Siirry sisältöön

Mieti ennen kuin klikkaat tai postaat

Kaikki netissä julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot näkyvät potentiaalisesti koko maailmalle – myös isovanhemmillesi, opettajillesi ja tuleville työnantajillesi. Yksityisiin viestiketjuihin lähettämät kuvat, viestit ja videot voivat lähteä leviämään. Julkaise netissä sellaisia asioita, joista voit olla ylpeä ja jotka kestäisivät vaikka oman mummosi katseen. Toimi samoin muiden ihmisten suhteen.

Kerran netissä julkaistua tekstiä, kuvaa tai videota voi olla hankala saada koskaan pois. Netti on tavallaan kuin iso kopiokone tai arkisto. Siinä missä televisiossa ja radiossa ohjelmat tulevat ja menevät, netissä sama sisältö voi säilyä vuodesta toiseen ja tulla vastaan pitkänkin ajan kuluttua. Tämän takia jokaista verkkoon laitettua tietoa on syytä punnita tarkkaan. Jos lopetat jonkin sosiaalisen median kanavan käytön, oma käyttäjätili kannattaa poistaa kokonaan. 

Joskus netin sisällöt voivat ahdistaa tai järkyttää. Älä laita vahinkoa kiertämään ja jaa sisältöjä eteenpäin – oikea tapa toimia on ilmoittaa asiattomista sisällöistä sivuston ylläpitäjälle, rikollisen sisällön kohdalla poliisille. Mieltä askarruttavista nettisisällöistä kannattaa rohkeasti jutella luotettavan kaverin tai aikuisen kanssa. 

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa luoda esimerkiksi nettiprofiilia.  Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta. 

  • Ketkä kaikki pääsevät jakamaani tietoon tai kuvaan käsiksi? 
  • Voivatko he jakaa tietoja tai kuvia eteenpäin? 
  • Luotanko niihin ihmisiin, joille annan tietoja tai kuvia? 
  • Voiko jakamani tieto tai kuva koitua minulle tai jollekin muulle harmiksi jossain vaiheessa? 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top