Siirry sisältöön

Huono käytös nettipeleissä

Artikkelin on kirjoittanut pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen.

Jos olet pelannut jotain nettipeliä muiden ihmisten kanssa, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että olet törmännyt asiattomaan käytökseen kuten kiusaamiseen, nimittelyyn tai grieffaamiseen. Olet saattanut tehdä sitä itsekin syystä tai toisesta, etkä ole yksin. Moni laittaa tuntemattomien kanssa pelatessa muut pelaajat äänettömälle säästääkseen omia hermojaan. Miksi viestiminen nettipeleissä on usein niin sietämätöntä, ja mitä asialle voisi tehdä?

Huono käytös nettipeleissä on monen asian summa, eikä sille ole mitään yksittäistä helppoa selitystä.

Joitakin syitä voidaan silti tunnistaa:

Kilpailullisuus nostaa helposti tunteet pintaan ihmisissä. Oli kyseessä jalkapallo tai Counter-Strike, kun kyse on voittamisesta ja häviämisestä, hermot kiristyvät ja niin hyvät kuin huonotkin tunteet ilmaistaan vapaammin kuin arjessa. Kyseessä ei sinänsä ole mitenkään erityisen huono asia, sillä juuri nämä voimakkaat tunteet tekevät kilpailullisista peleistä niin jännittäviä, viihdyttäviä ja pelaajille tärkeitä. Tunnekuohuissa käytös voi kuitenkin lipsahtaa asiattomaksikin.

Nimettömyys mahdollistaa monenlaista. Vaikka nimettömänä pelaaminen on monella tapaa hauskaa ja vapauttavaa, joillekin pelaajille se tarkoittaa myös vapautta käyttäytyä asiattomasti ilman seurauksia. Ilmiö ei esiinny vain peleissä, vaan esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden kommenttiosioissa.

Henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat nekin todella paljon. Ihmisissä on paljon eroa siinä, kuinka hyvin osaamme ilmaista tunteitamme ja kommunikoida muiden kanssa. Myös itsehillinnässä ja pettymysten sietämisessä olemme hyvinkin erilaisia. Nettipeleissä on myös hyvin eri ikäisiä pelaajia, ja etenkin nuorimmat pelaajat vasta opettelevat muiden ihmisten kanssa pelaamista.

Vakiintunut pelikulttuuri on iso tekijä: monet pelaajat käyttäytyvät peleissä huonosti, koska niin peleissä on totuttu käyttäytymään. Jos on tottunut siihen, että muita pelaajia on sallittua nimitellä tai näiden peliä häiriköidä, tottumuksia on vaikea muuttaa. Jos kulttuuria ei aktiivisesti muuteta, myös uudet pelaajat oppivat “talon tavoille”, eli toistamaan asiatonta käytöstä – vaikka eivät itse edes erityisesti pitäisi siitä.

Häiriköinti omaksi huviksi on sekin mahdollista. Joidenkin pelaajien mielestä toisten pelaajien häiriköinti ja kiusanteko on hauskaa itsessään, oli se kohteen mielestä kuinka kurjaa hyvänsä. Toisinaan tällaiset pelaajat eivät itse tajua aiheuttamaansa mielipahaa, joskus se on hyvinkin tarkoituksellista.

Lue tästä, miten sinä voisit toimia kohdatessasi huonoa käytöstä peleissä

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top