Siirry sisältöön

Erotu työnhaussa videohakemuksella

Voit erottautua muista työnhakijoista myös videohakemuksen avulla ja parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun. Videolla saat näyttää, minkälainen persoona todella olet ja se on myös hauska ja rento tapa tuoda esiin osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Voit tehdä videon joko vain yhtä tiettyä paikkaa varten tai vaikkapa yleisesti kesätyönhakua ajatellen. Jos olet aikeissa lähettää saman videon useammalle työnantajalle, mieti, miten se puhuttelee kyseistä työnantajaa. Ei kannata lähettää kuriiriyritykselle videota, jossa kerrot olevasi kiinnostunut ensisijaisesti kaupan alan tehtävistä, vaan voit mainita yleisemmällä tasolla hakevasi kesätyötä ja keskittyä kertomaan itsestäsi.

Videon voit kuvata itsellesi mieluisassa paikassa, esimerkiksi ulkona tai kotisohvalla. Tärkeintä on, että pystyt olemaan paikassa ja tilanteessa luontevasti, jolloin parhaat puolesi tulevat esiin. Voit pukeutua videota varten hieman rennommin kuin esimerkiksi työhaastatteluun. Yksivärinen yläosa voi olla parempi vaihtoehto kuin todella värikäs ja kuviollinen, jotta huomio kiinnittyy sinuun eikä vaatteisiisi. Jos kuitenkin koet, että tuot mielelläsi räikeällä paidalla persoonaasi esiin, silloin se on varmasti oikea valinta.

Onko kameran edessä itsestäsi kertominen sinulle helppoa?

Näytä vastaukset

 ...  ...

Kannattaa tehdä etukäteen käsikirjoitus siitä, mitä aiot sanoa. Mieti tarkkaan, miten haluat esitellä itsesi muutamalla lauseella. Panosta erityisesti siihen, että annat mielikuvan siitä, minkälainen olet ja kerrot motivaatiostasi kyseistä alaa tai paikkaa kohtaan. Kerro, mitä kaikkea olet ehtinyt tehdä aiemmissa työpaikoissasi tai työharjoitteluissa ja kerro myös harrastuksistasi. Voit mainita pääosaamisalueesi lyhyesti videolla, jos olet esimerkiksi tehnyt osaamisperustaisen CV:n. Kerro myös hieman tulevaisuuden suunnitelmistasi työelämän suhteen.

Sopiva videon pituus on 1-3 minuuttia, joten kyseessä on tiivis esittely sinusta. Kaikkea mahdollista ei mahdu tässä ajassa kertomaan, mutta tavoitteena onkin saada rekrytoijan mielenkiinto heräämään, jotta pääset haastatteluun keskustelemaan lisää. Puhu videolla riittävän rauhalliseen tahtiin ja ole oma itsesi, vaikka kameran edessä olo voikin jännittää. 

Jos mietit, tuliko videosta liian repäisevä, muista, että tarkoitus onkin, että tuot omaa persoonaasi esiin. Pyydä palautetta vaikka kaverilta tai järjestäkää yhdessä kuvaussessio molempien työnhakuja varten! Älä murehdi liikaa esimerkiksi kuvanlaadusta, tavallisella puhelimella saa yleensä riittävän hyvää laatua. Voit tallentaa valmiin videon piilotettuna Youtubeen tai johonkin pilvipalveluun, esimerkiksi Google Driveen.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top