Tunnetko seurustelun rajat? -testi

0%

1. Sun seurustelukumppani on tosi ärsyttävä välillä. Saako häntä lyödä tai läpsäistä?

Oikea! Väärä!

Vaikka toinen ärsyttäisi, niin ei ole sallittua lyödä. On tärkeää muistaa, että yksikin lyönti voi olla vaarallinen. On hyvä tunnistaa omat rajat ja lähteä tilanteista pois ennen kuin ne muuttuvat väkivaltaisiksi.

2. Seurustelet ja kumppanisi haluaisi aloittaa seksin harrastamisen. Sinusta tuntuu, ettet ole vielä valmis siihen. Pitääkö sinun suostua?

Oikea! Väärä!

Seksin tulisi aina olla vapaaehtoista ja molemminpuolista. Jokaisella on oikeus kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Hyvä seksi on kaikille osapuolille kivaa ja turvallista.

3. Seurustelet ja tuntuu, että kaikki on ihanaa! Kumppanisi on sitä mieltä, että teillä on niin kivaa ja ihanaa, ettei sinun tarvitse enää tavata omia kavereitasi ja ystäviäsi. Onko tämä ok?

Oikea! Väärä!

Seurustelukumppania ei voi estää tapaamasta kavereita eikä hänen menojaan voi rajoittaa. Kun seurustelukumppani haluaa viettää kaiken ajan yhdessä ja estää tapaamasta kavereita, on kyseessä henkisen väkivallan muoto. Sinulla on oikeus olla kavereidesi kanssa myös silloin, kun seurustelet!

4. Olet seurustelukumppani luona ja hän menee vessaan. Hänen kännykkänsä jäi pöydälle ja se alkaa piipata sen merkiksi, että viesti on tullut. Saako seurustelukumppanin viestejä tutkia ilman lupaa?

Oikea! Väärä!

Seurustelukumppanin viestejä ei saa lukea eikä tarkistaa. Niiden tarkistaminen ja seuraaminen loukkaa yksityiselämää ja on väärin. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Kenestäkään ei tunnu kivalle, että mennään ilman lupaa lukemaan viestejä.

5. Kuuluuko pelkääminen seurusteluun?

Oikea! Väärä!

Uhkaaminen ja pelottelu on aina väärin. Esimerkiksi erilaiset eleet ja katseet voivat olla jo uhkaavia. Uhkaukset itsemurhalla tai jättämisellä ovat myös vääriä tapoja käsitellä ristiriitoja. Tällainen käytös on väärin toista kohtaan.

6. Onko ok lähettää nakukuvia kumppanille?

Oikea! Väärä!

Nakukuvien lähettäminen kumppanille on yleensä ok, jos molemmista kuvan saaminen ja lähettäminen on mukavaa ja vapaaehtoista. Kuvien lähettämiseen liittyy kuitenkin aina riskejä, joita kannattaa miettiä etukäteen.

7. Missä vaiheessa seksistä saa vielä kieltäytyä?

Valitse 2 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Seksin lopettamiselle ei ole määritelty tiettyä oikeaa kohtaa. Seksistä ja sen lopettamisesta voi päättää missä vaiheessa tahansa ja missä tilanteessa tahansa.

8. Jos näet tai kuulet, että ystäväsi on kohdannut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, miten toimit?

Oikea! Väärä!

Parhaiten autat ystävääsi kuuntelemalla ja tukemalla häntä, sekä kannustamalla häntä hakemaan apua. Voit myös olla ystäväsi tukena, kun hän kertoo asiasta tai kertoa ystäväsi puolesta. Luotettava aikuinen voi olla oma vanhempi, joku läheinen aikuinen tai koulun terveydenhoitaja.

Tunnetko seurustelun rajat? -testi
Hupsista!

Hyvä yritys! Harjoitus tekee mestarin. Kokeile uudestaan ja kurkkaa alla olevista linkeistä lisätietoa.
Hyvä!

Hyvää työtä! Kurkkaa alla olevat linkit ja kokeile vielä uudelleen. Harjoitus tekee mestarin!
Vau!

Taidat olla seurustelun rajojen mestari! Lisätieto ei koskaan ole pahitteeksi, joten kurkkaa ihmeessä alla olevat linkit.

Testi tehty yhteistyössä Nuorten Exitin ja Nettiturvakodin kanssa.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Lisää testejä