Tunnistatko rikoksen? -testi

Testaa tunnistatko rikoksen!

Lue rauhassa jokainen vaihtoehto ensin läpi ja vastaa vasta sen jälkeen. Useat vastausvaihtoehdot voivat olla oikein, joten voit miettiä, mitkä kaikki kohdat voivat  olla oikein, vaikka testistä voi valitettavasti valita vain yhden vaihtoehdon.

0%

1. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää rikoksen tunnusmerkit?

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus c. Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden yksityiselämään, rauhaan ja kunniaan. Kuvan ottaminen salaa yksityisessä tilanteessa (esimerkiksi toisen kotona tai julkisissakin pesutiloissa) voi sellaisenaan olla rikos. Muistathan, että julkisella paikallakin otettujen kuvien julkaiseminen vaatii aina harkintaa ja kuvan, jossa toinen henkilö on tunnistettavissa, julkaiseminen on sallittua vain jos kuva itsessään ei ole loukkaava eikä sitä julkaista loukkaavassa yhteydessä.

2. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit?

Valitse 2 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Oikeat vastaukset a. ja c. Toisen haukkuminen sosiaalisessa mediassa tai valheellisen juorun levittäminen toisesta (vaikka ilman henkilön nimeä, jos hänet voi tunnistaa) voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön erityisesti, jos teko voi todennäköisesti loukata tai muutoin aiheuttaa kärsimystä tai vahinkoa toiselle. Toisen henkilön lähestyminen muutamin viestein, joiden sisältö ei ole millään tavoin loukkaava tai ahdistava, on lähtökohtaisesti sallittua. Tiesitkö kuitenkin, että rikoslain mukaan toisen tarkoituksellinen häiritseminen toistuvin puheluin tai viestein, jotka voivat todennäköisesti aiheuttaa teon kohteelle huomattavaa haittaa tai häiriötä saattaa olla rikos. Kerrothan aina aikuisille, jos joku viestittelee tai soittelee sinulle jatkuvasti tahtomattasi. Toisen henkilön lähestyminen muutamin viestein, joiden sisältö ei ole millään tavoin loukkaava tai ahdistava, on lähtökohtaisesti sallittua. Tiesitkö kuitenkin että rikoslain mukaan toisen tarkoituksellinen häiritseminen toistuvin puheluin tai viestein, jotka ovat omiaan aiheuttamaan teon kohteelle huomattavaa haittaa tai häiriötä saattaa olla rikos. Kerrothan aina aikuisille, jos joku viestittelee tai soittelee sinulle jatkuvasti tahtomattasi.

3. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit?

Valitse 2 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Oikeat vastaukset b. ja d. Suomen perustuslaki suojaa jokaisen kunniaa. Valheellisen tiedon levittäminen toisesta voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Normaali väittely ja eri mieltä oleminen opettajan kanssa on sallittua.. Opettajaa pilkkaavan videon julkaiseminen voi loukata tämän kunniaa ja olla rikos.

4. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää fyysisen väkivallan tunnusmerkit?

Valitse 3 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Oikeat vastaukset a., b. ja d. Muistathan, että ihan jokaisella on oikeus olla turvassa, eikä toisen fyysiseen koskemattomuuteen saa puuttua. Vaikka toista ei fyysisesti vahingoittaisikaan, myös väkivallalla uhkailu yksinään voi olla rikos. Toisen terveyden vahingoittaminen (myös pilailumielessä) voi olla rikos.

5. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää varkauden tunnusmerkit?

Valitse 4 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Oikeat vastaukset a., b., c. ja d. Muistathan, että toisen omaisuuden luvaton itselle ottaminen, pitäminen tai luovuttaminen toiselle voi olla rikos. Tekijänoikeuden suojaa nauttivan teoksen julkaiseminen vaatii aina tekijän luvan. Tekijänoikeuden suojaa nauttivan teoksen julkaiseminen vaatii aina tekijän luvan. Ethän julkaise myöskään videota, joka sisältää toisen yksityiselämää koskevaa tietoa ilman toisen lupaa tai toisen henkilön kunniaa loukkaavaa materiaalia.

6. Mitkä seuraavista vaihtoehdoista saattaisivat täyttää kunnianloukkauksen tai identeettivarkauden tunnusmerkit?

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus d. Muistathan, että myös sosiaalisessa mediassa toisten haukkuminen on väärin ja voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Ei myöskään ole oikein tai reilua levittää kaverista valheellista tietoa, joka voi aiheuttaa toiselle vahinkoa ja pahaa mieltä. Myös toisen nimen käyttäminen ilman lupaa voi olla rikos, jos nimeä tai henkilötietoja käytetään ulkopuolisen henkilön erehdyttämiseen. Eli pilailumielessäkin lähetetty lehtitilaus voikin olla rikos. Otathan huomioon kaikkien, myös julkkisten tunteet, etkä hauku muita.

Testaa tunnistatko rikoksen!
Hupsista!

Kokeilepa uudelleen. Harjoitus tekee mestarin!
Hyvä!

Hienoa! Tiesit jo aika monta kohtaa. Jos haluat, voit kokeilla saada vielä täydet pisteet.
Vautsi!

Mahtavaa työtä! Jatka samaan malliin.

Share your Results:

Testi on tehty yhteistyössä juristien Linda Ojasen, Taru Taajamaan ja Carita Viidan kanssa. He halusivat tukea MLL:n kiusaamisen vastaista työtä.

Aiheeseen liittyvät