Siirry sisältöön

Väkivalta jättää jäljet

”Ramppasin jatkuvasti terkkarilla vatsakivun ja päänsäryn takia. Ne aina paheni silloin, kun kotona oli tilanne päällä. Kerran terkka kysyi, että onks kotona kaikki ok. Ensin epäröin, et voinks mä kertoo. Mutta sitten ajattelin, että mä en vaan jaksa enää samaa rataa.”

Kaikenlainen väkivalta on haitallista. Pahinta on, jos joutuu todistamaan omien vanhempien tai sisarusten välistä vakavaa väkivaltaa tai, jos joutuu itse kotona väkivallan kohteeksi. Väkivalta ja sen uhka aiheuttavat usein pelkoa ja henkisiä oireita. Vanhempien alkoholinkäyttö voi lisätä väkivaltaisuutta. Väkivalta on aina rikos ja siitä on kerrottava poliisille. Myös silloin, kun se tapahtuu perheenjäsenten välillä.

Yksikin läimäisy, potkaisu, tai lyönti on liikaa. Väkivallan kokeminen, näkeminen tai kuuleminen vahingoittaa ihmistä. Jo yksikin läimäisy tai potku voi aiheuttaa pelkoa ja turvattomuuden tunnetta. Jos väkivalta kodissa on jatkuvaa, voi kodin tilanteesta kantaa mielessään jatkuvaa huolta. Väkivalta luo pelon ilmapiirin, joka on jatkuva seuralainen. Väkivaltaa kokenut saattaa oireilla hyvinkin vakavasti.

Väkivallan näkeminen ja kuuleminen on hyvin pelottavaa ja ahdistavaa. On kamalaa nähdä, jos omaa vanhempaa tai sisarusta satutetaan. Usein pelkää, että joutuu itse väkivallan kohteeksi. Samalla voi myös tuntea vihaa väkivaltaista henkilöä kohtaan sekä kantaa huolta väkivallan kohteeksi joutuneesta.

Vanhemman väkivaltaisuus lastaan kohtaan haavoittaa aina lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Vanhemman sylin pitäisi olla lapsen turvapaikka. Voi tuntua käsittämättömältä, miten sama käsi voi sekä silittää että lyödä. Fyysinen väkivalta voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia. Lyönnin tai tönäisyn seurauksena voi tulla katkenneita luita tai sisäisiä vammoja. Mitä pienempi lapsi on, sitä vaikeampia vammoja hän voi saada.

Vanhemmat ovat saattaneet sanoa, että väkivalta on perheen yksityisasia eikä siitä saa puhua. Vanhemmat kieltävät väkivallasta puhumisen usein siksi, koska he ovat asiasta häpeissään. Tämän kaltaisia salaisuuksia EI pidä säilyttää. Väkivalta kaikessa muodossaan on rikos ja väkivallan kierre on saatava loppumaan. Joskus väkivallan tekijällekin voi olla lopulta helpottavaa, että asia tulee ilmi. Hän ei välttämättä haluaisi toimia niin kuin toimii.

  • Väkivallasta voi seurata vakavia ruumiin vammoja. Usein väkivalta pahenee ajan kanssa, ja jollekin voi sattua todella pahasti.
  • Väkivallan kokeminen tai näkeminen voi altistaa erilaisille sairauksille kuten masennukselle tai syömishäiriölle.
  • Vatsakipu, päänsärky ja unettomuus voivat olla seurausta pahoinpitelyn näkemisestä tai kokemisesta.
  • Väkivallan kokeminen aiheuttaa voimattomuuden tunnetta, vihaa, ahdistusta ja turvattomuutta.
  • Väkivallan kokeminen tai näkeminen voi johtaa ongelmiin toisten ihmisten kanssa ja voimakkaisiin vihan tunteisiin.
  • Koettu väkivalta heikentää lapsen ja nuoren itsetuntoa, vääristää kuvaa itsestä ja omista taidoista sekä vaikeuttaa elämän hallitsemista.
  • Väkivaltaa kokenut nuori saattaa alkaa hakea huomiota huonolla käyttäytymisellä (alkoholin- ja huumeidenkäyttö, rikokset, väkivaltaisuus), joka vahingoittaa häntä itseään. Tai nuori voi eristää itsensä muista.
  • Väkivalta synnyttää usein väkivaltaa. Lapsi tai nuori saattaa alkaa käyttäytyä itse väkivaltaisesti, sillä hän on oppinut lyömisen tavaksi purkaa kiukkua. Käyttäytymismallit siirtyvät helposti vanhemmilta lapsille.

”Vanhemmilla riidat päättyvät välillä  huutamiseen ja hakkaamiseen. Oon pari kertaa joutunut hälyttämään poliisit paikalle.”

  • Älä mene itse väliin väkivaltaiseen tilanteeseen, ettet joudu itse väkivallan kohteeksi. Pahoinpitelyn lopettaminen ei ole sinun asiasi.
  • Ota yhteys poliisiin soittamalla hätänumeroon 112 tai lähde hakemaan apua naapureilta, ystävien vanhemmilta tai sukulaisilta.
  • Jos sinua itseäsi pahoinpidellään, yritä poistua paikalta ja päästä soittamaan mahdollisimman nopeasti hätänumeroon.
  • Ota yhteyttä oman paikkakuntasi turvakotiin tai sosiaalipäivystykseen. Turvakodit ovat olemassa väkivaltaa kokevia ihmisiä varten, ja voit soittaa niihin milloin vain. Voit oleskella siellä sen aikaa, kun väkivaltatilannetta kotona selvitellään. Jos aivan kotisi lähellä ei ole turvakotia, sosiaalityöntekijä ja poliisi etsivät sinulle tarvittaessa jonkun muun turvallisen paikan.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Back to top