Siirry sisältöön

Kun rahat ei riitä

”Äiti on ollut jo pidemmän aikaa työttömänä. Nyt isällekin ilmotettiin, että porukkaa heitetään firmasta oikein urakalla pihalle, isä mukaan lukien.”

Monessa perheessä kamppaillaan rahavaikeuksien ja työttömyyden kanssa. Työpaikoilta lomautetaan ja irtisanotaan osaavaa ja ahkeraa porukkaa, koska kilpailu on kovaa. Perheen rahatilanteeseen vaikuttaa myös se, jos vanhempi sairastuu vakavasti. Silloin menoja on aikaisempaa enemmän, eikä tuloja ole samalla tavalla kuin ennen. Erityisen vaikea tilanne on silloin, jos molemmat vanhemmat ovat joutuneet työttömiksi tai lomautetuiksi.

Työttömäksi jääminen on taloudellisesti kova isku koko perheelle. Uuden työn löytäminen voi olla kiven alla, etenkin jos samaan aikaan samasta työpaikasta joutuu moni työttömäksi. Työttömyys on raskasta vanhemmille, mikä heijastuu koko perheen elämään. Tuntuu kurjalta pyytää vanhemmilta rahaa ja saada aina sama ”ei oo” -vastaus. Tilannetta ei millään tavalla helpota se, että kaverit tuntuvat saavan aina viimeisen päälle olevia vaatteita, puhelimia ja kaikkea mitä vain keksivät toivoa.

”Välillä turhauttaa, kun ei pysty ostamaan oikein mitään. Toisaalta taas on huomannut, että paljon vähemmälläkin tulee toimeen.”

Rahattomana joutuu tinkimään monesta asiasta. Jokaisen sentin käyttö pitää miettiä tarkkaan. Lomamatkat, huvipuistokäynnit tai ruokailut ravintoloissa ovat harvinaista herkkua. Toisaalta niistä osaa myös nauttia paljon enemmän, koska kyse ei ole itsestäänselvyydestä.

Rahattomuus kiristää usein perheenjäsenten välejä. Vanhemmat saattavat riidellä keskenään siitä, mihin rahat käytetään. Itsekin turhautuu ainaisesta rahan kanssa säätämisestä. Suuttumusta saattaa aiheuttaa myös se, jos joku perheenjäsenistä käyttää rahaa sellaiseen, mihin ei oikeasti olisi varaa.

Huono rahatilanne voi aiheuttaa ahdistusta, huolta ja pelkoa. Mieli voi olla apea. Omista menoista saattaa kokea syyllisyyttä, eikä viitsi pyytää vanhemmilta rahaa tai tavaraa, vaikka sitä kipeästi tarvitsisikin.

Rahattomuus voi vaikuttaa vapaa-ajan viettoon. On epäreilua, että moni on joutunut lopettamaan mieluisen harrastuksensa tai ei ole voinut edes alkaa harrastaa. Osa on jopa joutunut jäämään pois koulun järjestämästä toiminnasta johon liittyy maksuja.

Huono rahatilanne voi rajoittaa kavereiden tapaamista. Jos rahaa ei ole, voi tuntua helpommalle jättäytyä pois kaveriporukoista. Voi tuntua nöyryyttävältä, ettei ole varaa lähteä leffaan tai kahville.  Moni kokee, että on joutunut jätetyksi kaveripiirin ulkopuolelle tai tullut kiusatuksi, jos perheellä ei ole yhtä paljon rahaa kuin muilla. Kuitenkaan nuori ei voi itse asiaan millään tavalla vaikuttaa. Kannattaa muistaa, ettei tilanteessa ole mitään hävettävää. Enemmän hävettävää on niillä, jotka arvostavat rahaa enemmän kuin henkilöä itseään!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top