Siirry sisältöön

Tiedän mitä haluan tehdä peruskoulun jälkeen

”Mä olen jo pienestä asti tiennyt, että musta tulee lääkäri.”

Onko suuntanasi lukio vai ammatillinen koulutus? Tiedätkö jo, mitä haluat tehdä sen jälkeen?

Lue esimerkiksi netistä oman alasi ammattilaisten haastatteluja ja työn kuvauksia. Tai käy juttelemassa kyseisen alan ammattilaisen kanssa ja kysele häneltä työstä.

Osa toisen asteen oppilaitoksista (eli lukiot ja ammattikoulut) järjestävät valinta- ja soveltuvuuskokeita sekä huomioivat hakijoiden aiempia opintoja tai kokemuksia. Peruskoulun aikana voi siis hankkia lisäpisteitä hakua varten. Samalla saa paremman kuvan ammatista. Lue seuraavat vinkit:

  • Keskiarvo. Useaan paikkaan vaaditaan päättötodistuksen keskiarvo. Jotkut oppilaitokset painottavat tiettyjen aineiden keskiarvoa.
  • Lisäpisteitä harrastuneisuudesta. Lisäpisteitä voi saada oppilaitoksesta riippuen esimerkiksi harrastuksista. Jos on hakemassa esimerkiksi ilmaisutaitopainotteiseen lukioon, voi saada lisäpisteitä teatterikokemuksesta.
  • Lisäpisteitä ainevalinnoista. Kokiksi haluavan kannattaa peruskoulussa valita valinnaisaineeksi kotitalous. Tai jos tavoitteena on päästä kielipainotteiseen lukioon, voi yläkoulussa valita kolmannen vieraan kielen.
  • Lisäpisteitä työkokemuksesta ja vapaaehtoistöistä. Esimerkiksi lastenhoitokokemuksesta voi saada lisäpisteitä lasten- tai lähihoitajankoulutukseen.
  • Oman opiskelupaikan lisäpisteistä ja keskiarvoista saa tietoa parhaiten soittamalla kyseiseen oppilaitokseen.

Lukion ja ammattikoulun jälkeisiin opiskelupaikkoihin, kuten yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, voi saada lisäpisteitä samalla tavalla.

Lisäpisteistä tai ainevalinnoista ei kannata ottaa paineita. Suurin osa pääsee opiskelemaan toivepaikkaansa ilman lisäpisteiden hankkimista. On hyvin tärkeää, että nuorena on aikaa myös hauskan pitämiseen ja vapaa-ajan viettoon. Olet nuori vain kerran, ja töitä ehtii tekemään myöhemminkin!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top