Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Opetusministeri: Li Andersson

Li Anderssonilla oli monia haaveammatteja lapsuudessa, hän kertoo miettineensä muun muassa kirjailijan sekä näyttelijän uraa. Lopulta kuitenkin politiikka oli se, mikä kiinnosti kaikkein eniten.

”Asetuin kuntavaaleissa ehdolle vuonna 2008. En tullut silloin valituksi. Politiikka kiinnosti kuitenkin niin paljon, että tein sitä vapaa-ajalla. Jossain vaiheessa vaaleissa meni tosi hyvin ja huomasin saavani luottamusta ihmisiltä. Päätin, että haluan yrittää päästä eduskuntaan. Se onnistui vuonna 2015 ja siitä lähtien olen työskennellyt politiikan parissa.”

Vuonna 2019 Li Anderssonista tuli opetusministeri. Ministeriksi pääsemisestä Li oli hyvin iloinen.

”Tämä oli ihan unelmapesti mulle. Istuin eduskunnassa sivistysvaliokunnassa, joka työskentelee koulutuksen, tieteen, kulttuurin ja liikunnan kysymysten parissa. Oli tosi kivaa, että pääsin työskentelemään näiden asioiden parissa, joihin olin perehtynyt jo aiemminkin.”

Opetusministerin työ on todella monipuolista.

”Vastaan lainsäädännön valmistelusta omalla toimialallani, joka pitää sisällään niin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen kuin vapaan sivistystyön. On myöskin erilaisia hankkeita ja projekteja sekä osoitetaan rahoitusta eri tarkoituksiin.”

Työn parhaina puolina Li kokee, että oppii paljon uutta asioista, jotka itseä kiinnostaa.

”Myöskin se, että on politiikassa nyt sellaisessa paikassa, jossa pääsee tekemään. Jos on opposition kansanedustaja, työ on enemmän hallituksen haastamista. Nyt pääsee toteuttamaan niitä asioita, joista on puhunut.”

”Pidän Vasemmistoliitossa erityisesti siitä, että se pyrkii yhdistämään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kunnianhimoiseen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Eli ei nähdä, että nämä kaksi ovat vaihtoehtoisia tavoitteita vaan ne pyritään aidosti yhdistämään. Myös siksi, että Vasemmistoliitossa pidetään tiukasti kiinni tietyistä tärkeistä periaatteista, kuten ihmisten väliseen tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen liittyen.”

”Yhteiskunta asettaa yhä kovempia vaatimuksia opiskelijoille, ja sen lisäksi mä luulen, että opiskelijat vaativat itse itseltään liikoja. Yhteiskunnallinen keskustelu on mennyt siihen, että hirveästi painotetaan kuinka pitäisi todella aikaisessa vaiheessa jo tietää ja valita mitä haluaa tehdä. Olen yrittänyt omalta osaltani painottaa sitä, että aina voi valita uusiksi. Vaikka ei ole vielä varma siitä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa, ehtii kyllä miettiä. Vääriä valintoja ei ole. Tärkeä asia mitä tullaan nyt tekemään, on se, että tullaan kohdentamaan lisää rahoitusta oppilas- ja opiskelijahuollon kehittämiseen eli siihen, että voidaan vahvistaa niitä palveluita, mitä oppilaalle tai opiskelijalle on siinä mahdollisimman lähellä.”

Nuorille opetusministeri antaa vinkkinä, että kannattaa valita sellaisia aineita, joista itse on kiinnostunut.

”Silloin motivaatio on kaikkein suurinta ja se korreloi kaikkein parhaiten myöskin hyvän opintomenestyksen kanssa. Ei kannata olla niin hirveän ankara itselleen.”

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top