Haitalliset ja vaaralliset somehaasteet
Erityisesti videoiden jakamiseen perustuvissa sosiaalisissa medioissa leviää haasteita, joissa muita käyttäjiä kannustetaan lähtemään mukaan jonkinlaiseen toimintaan. Haasteissa kehotetaan kokeilemaan esimerkiksi temppuja tai tehtäviä.
Useimmat näistä haasteista ovat vaarattomia ja viihdyttäviä. Ne voivat esimerkiksi tarjota hauskaa tekemistä perheen tai kavereiden kesken ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Monet tanssihaasteet, tai haasteet, joissa jaetaan lempikirjoja tai -elokuvia, saattavat olla tällaisia.
Joskus haasteisiin kuitenkin kätkeytyy erilaisia riskejä. Siksi onkin tärkeä pysähtyä hetkeksi miettimään ennen kuin haastetta lähtee toteuttamaan.
Testaa tunnistatko vaarallisen somehaasteen
Testaa millainen somehaasteeseen osallistuja olet
Jotkut haasteista saattavat sisältää fyysisen loukkaantumisen tai jopa kuoleman vaaran.
Esimerkiksi erilaisia temppuja tai stuntteja sisältävät haasteet saattavat olla tällaisia. On hyvä muistaa, että somessa näkemäsi temppu saattaa olla pitkällisen harjoittelun tulos tai tuotettu kuvamanipulaation avulla. Ei siis kannata lähteä kokeilemaan ihan mitä tahansa.
Moni haaste kannustaa myös syömään tai juomaan jotain, mikä saattaa oikeasti olla hyvinkin vaarallista, vaikka aluksi kuulostaisi harmittomalta. Esimerkiksi joitakin ruoka-aineita voi turvallisesti syödä pienissä määrin, mutta suurina määrinä se onkin vahingollista.
Vaikka haaste ei itsessään olisi vaarallinen tai haitallinen, voi sen toteuttamiseen liittyä muitakin ongelmakohtia.
Jos esimerkiksi kokeilet haastetta, jonka toteuttaminen osoittautuukin vaikeaksi, saattaa siitä tulla paha mieli. Toisinaan haaste saattaa myös pyytää sinua jakamaan kokemuksen, ajatuksia, henkilökohtaisia muistoja tai arkaluontoisia tietoja, joita ei tunnu hyvältä jakaa tai edes kannata jakaa.
Sinulla on oikeus asettaa itse omat rajasi.
Varmista turvallisuus!
Onko tämän haasteen toteuttaminen turvallista sinulle itsellesi, muille ja sinua ympäröivälle tilalle? Piileekö haasteessa esimerkiksi loukkaantumisen vaara tai vaatisiko haaste itse asiassa erilaisen tilan? Mitä tapahtuu, jos kokeilemasi temppu meneekin pieleen?
Jos haasteessa kannustetaan syömään tai juomaan jotakin, ota ensin selvää voiko se olla haitallista.
Vaarallinen haaste kannattaa ilmiantaa ylläpidolle.
Älä paljasta liikaa
Voisiko haaste olla huijauksen osa? Vaaditaanko haasteessa esimerkiksi paljastamaan henkilökohtaista tietoa, joka itse asiassa paljastaakin vaikkapa vihjeitä salasanastasi?
Netissä ei koskaan kannata kertoa osoitetietoja, terveystietoja tai henkilötietoja. Mieti myös, onko tarpeellista jakaa olinpaikkaasi.
Netin muisti on ikuinen
Muista, että et voi olla varma saatko ikinä täysin poistettua nettiin päätynyttä materiaalia.
Mieti, voisiko joku väärinkäyttää haasteeseen kuvaamaasi materiaalia. Oletko varma, että haluat haasteen esille tuomat materiaalit ikuisiksi ajoiksi nettiin?
Käytitkö kuvassasi filtteriä? Filtterin efektit on joskus mahdollista peruuttaa, myös eri käyttäjän laitteilla.
Mieti mitä viestit osallistumalla haasteeseen
Jotkut haasteet ovat osa virallista tai epävirallista kampanjaa. Mieti, haluatko oikeasti tukea sitä tarkoitusta, johon haaste liittyy. Haasteeseen ei kannata koskaan osallistua muiden painostuksesta.
Huolehdi omasta mielenterveydestäsi
Onko vaara, että haasteeseen vastatessa tuleekin paha mieli? Tällaisia haasteita saattavat olla esimerkiksi ulkonäköä ihannoivat sisällöt, kuntohaasteet tai erilaiset kauneushaasteet.
Entä jos haaste ei toimikaan kuten sen pitäisi? Mitä, jos lataamaasi sisältöön tuleekin negatiivisia kommentteja? Onko sinulla keinoja tällaisen kohtaamiseen?
Varmista ettet riko lakeja!
Kannustaako haaste tekemään jotakin epäreilua tai jopa laitonta?
Mieti kahdesti ennen kuin lähdet mukaan haasteisiin, joissa pilaillaan toisten kustannuksella tai kuvataan toisia ilman heidän suostumustaan. Laittomuuksiin kannustaviin haasteisiin ei pidä lähteä mukaan. Lait ovat usein paikallaan omaksi suojaksemme.
Laittomuuksiin kannustavista haasteista kannattaa aina ilmoittaa poliisille!
Euroopan unionin rahoittama. Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.
Aiheeseen liittyvät
Aiheeseen liittyvät
- Some ja ulkonäköpaineet
- Miten toimia somehaasteissa?
- Laki ja netti
- Kriittisesti netissä
- Mieti ennen kuin kilkkaat tai postaat