Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Oletko sinä juuri saanut kutsun kesätyöhaastatteluun?

Ole ylpeä itsestäsi, koska sinun työhakemuksesi ja ansioluettelosi on tehnyt vaikutuksen työnantajaan. Älä kuitenkaan huokaise helpotuksesta, koska kesätyöhaastattelu on myös tärkeä vaihe työhaussa.     Kun teet taustatyön huolella, sinulla on parempi mahdollisuus saada työpaikka.

Kesätyöhaastatteluita pidetään monilla erilaisilla tavoilla. Yleisin tapa on yksityishaastattelu, jossa on vain mukana sinä ja työnantaja(t). On myös olemassa ryhmähaastatteluita, jossa sinun lisäksi myös monia muita haastateltavia. Tällöin työnantaja näkee sinun sosiaaliset taidot myös käytännössä. Haastatteluita pidetään myös puhelimitse tai videon välityksellä. Nämä ovat melko harvinaisia, mutta ovat yleistyneet vuosien varrella.  Haastatteluissa voi olla yksi tai useampi haastattelija. Se pidetään useimmiten työnantajan tiloissa ja kestää noin tunnin verran. Sinun kannattaakin ottaa yhteyttä työnantajaan ja varmistaa häneltä missä haastattelu pidetään, keitä siinä on paikalla ja pitääkö sinun ottaa jotain muuta huomioon.

Kesätyöhaastatteluun kannattaa valmistautua huolella. Työhaastattelussa kysellään yleensä samanlaisia kysymyksiä. Miksi vaihtamaan toimintaa, joka toimii? Joten harjoittele näihin kuuteen  kysymykseen vastaamista ennen kesätyöhaastattelua:

 • Itsestä kertominen
 • Miksi haluat tulla meille töihin?
 • Sinun heikkoudet ja vahvuudet
 • Tulevaisuus viiden vuoden päästä
 • Reagointi konflikteihin
 • Miksi meidän tulisi palkata sinut?

Kun harjoittelet noihin kysymyksiin vastaamista työnantajan ja yrityksen arvojen mukaisesti ja totta kai rehellisesti niin olet vahvoilla. Muista miettiä asioita, mitkä ovat tärkeitä arvoja yritykselle.

”Eli itseasiassa sain vast viime kesänä ekan kesätyöpaikan (josta sittemmin tuli mun eka vakituinen työ). Mut se oli kiva haastattelu, ei oltu missään toimistossa tai näin. Mua oli haastattelemassa kaksi henkilöä ja se oli aika rentoa jutustelua. Erikoisinta ehkä koko touhussa oli se, että haastattelu tuntui olevan vaan ikään kuin pakollinen muodollisuus, sillä toinen haastattelijoista kertoi soittavansa parin päivän kuluttua ja halusi varmistaa että ”olemme edelleen samaa mieltä työn aloittamisesta ja että olisin edelleen kiinnostunut kyseisestä työstä” Nuortennetin toimittaja.

 Pukeutuminen kesätyöhaastatteluun voi olla vaikeaa. Tärkeintä on kuitenkin, että tunnet olosi mukavaksi. On myös hyvä, jos tyylisi kertoisi sinun luonteestasi ja tyylistäsi jotain . Se voi antaa työnantajalle hyvän kuvan sinusta. Joskus on myös pukeutua työn mukaisesti kannattaa. Pukukoodit vaihtelevat työnantajasta riippuen. Juuri siksi kannattaakin katsoa organisaation nettisivuja ja sosiaalisia medioita, jos saisit sieltä inspiraatio pukeutumiseen. Muista kuitenkin, että on parempi ylipukeutua kuin alipukeutua. Siksi juuri kauluspaidat, bleiserit ja siistit housut ovat yleisiä vaatetuksia ja niitä on monenlaisiin tyyleihin sopivia.

Jännitys on yleinen asia kaikenlaisissa kesätyöhaastatteluissa. Sen takia on juuri tärkeää, että osaat lievittää omaa jännitystäsi. Alhaalla onkin sitten kuusi tapaa lievittää jännitystä:

 • Varaudu aina pahempaan
 • Harjoittele etukäteen
 • Selvitä käytännön asiat ajoissa
 • Pyydä kannustusta
 • Rauhoita kehosi musiikilla tai hengitysharjoituksilla
 • Työ haastattelu on vain keskustelu

Näillä vinkeillä pärjäät pitkälle. Nuku edeltävänä yönä hyvät yöunet ja valmistaudu hyvin. Lisäksi muista kysyä  työhaastattelijaltakin jotain kysymyksiä. Se kertoo sinusta, että olet kiinnostunut organisaatiosta.

Amanda

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Tukea ja apua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top