Siirry sisältöön

Oman taloudenhallinnan haasteita

Taloudenhallinta ei aina ole ihan helppoa. Elämme tällä hetkellä yhteiskunnassa, joka kannustaa ostamaan ja ottamaan luottoa. Esimerkiksi pikavippimainokset näkyvät kaikkialla. Niiden sijaan näkyvistä on katoamassa käteinen raha. Meillä on käytössämme yhä enemmän erilaisia maksutapoja. Pankki- ja luottokorttien lisäksi maksaa voi esimerkiksi verkossa tai mobiilisti. Kun rahaa ei oikeasti näe, sen käyttäminen on huomaamatonta ja se tuntuu kivuttomammalta. Silloin voi liian helposti ostaa sellaista, johon ei oikeastaan olisi varaa tai mitä ei edes tarvitsisi.

Myös esimerkiksi kaveripiiri vaikuttaa rahankäyttöön. Joskus voi tuntua siltä, että kuuluakseen johonkin kaveriporukkaan, tarvitaan vaikkapa tietynlaiset hienot ja kalliit vaatteet. Tai, että lomamatkalla täytyisi käydä joka vuosi. Somea seuraamalla saa sellaisen kuvan, että kaikki muutkin matkustelevat jatkuvasti ja tekevät muuta hohdokasta, mutta näinhän ei asia oikeasti ole.

Taloudenhallinta on osa elämänhallintaa. Suurien muutosten kohdalla elämänhallinta saattaa heikentyä. Usein talousongelmiakin syntyy juuri elämän nivelvaiheissa, kuten vaikkapa silloin, kun muuttaa omaan kotiin, saa lapsen, jää työttömäksi tai eroaa puolisosta.

Lasten ja nuorten puhelimen videon toisessa tarinassa kaveriporukkaan kuulumisesta:

Raha-sivujen sisällön on tuottanut Setlementtiliiton Mun talous -toiminta yhteistyössä Nuortennetin kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top