja potkaisin häntä todella lujaa…
Pitäisikö minun sanoa tästä jollekkin ja/tai mennä jonnekkin vihanhallintakurssille?
Toivon, ettette tule valittamaan että olen vain kiittämätön lapsi :(
Mulla on sama juttu, mutta suutun useemmin kavereille ja sitte tekis mieli hakata ne, mut en silti siihen pystyis mut pelottaa et joku kaunis päivä se tapahtuu… Ja sit mäen osaa olla vakuuttava niinku ’nyt mä suutuin ja pahasti’ en vaa osaa väkisin alkaaa hymyilyttää ja kukaa ei ota mua tosissaa.. en tiiä mistä johtuu..
No toi ei auttanu sua varmaa yhtää mutta kerroimpaha kumminki.. Mä suosittelisin et kertoisit jollekki, ite en siihen pysty koska en muutenkaa tykkää puhuu asioistani.. mut kannattaa!
Itellänikin oli joskus tota samaa ja se johtu just siitä, et olin murrosiässä. :D Sen jälkee mietin monta kertaa et mikä mua oikei riivas. Kannattaa ottaa asenne et voit olla vihanen mut väkivaltaa ei saa käyttää. Jos joku ärsyttää kannattaa poistuu huoneesta. Ihan turhaa ruveta siis talvisodan pikkuasioista vaikka mieli tekis. Usko pois, eiköhän se helpota. Koulukuraattoriki voi olla hyvä ratkasu ellei ne raivarit ala väheneen. :) Koitappa pärjäillä. <3
Nii, vois johtuu kyl jostai murrosiästä, ja oon nyt pystyny hillitteen itteeni ja silleen, taidan kokeilla tota et jos syntyy jotai riitaa jonku kaa nii poistuisin huoneesta vaa heti ja silleen (:
Kiitos neuvoista yms :———)
Voisko joku kertoo et mistä tietää onko vihanhallinta ongelmii vai ei? Mun serkku kysy mult yks pv et onks mulle todettu mtn vihanhallinta ongelmii ku kerroin sille et hermostun helposti ja jos mö hermostun liikaa,nii mulle tulee sen verra kuuma et tekee mieli heittää vaatteet [Osa tekstistä poistettu] päältä,ja sit mul alkaa kutittaa päänahasta ja äkäilen vaa lisää ja lisää. Ja mul on ongelmana ollu pienest asti et lyön mun äitii aina:/ [Osa tekstistä poistettu] (mut mä silti niiku puolustan sitä jos mulle puhutaan [Osa tekstistä poistettu] mun äidist)ja sit mua alkaa [Osa tekstistä poistettu] kaikki ne jos se puhuu mulle joistaki asioista jotka mua ei kiinnostais sillä hetkel yhtään.. Ja saatan välil korottaa sille ääntä. Ja vaikka olisin esim kaupas ja jos hermostun siel ja mul alkaa tulee oleen kuuma oon [Osa tekstistä poistettu] äkäne ja mun on pakko päästä sieltä ulos et saisin viileetä esim tällee talvesta ni se kylmyys auttaa mua vhä
Hei nimimerkki Ihminen,
Kiitos viestistäsi! Kysyit, mistä tietää onko vihanhallintaongelmia. Kirjoitit, että hermostut helposti ja liikaa sekä kerroit, kuinka olet lyönyt äitiäsi.
Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään, myös viha, ja erityisesti murrosiässä voi tulla voimakkaita vihan tunteita. Tällaiset voimakkaat tunteet voivat joskus aiheuttaa esimerkiksi hämmennyksen tunteita. Vihaa saa tuntea ja näyttää, mutta tärkeää olisi, että vihaa purkaa sellaisella tavalla, joka ei ole haitallista tai vahingollista sinulle itsellesi tai muille ihmisille.
Kuvailet hienosti, kuinka tunnistat, että sinulle tulee suuttuessasi usein kuuma ja päänahkaa alkaa kutittamaan. Tunnistat myös hienosti, että viileä auttaa sinua. Viha on voimakas tunne ja silloin voi olla vaikeaa hillitä itseään, mutta on mahdollista opetella keinoja, joilla on parempi ja turvallisempi purkaa vihaa.
Oletko jutellut näistä tunteista jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa? Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempi, läheinen sukulainen tai koulussa opettaja tai koulukuraattori. Sinulla on oikeus saada aikuiselta tukea itsellesi parempien ja turvallisempien vihanhallinnan keinojen löytämiseen.
Kysymykseesi, mistä tietää, onko vihanhallintaongelmia, ei ole aina yksinkertaista vastata. Usein se voi olla merkki ongelmasta, kun läheiset huolestuvat tai itse huolestuu käytöksestään. Kannustaisinkin sinua juttelemaan asiasta jonkun kanssa. Vaikutat fiksulta nuorelta, joka osaa pohtia tunteitaan ja käytöstään ja uskon, että tulet löytämään itsellesi keinoja vihan tunteiden hallintaan. Yksin ei kuitenkaan tarvitse jäädä pohtimaan ja pärjäämään!
Lisää aiheesta voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/aggressiivisuus/
Voit aina myös tulla juttelemaan ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulle juttelemaan chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Kanavamme ovat aina luottamuksellisia ja nimettömiä. Voit jutella ihan mistä aiheesta tahansa! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä
Yleensä kun oon vihanen niin alan lyömään muita, enkä osaa hillitä mun tunteita, nii se on kamalan ärsyttävää. En haluu olla vaaraksi muille. Joten joo, tsemppiä kaikille joilla tää vihanhallintaongelmajuttu on ♡
Hei nimimerkki ”Vierailija”,
Kiitos kommentistasi sekä tsempeistä muille saman asian kanssa kamppaileville. <3
Jälkikäteen voi tulla harmitusta ja ärsytystä, jos on tullut sellainen tilanne, että ei ole pystynyt hillitsemään itseään. Muistathan, että kaikenlaiset tunteet ovat aina kuitenkin sallittuja! Jos vihaisuus purkautuu esimerkiksi lyömisenä, niin silloin sinulla on oikeus saada aikuisilta tukea siihen, että oppisit purkamaan tunteita jollakin turvallisemmalla tavalla.
Voisitko siis ajatella kertovasi ajatuksistasi jollekin turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle? Aikuisten tehtävänä on auttaa sinua löytämään keinoja tunteiden hallintaan. Voit jutella esimerkiksi oman lähipiirisi aikuiselle, tai koulussa esimerkiksi opettajalle tai koulukuraattorille.
Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä
Mullakin on tosi vaikeeta hallita välillä mun vihaa. Yleensä mä osaan hallita tunteita paljon paremmin julkisilla paikoilla koska en halua nolata itteäni, mutta kotona mun raivo purkautuu mun perheenjäseniin. Jos mulla on ahdistava olo tai mua stressaa jotku asiat nii ärsyynnyn tosi helposti.
Mun viha purkautuu esim silleen että huuan ja sanon tosi tosi rumasti mun perheenjäsenille ja sit lähen ovet paukkuen mun huoneeseen. Saatan paiskoa tavaroita lattiaan tai seiniin, koska mun on vaan pakko purkaa se energia mun sisällä johonki. Ja joskus mun on pakko lyödä jotain ja saatan satuttaa mun käden siinä. En siis mitenkään pahasti mut vähän. Se raivo mun sisällä on joskus nii iso että en vaan voi mitenkään hallita itteäni. Lopputulos on vaan se että oon aiheuttanu koko perheelle paljon harmia.
mulla itselläni ei oo vihan hallinta ongelmaa mut mun isä on kerran antanut neuvon, kun se tietää et jos menettäisin hermoni niin olisin samanlainen kun se eli en mikään kiva. niin se sano et laitta kädet vaaka tasoon tai sitten vaikka mielessä ja miettii onks se sen arvosta tehdä niin.
en tiiä jos joku näki tän mut toivottavasti oli apua:)
Miksi missään ei ole kerrottu mitä käytännön keinoja agressiivuuden tai vihan hallintaan?! Miks vaan länkytetään siitä mitä se on, mistä se tulee tai että puhu!! Mitä se auttaa??? Hä?? Kertokaa
Mitä mä voin tehdä jos alkaa meneen hermot???
Hei JH,
Hyvä kun nostat tärkeän seikan esille. Vihan ja aggression nostaessa päätään olisi tärkeää, että sillä hetkellä olisi jokin keino jolla tuon tunteen saisi purettua vahingoittamatta itseään tai muita.
Eri asiat toimivat eri ihmisille, mutta hyväksi havaittuja keinoja itsensä rauhoittamiseksi ovat esimerkiksi poistuminen tilanteesta, käsien huuhtelu kylmän veden alla, jääpalan puristaminen kädessä, juoksulenkki tai vaikka rauhallinen hengittely joka samalla rauhoittaa keskushermostoa ja saa sykkeen laskemaan.
Näiden keinojen lisäksi on kuitenkin myös tärkeä puhua asiasta jollekin, koska vihan ja aggression tunne syntyy aina jostakin. Tiedostamalla mistä johtuen ja missä tilanteessa nämä tunteet heräävät voi niitä oppia ennakoimaan ja hallitsemaan. Lisäksi esimerkiksi kuraattorin tai terkkarin kanssa asiasta juteltaessa voi ammattilaisella olla tarjolla myös muita keinoja vihanhallintaan ja siksi siitä kannattaa aina rohkaistua puhumaan!
Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa olemme tukenasi, mikäli haluat asiasta jutella. Meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella.
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä