Siirry sisältöön

Tietoa ja tukea raha-asioissa

Raha-asioista kannattaa puhua jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Myös verkossa on tarjolla runsaasti materiaalia, työvälineitä ja neuvontaa erilaisiin rahaan liittyviin tilanteisiin. Varsinkin uhkaavissa velkatilanteissa kannattaa mahdollisimman varhain olla yhteydessä oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan. Tähän on listattu muutamia maksuttomia oppaita, apuvälineitä ja palveluita:

Sisältää tietoa ja ohjeita nuorten taloudenhallintaan ja velkojen hoitamiseen eri elämäntilanteissa.  

Omat rahat -työkaluun

Taloudenhallintasovellus Penno helpottaa oman rahatilanteen hahmottamista ja sen avulla saa käsityksen omista tuloista ja säännöllisistä menoista. Lisäksi voi laskea mm. paljonko rahaa on käytettävissä arkimenoihin kuukautta ja päivää kohti tai seurata säästötavoitteen edistymistä.

Penno:on tästä

Nuorisoasuntoliiton (NAL) tuottamaan ja ylläpitämään sivustoon on koottu nuoren itsenäistymiseen, omaan kotiin muuttamiseen sekä asumiseen ja raha-asioihin liittyviä ohjeita ja materiaaleja.

Asumisen ABC:hen tästä

Monipuolisesti tietoa ja ohjeita mm. kuluttajan oikeuksista, ostamisesta, maksamisesta, sopimusten tekemisestä sekä taloudenhallinnasta.

KKV:n verkkosivuille tästä

Sivusto, joka ohjaa selvittelemään ja suunnittelemaan omia raha-asioita. Itseapu-sivuilta löytyy myös nuorille sopivia oman taloudenhallinnan työkaluja ja ohjeita, jotka auttavat hahmottamaan omaa taloutta.

Takuusäätiön Itseapu-sivuille

Opas sijoittamiseen vasta-alkajille sopii myös itseopiskelumateriaaliksi nuorille, joita kiinnostaa säästäminen ja sijoittaminen.

Sijoittamis-oppaaseen

Takuusäätiön Kysy rahasta -chat on maksuton ja anonyymi chat-palvelu, joka auttaa erilaisissa talous- ja velkaongelmiin liittyvissä kysymyksissä.

Kysy rahasta -chattiin

Peluurin ylläpitämässä uhkapeliriippuvuudesta kärsiville suunnatussa maksuttomassa chat-palvelussa ja auttavassa puhelimessa voi keskustella luottamuksellisesti uhkapelaamisesta.

Peluurin chattiin ja auttavaan puhelimeen tästä

Raha-sivujen sisällön on tuottanut Setlementtiliiton Mun talous -toiminta yhteistyössä Nuortennetin kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top