Siirry sisältöön

Arjen raha-asiat kuntoon

Rahaa on hyvä miettiä. Ihan ensimmäiseksi kannattaa selvittää oma rahatilanne; seurata vaikkapa kuukauden ajan, kuinka paljon rahaa saa ja mihin sitä käyttää. Näin omat kulutustottumukset paljastuvat ja ymmärtää, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Kun tarkastelet raha-asioita, ole itsellesi rehellinen. Pikkuostoksiinkin menee vuodessa yllättävän paljon rahaa. Jos esimerkiksi ostat viitenä päivänä viikossa energiajuoman, vuoden aikana niihin menee rahaa yli 300 euroa. Rahatilanteen selvittämisen jälkeen voit miettiä, mihin rahojen pitäisi kulua tai mihin niitä oikeasti haluaisit käyttää.

Hankintoja ja maksuja kannattaa suunnitella, koska elämässä voi sattua mitä vain. Rahatilanteen ollessa tiukka, joudut päättämään, mikä on tärkeää ja mistä voi luopua.

Säästäminen on keino saada rahat riittämään paremmin. Harva on niin varakas, että voi ostaa kaiken haluamansa heti. Pitkäjänteisesti säästämällä voi toteuttaa unelmiaan. Säästäminen on kannustavaa ja kannattavaa, kun sille on jokin tavoite. Yllättävän menon, kuten esim. puhelimen rikkoutumisen, sattuessa kohdalle on hyvä olla rahaa säästössä, joilla voi maksaa uuden laitteen hankinnan.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa säästää ja käyttää rahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että menojen karsiminen on useimmiten helpompaa kuin tulojen kasvattaminen.

Raha-sivujen sisällön on tuottanut Setlementtiliiton Mun talous -toiminta yhteistyössä Nuortennetin kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top