Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Nuoret ja koulupaineet

Koulussa puhuttaessa onnellisesta tai hyvästä elämästä, usein tulee mieleen koulu ilman paineita. Koulunkäynti tuntuisi helpommalta, jos ei tarvitsisi koko ajan suorittaa. Olla kaikkein paras. Loputtomalta tuntuva paine läpi koulu uran on nykypäivää. Kokoaikainen suorittaminen haastaa mielenterveyttä ja jaksamista. Aina tarvitsee olla kaikkein paras, miellyttää tai olla tietynlainen.

Kysyimme Nuortennetin sosiaalisessa mediassa nuorilta heidän kokemuksiaan koulupaineista, ja mitä he haluaisivat antaa vinkiksi nuorten kanssa oleville aikuisille.

Mitä ne paineet ovat?

Paineet koulussa voi olla monenlaisia.

Suoriutua hyvin. Jaksaa olla tietynlainen. Kenenkään koulupaineet ei ole verrattavissa toisiinsa, koska paineita voi tulla monesta eri syystä. Perheen esikoisella voi olla paineita suorittaa koulu hyvin ja mallikkaasti. Olla se kympin oppilas. Perheen muut lapset eivät halua tuottaa pettymystä, joten paineita koulunkäyntiin voi tulla monesta suunnasta. Epäonnistumisen pelko on myös mainitseminen arvoinen asia.

Kaikki paineet eivät myöskään liity arvosanoihin, vaan myös jokapäiväinen arki voi tuoda paineita. Olo, että pettäisi jonkun, voi olla läsnä. Pakottava tunne suorittaa täysillä, vaikka ei jaksaisi tai yksinkertaisesti pysty.  Koulu voi aiheuttaa myös ulkonäköpaineita.

Koulupaineet voivat olla myös piiloon jääneitä oppimisen haasteita. Oppiminen voi olla haastavaa ryhmässä ja paine pysyä mukana kasvaa. Myös muutokset koulussa ja muussa elämässä voivat tuottaa stressiä. Joitain asioita on vaikea sanoittaa ja se kaipaa vain aikaa löytää juuri tietylle nuorelle sopivat tavat.

Elämän taitekohdat esimerkiksi siirryttäessä toiselle asteelle

Paineet voivat kasvaa, jos tukea muutokseen ei ole saatavilla. Tuki voi olla vain sitä, että joku kuuntelee ajatukset. On läsnä hetkessä, jossa ehkä itsekään ei tiedä minne suuntaan kulkee tai mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jatko-opintojen hakuaikojen lähestyessä alkaa miettimään, että riittääkö esimerkiksi numerot tai keskiarvo unelmien kouluun. Aikuinen voi tilanteessa tsempata ja tarjota apua, ihan pienikin asia riittää.

Koulun päättyessä ei kannata olettaa, että tilanne helpottuisi mitä lähemmäksi esimerkiksi koulun loppu tulee. Lainaten kyselyyn vastannutta nuorta “älä sano että enää X määrä aikaa jäljellä”, se kuulostaa siitä koulusta ’kärsivälle’ todella pahalta ja tuottaa epähuomioidun olon. Niin kuin sillä ei olisi väliä, miltä siitä tuntuu kun “ei ole paljoa jäljellä”.

Kaikki nuoret eivät ole samanlaisia. Koulusysteemi nykymaailmassa on edelleen sellainen, jossa oppilaat yritetään saada yhteen ja samaan muottiin. Vaikka kaikki ei loogisesti siihen sovi. Vasta viime vuosina erilaisuutta on alettu tunnistamaan jossain nopeammin ja jossain hitaammin. Aina tarvitaan ne ensimmäiset, jotka ottavat kissan pöydälle ja alkavat oikeasti kyseenalaistamaan normeja. Sekin voi käydä raskaaksi olla se ensimmäinen. Erilaisuuden tunnistaminen esimerkiksi myös opettajien välillä voi olla huomattavan erilaista ja se voi johtaa koulupaineisiin tai lisätä niitä, jos oman itsensä olemista täytyy selitellä. Mutta positiivista on se, että koulumaailma kehittyy pienin askelin kohti kaikille turvallista paikkaa.

Miltä paineet tuntuvat?

Paineet tuntuvat jokaisella eri tavalla. Joillekin paineiden kasautuessa tulee voimaton olo. Että ei pystykään tekemään tai olemaan. Myös “pahalta” tulee esille puhuttaessa, miltä paineet tuntuvat. Sana mielestäni kuvaa tarpeeksi sitä, miltä paineet tuntuvat. Paineiden purkautuessa jotkut itkevät, jotkut vetäytyvät. Siihenkin on jokaisella oma tapansa. Tärkeintä olisi löytää se oma tapa, kuinka paineiden alla selviää, jotta paineet eivät kasaudu ylitsepääsemättömiksi. Paineet voi tuntea myös ihan fyysisesti esimerkiksi unettomuutena.

Usein nuorta tukiessa tai kuunnellessa voi huomata, että ei nuori tarvitse kuuta taivaalta.

Kirjoittaessani opettajille palautetta, mietin, miten he olisivat voineet tukea ja auttaa koulupaineiden keskellä. Kysyimmekin Nuortennetin sosiaalisessa mediassa sekä Nuortennetin vapaaehtoisilta vinkkejä nuorten kanssa oleville aikuisille, miten tukea nuorta koulupaineiden keskellä? Vastauksissa nousi se, että aikuinen kuuntelee ja antaisi aikaa. Vaikuttaisi kiinnostuneelta. Myöskään vertailu toisiin ei paineiden keskellä helpota oloa. Syyllistäminen ei auta tai sellainen kettuilu “nyt saattoi mennä koulu vähän huonosti, mutta kyllä se siitä”. Tyhjät lupaukset ja turruttavat lausahdukset jättävät vain tyhjän ja edelleen stressaantuneen olon. Olettaminen voi olla myös hiirenloukku, joten älä oleta vaan tule tilanteeseen avarin mielin. Tilan antaminen voi olla myös tärkeä asia nuorelle.

 

Vinkit aikuiselle nuoren tukemiseen

-Tarjota mahdollisuuden saada apua kokeeseen lukemiseen

-Älä vaan sano että “kyllä se siitä”

-Älä vertaa muihin

-Kuuntele, auta, hyväksy

-Älä oleta nuoren jaksamisen tasoa

-Älä anna nuoren ymmärtää, että numerot määrittäisivät hänen arvonsa ihmisenä

-Nuori ei tarvitse kuuta taivaalta, vain kuuntelevan ja läsnä olevan aikuisen

-Kysy nuorelta, miten hänellä menee

 

Kirjoittajan tiedot

Kia-Maria

Kesätyöntekijä 2023

 

Aiheeseen liittyvät

Koulu ja opiskelu

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top