Siirry sisältöön

Sukupuoleen liitetyt säännöt ja oletukset

Ihmisille luontainen tapa hahmottaa maailmaa on luokittelu. Teemme sitä arjessa, usein huomaamattamme. Kun joku kertoo nähneensä ruskean hevosen, meillä on usein mielessämme käsitys siitä, mitä ruskea väri on ja minkälainen eläin hevonen voisi olla. Jos pyytäisimme montaa ihmistä piirtämään tuon mielikuvan paperille, saattaisivat piirretyt hevoset kuitenkin näyttää hyvin erilaisilta ja ruskean sävy olla erilainen.

Samoin on sukupuolen kanssa. Ihmisille on luontevaa yrittää jäsentää monimutkaisia ilmiöitä jonkinlaisten hahmotettavien mallien avulla. Jäsentämiseen liittyy monesti yksinkertaistuksia ja oletuksia. Sukupuoleen liittyy kirjoittamattomia sääntöjä, joita kutsutaan myös sukupuolinormeiksi. Sukupuolinormeja voivat olla esimerkiksi, että tiettyyn sukupuoleen liitetään tietynlainen pukeutuminen, käyttäytyminen, tai että meikkaaminen kuuluu vain tiettyyn sukupuoliluokkaan kuuluville ihmisille. Normeihin voi liittyä myös ajatus, että tiettyyn sukupuoleen liittyy tietyt keholliset piirteet. Nämä oletukset eivät ole pysyviä ja eri ihmisillä voi olla erilaisia oletuksia.

Kaikki sukupuoleen liittyvä tieto ei pidä paikkaansa, ja siitä on hyvä olla tietoinen. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa ajateltiin, että kaikki ihmiset ovat tyttöjä tai poikia, nyt tiedetään toisin.

On hyvin mahdollista, että tässä ajassa on sukupuoleen liittyvää tietoa, jonka ei enää viiden tai kymmenen vuoden päästä ajatella pitävän paikkaansa. Voi esimerkiksi olla, että jonkin ajan päästä ei enää puhuta sukupuolienemmistöistä ja -vähemmistöistä, vaan nähdään, että sukupuoli on laaja, moninainen kokonaisuus, jossa ei olekaan enemmistöä ja vähemmistöä laisinkaan, ainoastaan moninaisuutta.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top