Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Yrittäjä: Ilona Ylikorpi

Ilona Ylikorpi on yrittäjä, ja hänen työkuvaansa kuuluu sosiaalisen median tekeminen. Ilonan pääkanavat ovat YouTube sekä Instagram, joihin hän tuottaa sisältöä säännöllisesti.

”YouTubessa mun kanavani kulkee nimellä ILONA ja sinne teen lifestyle-sisältöä omasta arjestani ja elämästäni. Uusi video tulee joka sunnuntai. Oman kanavan lisäksi minulla on yhteiskanava ystäväni Jasminin kanssa, joka kulkee nimellä Jasmin x Ilona. Sinne tehdään peli- ja haastevideoita kerran viikossa.”

Sometyöhön Ilona päätyi YouTube-harrastuksen kautta.

”Silloin minulla oli toisen ystäväni kanssa yhteiskanava, jonne tehtiin ihan vain omaksi iloksi videoita. YouTube ei ollut silloin vielä kovin kaupallinen, vaikka tekijöitä oli jonkun verran. Saimme aika nopeasti paljon seuraajia. Kun YouTube alkoi kasvaa, mainostajat löysivät myös tämän uuden alan ja sitä kautta alkoi tulla kaupallisia yhteistyömahdollisuuksia. Olen tosi kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä omasta harrastuksesta työni.”

Ilona naurahtaa, kun kysyn häneltä lapsuuden haaveammattia.

”Olin ehkä 5-vuotias ja asuimme kerrostalossa perheeni kanssa. Taloyhtiössä oli sauna, jossa kävimme ehkä pari kertaa kuussa. Vanhempani ovat kertoneet minun sanoneen, että minusta tulee isona saunansiivooja. Olin tosi kiinnostunut monesta asiasta, mutta mitään muuta haaveammattia minulle ei ole oikein ikinä ollut. Koen tällä hetkellä olevani ihan unelmatyössäni, koen että olen tosi hyvä tässä mitä teen. Haluan kyllä tulevaisuudessa opiskella vielä ja tehdä jotain muuta työtä, mutta en tiedä mitä se voisi olla.”

Ilonan tarina on esimerkki siitä, että vielä lapsena ei tarvitsekaan tietää, mitä haluaa tehdä isona. Ilona kertoo kokeneensa yläasteella paineita siitä, että pitäisi tietää mitä haluaa lopun elämänsä tehdä. Uusia ammatteja syntyy jatkuvasti ja aina voi myös vaihtaa alaa ja opiskella uuden ammatin aikuisenakin. Ilona haluaa myös sanoa nuorille, että tulevaisuudesta ei kannata liikaa murehtia, sillä se vie todella paljon energiaa.

Ilona kertoo huomaavansa nopeasti sen, jos tekee liikaa töitä.

”Huomaan heti, jos pitää hidastaa. Jaksamisessa auttaa se, että syön terveellisesti ja urheilen. Olen käynyt viime aikoina paljon joogaamassa. Jos syöminen, liikkuminen ja lepo ei ole riittävää tai joku niistä kolmesta ei ole kunnossa, se vaikuttaa heti töihin negatiivisesti.”

10 vuotta nuoremmalle eli 11-vuotiaalle itselleen Ilona sanoisi, että voisi opiskella vähän ahkerammin.

”Joinain kouluvuosina minulla ei ollut ihan kauheasti kiinnostusta kouluun. Ei se ole niin aikaa vievää tehdä läksyt kunnolla ja vähän paremmin lukea kokeisiin. Se myös palkitsee myöhemmin. Itse pääsee helpommalla myöhemmin, jos on hoitanut hommat kunnolla”, Ilona kertoo vähän nauraen.

Unelmien tavoittelussa Ilona kannustaa vain menemään omaa unelmaansa kohti.

”Toivon, että sinulla on ympärillä ihmisiä, jotka kannustavat sinua. Olen itse kokenut sen, että on tosi vaikeaa tavoitella unelmia, jos lähipiirissä on ihmisiä, jotka eivät tue sinua. Voit tehdä ihan mitä vain, kun sinulla on elämässä ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja uskot myös itse itseesi.”

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top