Siirry sisältöön

Pelaajana kehittyminen

Pelaaminen kehittää lukuisia erilaisia taitoja, kuten kielitaitoa, kognitiivisia kykyjä sekä tunnetaitoja. Kaikki pelit eivät kuitenkaan kehitä kaikkia taitoja tasapuolisesti, vaan pelien sisällöt vaikuttavat taitojen ja kykyjen kehittymiseen.  Suurin osa nykypäivän peleistä, varsinkin suosituimmat pelit, ovat englanninkielisiä. Myös verkkomoninpeleissä kommunikaatio pelaajien kesken tapahtuu usein englanniksi. Pelien ymmärtäminen ja peleissä tapahtuva yhteistyö edellyttävät kielen ymmärtämistä, ja pelatessa kielitaito kehittyykin usein aivan huomaamatta.

Toimintapelit perustuvat nopeatempoisiin peliympäristöihin, joita pelaajan pitää tarkkailla huolellisesti. Ympäristön herkeämätön tarkkailu kehittää kognitiivisia kykyjä, kuten tarkkailu- ja huomiokykyä. Monet pelit tarjoavat mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen esimerkiksi rakentamisen tai piirtämisen muodossa mahdollistaen luovuuden kehittymisen. Pelit voivat perustua myös mysteerien tai arvoitusten ratkaisemiseen, mikä kehittää pelaajan ongelmanratkaisukykyä.

Tunteet liittyvät vahvasti pelaamiseen. Pelaaminen voi tuottaa esimerkiksi iloa ja surua tai onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita. Pelaamisen taustalla on usein motivaatio, mikä auttaa jatkamaan pelaamista, vaikka kohtaisikin epäonnistumisia. Pelien parissa onkin helppoa ja turvallista harjoitella tunteiden käsittelyä sekä niiden ilmaisemista.

Kannattaa kuitenkin pohtia tuottaako pelaaminen useammin positiivisia vai negatiivisia tuntemuksia. Jos tuntemukset ovat pääasiassa negatiivisia, niin pohdi suhtautumistasi tai käyttämääsi aikaa pelaamiseen. Satunnaiset negatiiviset tuntemukset tai hetkelliset vihanpuuskat pelatessa ovat ok, mutta ei ole hyvä, jos ne ovat hallitseva osa pelaamista. Silloin kun pelaaminen alkaa haittaamaan arjen muita osa-alueita, kuten unta tai kaverisuhteita netin ulkopuolella, niin pelaamisen määrää on syytä vähentää. Pelaamisen tarkoitus on kuitenkin usein rentouttaa ja toimia viihdykkeenä sekä lieventää stressiä eikä lisätä sitä. Eli toisen sanoen pelaamisen tulisi antaa enemmän kuin ottaa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top