Hoppa till innehållet

Symptom på ätstörningar

Symtom på ätstörningar beskrivs här nedan. Det är viktigt att komma ihåg att ätstörningar uppstår individuellt och som med andra sjukdomar, kan endast en läkare bedöma vilken sjukdom det är frågan om. Om du är orolig för dig själv eller någon nära dig är det viktigt att söka hjälp.

Jag sportade som en galning. Jag räknade hela tiden hur mycket kalorier jag lyckades bränna. Jag började hoppa över måltider och kände en viss tillfredsställelse av det. Vågen visade allt mindre. Ändå såg jag alltid samma feta reflektion i spegeln. Jag kände mig trött och oinspirerad hela tiden. Jag kände ångest men fortsatte ändå.

Hos en person som lider av anorexi kretsar tankarna konstant kring mat trots att man inte vill äta det. Målet är att gå ner i vikt så mycket som möjligt.

Viktökning är den värsta mardrömmen och oron för att gå upp i vikt plågar ständigt. En sjuk person ser sig själv som fet, även om hen i verkligheten är en väldigt smal. Flickor förlorar sin mens vanligtvis redan tidigt i sjukdomen.

En ätstörning kan börja med en oskyldig diet, som i början kan ge känslor av tillfredsställelse, men som gradvis går ur kontroll. Då ger det mycket fler problem än välmående till en ung person.

Den unga ändrar sin kost och eliminerar särskilt fetter och socker. Anorexi är också ofta förknippat med tvångsmässig träning. Man måste ständigt vara i rörelse och förbruka så mycket kalorier som möjligt.  All uppmärksamhet går åt till att fundera hur man ytterligare kunde gå ner i vikt.

Att vara länge undernärd orsakar olika symtom. Skelettet blir skört och tankeförmågan försämras. Svält orsakar också många psykiska symtom som depression, tvångsmässigt mattänkande, ilska, distansering, orkeslöshet, ångest och sömnlöshet. I värsta fall kan anorexi leda till döden.

Maten kontrollerade mitt liv. Jag försökte säga nej till allt sött och ohälsosamt. Men sen brast kontrollen alltid och jag slukade i mig allt jag kunde få tag på. Efter det var jag tvungen att kräkas. Jag fastade, slukade och kräktes. Det blev en vana som fick mig att känna mig mer och mer olycklig.”

Det tvångsmässiga behovet av att hetsäta är en del av livet för en person med bulimi. Hetsätningsanfallen sker regelbundet och kan inte riktigt kontrolleras. Hetsätning följs av både fysiskt och psykiskt illamående. För att må bättre känner personer med bulimi att man måste bli av med maten man äter genom att kräkas, tvångsmässigt sportande eller med att använda laxermedel eller uttorkningsmediciner.

En person med bulimi är vanligtvis av normal vikt, men känner sig fet. I många fall upplever den drabbade djup skam och skuld, och berättar inte för någon om det. Hetsätning och kräkningar gör man i smyg.

Bulimis livsstil blir tungt för kroppen. Det kan leda till arytmi, hjärtskador och matsmältningsstörningar. Tändernas emalj fräts som ett resultat av sura kräkningar. Kräkningar inflammerar också struphuvudet och tandköttet. Spyreflexer kan komma när man äter, även när man inte ens vill det. Man känner sig deprimerad. I bulimi kan man dö precis som i anorexi.

Hetsätningsstörning (BED) är den vanligaste ätstörningen. Symtomen liknar bulimi, med skillnaden att personen med BED inte försöker bli av med den hetsätna maten. Den drabbade försöker kontrollera ätandet och sin kropp, men att konstant kontrollera över ätande leder ibland till att man tappar kontrollen och hetsäter.

Hetsätning innebär en känsla av att man inte kan kontrollera situationen. Hetsätande har inget att göra med känslor av hunger eller mättnad. Den utlösande faktorn kan man inte alltid själv heller veta. Ofta upprätthålls hetsätningsspiralen av strikt kontrollerade viktminskningsförsök. Detta blandar ihop regleringen av hunger och mättnad, och då missar man ofta måltider. BED beteendet ger ofta en känsla och upplevelse av skam. I denna situation tänker man ofta att bantning är lösningen till hetsätningen men egentligen är det bantningsförsöken som upprätthåller ekorrhjulet.

“Mitt syfte var bara att leva så hälsosamt som möjligt. Sen gick det bara för långt. Livet blev en enda prestation. Hälsosam mat blev en fullständig besatthet. Det var väldigt få rätter kvar som jag gick med på att äta. Allt började bli mer ångestfyllt. Jag var låst – och jag gick ner i vikt.”

Ortorexi börjar ofta med att man ägnar mer uppmärksamhet än normalt åt en hälsosam kost. Gradvis blir man mer och mer besatt av hälsosam mat. All uppmärksamhet och energi är inriktat på att planera och tillreda hälsosam mat. Detta börjar kontrollera vardagen.

En person med ortorexi gallrar bort mer och mer livsmedel från sin kost hela tiden. Då man lider av ortorexi blir livet gradvis mer instängt, eftersom “fel” mat inte kan ätas och mat som klassificeras som “rätt” minskar. Man får inte i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Detta orsakar i sin tur brister i kroppen. Lika mycket som med anorexi och bulimi, förvärras ortorexi med tiden om inte den behandlas.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top