Siirry sisältöön

Apua oppimisvaikeuksiin

”Mulla todettiin lukihäiriö yläkoulussa. Onneks opettaja kiinnitti mun lukemiseen huomiota ja sain apua. Nyt pärjään yhtä hyvin ku muutkin, kun opin oikean lukutekniikan.”

Jos koet koulunkäynnin ja asioiden oppimisen vaikeaksi, kerro siitä aikuiselle. Kerro asiasta esimerkiksi vanhemmillesi tai muulle läheiselle aikuiselle. Opettaja, koulukuraattori ja koulupsykologi ovat hyviä auttajia koulussa.

Jos oppimisvaikeutta ei selvitetä, voi siitä seurata keskittymiskyvyn puutetta, levottomuutta, halua vetäytyä syrjään ja ongelmia nukkumisessa. Olo voi tuntua jatkuvasti vihaiselta ja koulunkäynti ei kiinnosta, kun tuntuu, ettei osaa tai pysty.

Usein jo pelkkä asian tunnistaminen auttaa. Kun saa nimen omille vaikeuksille, se helpottaa oloa. Tällöin ymmärtää, ettei asialla ole tekemistä oman osaamisen tai taitojen kanssa. Kun tietää mistä vaikeudet johtuvat, voi harjoittelulla parantaa osaamistaan.

Oppimisvaikeuksia varten on olemassa monia erilaisia testejä. Opettaja, terveydenhoitaja tai koulukuraattori voi ohjata nuoren eteenpäin testeihin. Joskus on tarpeen tehdä tarkempia tutkimuksia sen selvittämiseksi, mistä on kyse ja mikä voisi auttaa. Selvitystyöhön tarvitaan usein monenlaista asiantuntemusta kuten opettajan, psykologin, koulukuraattorin, puhe- tai toimintaterapeutin apua. He voivat neuvoa, miten oppimista voi helpottaa ja mitä välineitä on mahdollista saada oppimisen avuksi.

Kerro asiasta. Oppimisvaikeudesta kertominen esimerkiksi kavereille, opettajalle tai työnantajalle helpottaa usein elämää.

Lain mukaan koulun tehtävä on huolehtia siitä, että kaikki oppilaat saavat opetusta omien taitojensa mukaisesti. Sinulla on siis oikeus opetukseen, joka huomioi erilaisen oppimistyylisi.

Ota yhteyttä järjestöihin. Esimerkiksi Erilaisten oppijoiden liitto tekee maksua vastaan erilaisia testejä ja heidän kauttaan voi saada todistuksen oppimisvaikeudesta. He järjestävät myös kursseja ja koulutuksia oppimisvaikeuksista. Tarjolla on lisäksi vertaistukea.

Jos sinulla on lukihäiriö, voit harjoittaa itse omia taitojasi netissä Luki-Luukkaan avulla. Klikkaa alla olevaa linkkiä ja tutustu.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top